Mujeres STEM - València

Mujeres STEM

Tornar

València Activa impulsa iniciatives per a generar referents que fomenten la vocació científica en les xiquetes i en les adolescents

Pilar Bernabé assegura que “el talent no té gènere” i destaca que “és fonamental visibilitzar i posar en valor la contribució de les dones a la ciència i al coneixement”

• Imatge de Margarita Salas Falgueras, científica espanyola membre de l'Acadèmia Europea de Ciències

10/02/2022

València Activa ha posat en marxa una web que recull la trajectòria de científiques i tecnòlogues que han realitzat “notables” aportacions a la societat, i convida a la ciutadania perquè amplie esta galeria de dones “per a visibilitzar-les i convertir-les en referents que fomenten la vocació científica en les xiquetes i en les adolescents”. La regidora de Desenvolupament Innovador dels Sectors Econòmics i Ocupació, Pilar Bernabé, ha presentat hui este nou portal donestem.com en donar compte de les activitats programades per a la celebració del Dia de la dona i la xiqueta en la ciència.

 

Segons les dades aportades per la campanya #NoMoreMatildas, dut a terme per l'Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues, la presència de dones en materials educatius es del 7,6%. A més només un 28,5% de places en les carreres científiques són ocupades per dones, quan les dones actualment ocupen més del 50% de les places universitàries al nostre país.

Amb motiu de la commemoració de la data proclamada per les Nacions Unides per a aconseguir l'accés i la participació plena i equitativa en la ciència per a les dones i les xiquetes, Bernabé ha explicat que “volem acostar la ciència i la tecnologia a les aules d'una manera molt especial, amb la mirada femenina, volem que l'alumnat puga conéixer les biografies de dones que han marcat la història en els camps STEM (acrònim de Science, Technology, Engineering and Mathematics”.

“I és per això – ha recordat- l'any passat des de València Activa i VLC Tech City llancem campanyes com #DoneStem perquè per a atraure a més dones a este sector és necessari transmetre, sobretot en edats primerenques, la tecnologia com una disciplina social, l'impacte real de la qual és molt ampli en disciplines com la medicina o les finances”. “Una campanya que hui fa un pas més en activar-se la web donestem.com, que recull en una galeria la trajectòria d'estes dones i ser així un altaveu del talent STEM femení”

Esta web, que permet als usuaris i usuàries emplenar un formulari per a incloure a científiques i tecnòlogues que hagen realitzat notables aportacions a la societat, “completarà una bateria de projectes de formació en competències tecnològiques i digitals dirigides a dones d'esta ciutat com #ecnoDones, a través del qual ja hem format a més de 500 dones en perfils tecnològics. A més enguany augmentarem l'oferta en un 40%, per a continuar fomentant la formació de les xiquetes i de les joves en matèries STEM, i per a visibilitzar el talent de les dones científiques valencianes”.

Accions dutes a terme per l'Ajuntament de València

Una altra de les iniciatives que ha dut a terme València activa en esta matèria és el Factory Startup Woman, l'objectiu del qual és ajudar a 40 alumnes que volen emprendre un negoci del sector tecnològic i innovador. Tecnovation Girls CV és un programa de competència empresarial tecnològica per a xiquetes i joves d'entre 8 i 18 anys, en el qual les participants han de construir un pla de negoci i una aplicació mòbil o dispositiu d'intel·ligència artificial que faça front a un problema social, que se'ls planteja.”

#Espailidera és un espai de visibilització i connexió de dones professionals, emprenedores. “Este programa s'ha convertit en una referència per a l'emprenedoria femenina en esta ciutat. Sota este espai va nàixer el projecte #Lidereses, on hem intentat treballar per a millorar el lideratge de dones professionals”, ha afirmat la regidora.

En l'I Fòrum de Lideratge Femení van participar dones científiques i dones líders en el sector de l'economia i el coneixement. Este fòrum va nàixer amb l'objectiu general de visibilitzar referents del lideratge femení, dones que ocupen llocs de responsabilitat i que poden servir d'inspiració a altres dones.

Recursos multimèdia

Veure àlbum complet en Flickr

Pilar Bernabé
Pilar Bernabé 2