Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Pleno aprobación definitiva presupuestos 2021 - València

Vés enrere Pleno aprobación definitiva presupuestos 2021

Volver

El Ple aprova el pressupost de 2022, que supera per primera volta els mil milions d’euros

Els comptes ixen endavant amb els vots a favor de l’equip de govern i el rebuig de l’oposició

• Última sessió plenària de l'any

23/12/2021

El Ple ha donat llum verda este matí al pressupost de l’Ajuntament per a 2022, amb els vots a favor de l’equip de govern (Compromís i PSPV) i el rebuig de l’oposició. Els comptes superen per primera volta els mil milions d’euros, un 10,5 % més que els d’enguany, amb l’objectiu de la recuperació econòmica i social de la ciutat en el context de pandèmia. L’òrgan col·legiat també ha acordat la plantilla de personal municipal per a l’any vinent, que contempla, entre altres, la incorporació de més de 230 policies i el reforç del servici de llicències. La sessió, l’última de 2021, ha començat amb un minut silenci per l’assassinat de dos dones víctimes de la violència masclista este mes a València i l’Eliana.

 

El pressupost general municipal per a 2022 se situa en 1.010.878.200 euros, és a dir 96 milions més que enguany, amb la mirada posada en la reactivació econòmica de València en el marc de la crisi provocada por la covid-19. Esta xifra permetrà que l’any que ve hi haja una despesa per habitant de 1.263 euros. Creix en un 12 % la quantia dedicada a servicis socials i també es dupliquen les partides per a la promoció dels sectors econòmics, de fins als 40 milions d’euros, de manera que pugen les inversions destinades al comerç fins als 13 milions d’euros i a la promoció econòmica fins als 15 milions.

Destaca l’increment dels recursos municipals derivat de les entregues a compte de l’Estat, els 8,5 milions d’euros del retorn de l’IVA del 2007, els 15,9 milions de transferències de la Generalitat i els 60 milions d’euros procedents dels fons europeus Next Generation. Per despeses, la de personal creix en 19 milions d’euros; la corrent suma 37 milions d’euros més; la de capital (inversions) augmenta en 31,5 milions d’euros, i la financera se n’engrossix amb altres 8,3 milions. Es preveu que el deute estiga a finals del 2022 per sota del 30 %.

El regidor d’Hisenda, Borja Sanjuán, ha destacat que es tracta d’un pressupost “històric” i que València és “líder” en la recuperació econòmica. En eixe sentit, s’ha referit a les dades de persones ocupades i cotitzadores de la ciutat, esta última, “la més alta des de 2010”. L’edil ha recalcat que “portem dos anys congelant tots els impostos i taxes” per tal d’ajudar els sectors més afectats per la pandèmia i promoure la dinamització econòmica, i ha mencionat el contracte programa de servicis socials a través del qual el consistori rebrà 82,4 milions d’euros de la Generalitat en quatre anys.

Els grups de l’oposició han votat en contra dels pressupostos per les seues discrepàncies amb la política fiscal de l’equip de govern, entre altres aspectes. La portaveu del PP, María José Catalá, ha criticat els “més de 500 milions d’euros d’impostos i taxes, 36,3 més que l’any passat, que pagaran els veïns de València”, mentre que “només es destina el 2 % d’allò recaptat a ajudes al comerç, l’hostaleria, l’activitat econòmica”. La popular ha reclamat l’ampliació de les terrasses en l’hostaleria, la baixada d’impostos i que no es plantege la implantació de la taxa turística en la ciutat. La síndica ha denunciat la pujada dels sous —dels regidors i les regidores— en un 2 %, el nombre d’assessors de l’equip de govern i les subvencions a entitats “pancatalanistes”.

Per la seua part, el portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, ha al·ludit a les reclamacions i suggeriments presentats pel seu grup per la “manifesta insuficiència d’ingressos”, sobretot les previsions per la plusvàlua municipal, “que no es compliran”. Segons Giner, els pressupostos no afronten “reptes”, com ara la construcció de residències per a persones majors en els barris, polítiques de salut mental o el xec escolar universal. El regidor també ha reivindicat la restauració de l’ampliació extraordinària de terrasses dels establiments d’hostaleria i “marge” per baixar els impostos.

En representació de Vox, el regidor Vicente Montañez ha qualificat els comptes municipals com a “dolents i mancats de coherència amb la realitat econòmica i social”, i ha assegurat que “portaran a la ruïna als valencians en un any crític” com a conseqüència de “la pujada d’impostos i taxes i les paguetes de misèria”. Per a Montañez, “es venen els pressupostos de la reactivació que pagarà Europa”, però que “paguen tots els valencians”. L’edil ha retret els “gastos superflus” que impliquen projectes com el Centre Mundial de València per a l’Alimentació Urbana Sostenible (CEMAS).

