Plan Especial Cabanyal-Canyamelar - València

Plan Especial Cabanyal-Canyamelar

Tornar

Urbanisme finalitza el Pla Especial del Cabanyal-Canyamelar que limita els apartaments turístics i protegeix la façana marítima i la tipologia del barri

Sandra Gómez afirma que “estem lliurant una batalla contra la turistificació del barri”

• Façana marítima del barri

15/03/2021

La Comissió d’Urbanisme de l’Ajuntament aprovarà amb caràcter provisional el Pla Especial del Cabanyal-Canyamelar, que serà lliurat a la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat per al seu vist-i-plau. El pla especial del barri preveu la creació de tres vies verdes, l’enjardinament del final de l’avinguda Blasco Ibáñez, la limitació al 10% dels apartaments turístics per illa de cases, la protecció de la façana marítima i el manteniment de la tipologia constructiva del barri amb un màxim de 3 altures. La vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, ha assegurat que “no volem que el barri siga un parc temàtic sinó que es mantinga el seu ús residencial”.

 

Urbanisme ha finalitzat ja el Pla Especial Provisional del Cabanyal-Canyamelar, que haurà de passar a la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat i, posteriorment, al Ple de l’Ajuntament de València per a la seua aprovació definitiva. La vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, ha afirmat que “es tracta d’un pla ambiciós que protegeix també la façana marítima, que inicialment no està inclosa en la protecció patrimonial del barri”.

El Pla preveu la limitació dels apartaments turístics, que es deixa en un 10% de cada illa de cases, i que es suma a la limitació que preveu ja el Pla General d’Ordenació Urbana per a tota València i que, segons la regidora, “serà la protecció contra els apartaments turístics més restrictiva de València i de les més restrictives d’Espanya”. La vicealcaldessa ha assenyalat que “som plenament conscients de l’atractiu del barri però la gentrificació no és el model de barri que volem. No volem que el Cabanyal-Canyamelar siga un parc temàtic sinó que es mantinga el seu ús residencial”.

Sandra Gómez ha afirmat que “estem lliurant una batalla contra la turistització i contra grups inversors i hostalers per l’ús com a hotel de tota la façana marítima”. En este sentit, Gómez ha manifestat que el nou pla especial protegeix el litoral perquè “este és un barri que anaven a destruir però el govern municipal garanteix la seua protecció i mantindrà la seua tipologia i identitat”.

Dins d’esta protecció, la vicealcaldessa ha assenyalat que construiran una zona verda que renaturalitze el passeig marítim i que el connecte amb la platja amb un nou disseny “amb zones vegetals i recorreguts peatonals”.

Igualment, el barri disposarà de tres vies verdes més. Una d’elles transcorrerà pel nucli històric del barri, l’altra connectarà l’avinguda de Tarongers amb la costa i la tercera “dignificarà el final de l’avinguda de Blasco Ibáñez”, en paraules de Sandra Gómez. La regidora de Desenvolupament urbà ha destacat que “es crearà una gran zona verda al voltant de l’estació del Cabanyal que pose fi al debat sobre el tancament de l’avinguda de Blasco Ibáñez. Blasco Ibáñez acabarà ja per sempre en l’estació del Cabanyal”.

Les noves vivendes es limitaran a un màxim de tres altures i de dos en la zona d’especial protecció mantenint “la tipologia constructiva, les façanes, les altures, els patis i els elements ornamentals”.

La regidora ha anunciat també que, quan s’aplique el Pla, el Cabanyal disposarà de més de 60.000 nous metres quadrats de zones verdes i peatonals i més de 40.000 nous metres quadrats d’equipaments públics. En este sentit, la regidora ha explicat que “el Cabanyal és un barri molt tensionat en matèria d’habitatge i els fills dels que han viscut tota la vida al Cabanyal no poden adquirir una vivenda”. Per això, en paraules de la responsable d’Urbanisme, “al Cabanyal hi haurà entre 850 i 1.000 vivendes de parc pública de vivenda per atemperar els preus. Serà el major parc públic de vivenda de tota València”.

Igualment, el Pla Especial aprova la creació d’aparcaments en altura per alleujar la manca de places d’estacionament, l’obertura de comerços distints a la restauració en els locals de l’avinguda de Neptú sempre que no superen el 50% de la superfície del local i la peatonalització d’esta avinguda.

Recursos multimèdia

Sandra Gómez
Sandra Gómez