Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Ordenanza contaminación acústica - València

Vés enrere Ordenanza contaminación acústica

Volver

La tramitació de la nova Ordenança de Protecció contra la Contaminació Acústica avança amb la incorporació d’aportacions dels grups municipals

Grezzi es reunirà amb entitats socials de València per explicar les novetats de la nova ordenança

• Mesurador de soroll

13/04/2022

Després de l’aprovació en març del text de la nova ordenança municipal de Protecció Contra la Contaminació Acústica, la tramitació de la norma continua avançant amb la incorporació de prop d’un 70 % de les aportacions enviades pels grups municipals. “Continuem millorant el text i avançant en la seua tramitació per poder aconseguir una norma actualitzada que València necessita”, ha defensat el regidor de Qualitat Acústica i de l’Aire, Giuseppe Grezzi. Entre les novetats del text hi ha les vinculades a les activitats, com ara l’establiment d’una distància mínima de 30 metres entre activitats sense ambientació musical i de 65 metres per a les d’ambientació musical.

 

El regidor ha anunciat que es reunirà amb diverses entitats per explicar-los directament les actualitzacions aplicades a la normativa municipal i ha agraït tant la col·laboració dels servicis municipals implicats en esta renovació de l’ordenança –com ara el propi mateix de Contaminació Acústica, el de Domini Públic, el d’Activitats, el de Mobilitat, Policia Local o el de Procediment Sancionador-, així com als dos grups municipals de l’oposició que han presentat propostes per poder millorar el text de l’ordenança, Ciutadans i Partit Popular.

A continuació el text ha de passar per la comissió d’Ecologia Urbana i posteriorment pel Ple per a la seua aprovació inicial; després, s’obrirà una última fase d’exposició pública durant un mes, per passar a l’aprovació definitiva pel Ple.

Grezzi ha destacat que “València necessitava ja” l’actualització de l’ordenança de 2008 per poder recollir les modificacions legislatives de rang superior que van entrar en vigor quasi immediatament després de la seua aprovació, com ara la llei del Tabac. A més, ha defensat el treball i la implicació conjunta amb diferents entitats socials i empresarials i els servicis municipals. “El nou text per fi atén als veïns i veïnes que des de fa temps reclamen una ciutat amb una major qualitat de vida, amb entorns saludables que garantisquen el seu dret al descans”, ha explicat.

L’anterior ordenança data de 2008, per la qual cosa ha sigut necessari adaptar el text a tot el marc normatiu supramunicipal relacionat (La Llei 17/2009 de l’Estat, de Lliure accés a les activitats; la Llei 14/2010 de la Generalitat, d’Espectacles Públics —el seu Reglament i la seua modificació—; la Llei 2/2012, de la Generalitat, d’Iniciativa Empresarial; la Llei 42/2010, de l’Estat, de mesures sanitàries per Tabaquisme, i la Llei 3/2011, de la Generalitat, de Comerç).

Novetats del text

Un dels aspectes més importants de l’ordenança és l’apartat dedicat a les Activitats, el capítol de les quals s’ha revisat al complet. Entre les novetats, s’establixen distàncies mínimes de 30 metres entre activitats sense ambientació musical, i de 65 metres per a les d’ambientació musical, una mesura que serà aplicable en tota la ciutat, i que permetrà limitar la creació de Zones d’Acumulació Hostalera

Respecte a les sales d’arts escèniques i socioculturals, es preveu la programació de música en directe en horari de 10 a 22 hores, d’acord amb el seu títol habilitant i el seu aïllament acústic. Els pubs i cafés podran incloure activitats musicals i culturals relacionades amb el seu títol habilitant si este incorpora ambientació musical i no supera els límits acústics. Estes qüestions seran complementades en l’Ordenança d’Activitats que en estos moments també es troba en procés de modificació.

Quant al domini públic municipal, es contempla una nova regulació del control de les taules i cadires, que introduïx la possibilitat de sanció amb retallada de l’horari (i en última instància la pèrdua del permís d’ocupació per reincidència). A més, assenyala la responsabilitat de les molèsties al titular de la terrassa i, per primera vegada, es regula el domini públic general, inclòs aquells espais de titularitat privada on poden instal·lar-se terrasses: patis interiors, etc.

Un total de sis articles i un annex regularan els tocs de campana, amb la finalitat de poder preservar este Espai Sonor d’Importància Cultural i cobrir el buit legal que tenia l’anterior ordenança. El regidor Grezzi ha assenyalat que en la regulació d’este assumpte s’ha treballat en coordinació amb l’Arquebisbat i amb l’expert Francesc Llop. També s’ha introduït un nou capítol específic sobre soroll a les platges, i una secció per al control del soroll en els espais naturals protegits.

Finalment, l’ordenança presenta una nova estructura per aconseguir una major coherència i sentit en els seus títols i capítols. Així, s’inclou un títol propi per als instruments de control (Mapa del soroll, plans d’acció, mesures urbanístiques i gestió de les ZAS), un títol propi per al soroll interior de les edificacions, i un altre per al soroll en domini públic. Així mateix, la nova regulació potencia i reforça la labor que exercix la Policia Local en la vigilància, control, mediació i resolució de molèsties per contaminació acústica derivades de la convivència ciutadana. S’eviten les càrregues administratives innecessàries o accessòries, i es racionalitza la gestió dels recursos públics.