Ordenances fiscals

Amb el suport de l’equip de govern i el rebuig de l’oposició, l’Hemicicle ha acordat definitivament l’Ordenança fiscal general i la modificació de les ordenances fiscals reguladores sobre l’impost sobre béns immobles, l’impost sobre l’increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana, l’impost sobre activitats econòmiques, i l’impost sobre construccions, instal·lacions i obres. També s’ha aprovat provisionalment la modificació de l’Ordenança fiscal reguladora de la taxa per estacionament de vehicles en la via pública, en este cas, amb els vots a favor de Compromís i socialistes, el vot en contra del Partit Popular, i l’abstenció de Ciutadans i Vox.

En l’àmbit econòmic, la corporació ha autoritzat així mateix la huitena relació d’expedients de reconeixements extrajudicials de crèdits i obligacions de 2021, amb el suport de l’equip de govern i l’abstenció de l’oposició. Igualment, s’ha donat compte dels informes generals d’Intervenció General de les actuacions de control financer permanent en matèria de despeses, d’ingressos i d’auditories del sector públic local de l’exercici 2020, i el Pla anual de control financer per a 2022.

Pla d’inclusió i cohesió social

Altre dels temes acordats esta jornada ha estat el III Pla d’Inclusió i Cohesió Social de l’Ajuntament de València per al període 2021-2025, que contempla un pressupost aproximat de més de 81 milions d’euros per als cinc anys, amb el suport de Compromís, socialistes i Ciutadans, l’abstenció de populars, i els vots en contra de Vox. Es tracta d’una ferramenta de planificació que conté 96 accions dirigides a superar els problemes de les persones que es troben en situació de risc o exclusió social, i que permeta reduir la desigualtat i la vulnerabilitat social. L’objectiu és promoure l’autonomia de les persones des de la seua inclusió activa en totes les àrees de la vida, la vida independent, el sentiment de pertinença a una col·lectivitat i l’arrelament a la ciutat de València. La principal diferència entre este pla i els dos anteriors és que este involucra la totalitat de les àrees municipals. A més, per a la redacció s’ha dut a terme un procés de participació en què nombroses entitats han fet arribar aportacions i propostes.

Mobilitat

En l’última sessió plenària de l’any, s’ha tractat la modificació de l’Ordenança de mobilitat per incloure la regulació dels VTC (vehicles de transport amb conductor). La proposta s’ha adoptat per majoria, amb l’abstenció de Populars i el vot en contra de Vox. La norma establix una hora mínima que haurà de transcórrer des de la reserva del vehicle fins a la prestació efectiva del servici. A més, els VTC no podran estacionar en la via pública i tindran prohibit aparcar a menys de 300 metres de llocs de concentració i generació de persones usuàries (ports, estacions, centres comercials i d’oci, centres esportius, centres sanitaris, hotels de més de 400 places i parades de taxi de més de nou places).

Entre les novetats del text també hi ha la prohibició de captació mitjançant geolocalització i l’obligació per als nous vehicles d’arrendament amb conductor que vullguen prestar servici a València de tindre la classificació ambiental zero emissions de la DGT. En este punt de l’orde del dia ha pres la paraula el president de la Federació Sindical de Taxis de València, Fernando del Molino, qui ha mostrat “satisfacció” per la modificació de l’ordenança en proporcionar seguretat al sector del taxi.

D’altra banda, s’ha donat llum verda a les tarifes de l’Empresa Municipal de Transports, que es congelen en tots els títols al 2022, per quint any consecutiu. Una mesura que ha eixit endavant amb els vots a favor de Compromís i PSPV, els vots en contra de PP i Vox, i l’abstenció de Ciutadans.

Urbanisme

Pel que fa a temes d’urbanisme, l’Hemicicle ha donat el vistiplau a sotmetre a informació pública la modificació puntual de les normes urbanístiques del PGOU per emparar les millores de l’accessibilitat i la implementació d’instal·lacions de l’autoconsum energètic en edificis. L’equip de govern ha donat suport a l’acord, mentre que els grups de l’oposició s’han abstingut.

Reglament d’Objectes Perduts

El Ple ha aprovat inicialment el Reglament d’Objectes Perduts, amb els vots a favor dels grups Compromís, Socialista i Popular, i l’abstenció de Ciutadans i Vox. Davant la manca d’una normativa específica, este document perseguix facilitar el treball del personal destinat en la Secció d’Objectes Perduts, adscrita a la Policia Local, així com el coneixement dels drets i obligacions tant de les persones propietàries com trobadores. El projecte contempla tots els passos del procediment administratiu des que es deposita un objecte fins que es lliura a la persona propietària.

Administració electrònica

Així mateix, s’ha donat compte de l’informe final de la Sindicatura de Comptes relatiu als controls bàsics de ciberseguretat de l’Ajuntament corresponent a 2019, després de les al·legacions presentades.

Recursos multimedia

Ver álbum completo en Flickr