Mesa de la Movilidad - València

Mesa de la Movilidad

Tornar

Joan Ribó: “València és un referent a Espanya en matèria de mobilitat i recuperació de l’espai públic”

L’alcalde presideix la Mesa de Mobilitat amb representants de 80 entitats

• Carril-bici i autobús al carrer Navarro Reverter

30/06/2021

L’alcalde de València, Joan Ribó, ha destacat que “la nostra ciutat és un referent a Espanya en matèria de mobilitat, recuperació de l’espai públic i en el foment de l’ús de la bicicleta”. Així ho ha assegurat en la reunió de la Mesa de la Mobilitat, que agrupa representants del consistori i més de 80 associacions, entitats i empreses, i que s’ha reunit esta vesprada en l’hemicicle municipal. L’alcalde ha recordat que “València ha estat premiada tant per la Generalitat Valenciana, com per diversos Ministeris i per part d’institucions europees”.

 

Ribó ha afirmat que des de l’Ajuntament “estem satisfets del treball avançat però no ens conformem perquè queda molt per fer per homologar-nos amb les ciutats europees amb millor qualitat de vida, en les quals ens inspirem per aprendre, sense copiar solucions literals. Està tot inventat, però hem de pensar des de i per a València”.

L’alcalde ha avançat que l’Ajuntament “ha posat en marxa la candidatura de la ciutat de València a la nominació com a Capital Verda Europea 2024, una distinció en la qual competeixen tots els anys nombroses ciutats de tot el continent, però que ens obliga a anar molt més lluny en els nostres objectius de ciutat sostenible i també en els de mobilitat”.

Joan Ribó considera que “la Mesa de la Mobilitat de València ha sigut una mostra exemplar de participació ciutadana a la nostra ciutat ja que agrupa 80 entitats i el seu fort impuls ha despertat l'interés, fins i tot, d'institucions europees, que ens han demanat compartir l'experiència”. El primer edil ha recordat que “han sigut dotzenes de reunions de treball en plenaris, Ciutat Vella, transport públic, mobilitat escolar, distribució comercial, bicicleta, a les quals cal afegir les reunions prèvies a la redacció de la nova Ordenança de Mobilitat” i ha reconegut que “hi ha hagut dubtes, temes més conflictius que altres, fins i tot oposició frontal a alguna de les propostes presentades per la Regidoria de Mobilitat Sostenible”. Tot i això, l’alcalde creu que “el debat sempre és bo, tant per a arribar a acords com per comprendre a l'altre. Sempre hi haurà qui pensa que anem massa de pressa i qui creu que anem massa lentament. Sembla normal quan hi ha canvis tan importants en el model de mobilitat i d'ús de l'espai públic, després d'acumular tant de retard per a posar-nos al dia en les preocupacions i actuacions que ja eren normals en tantes altres ciutats”.

Per últim, l’alcalde ha subratllat davant la Mesa de la mobilitat l’oportunitat que ofereixen els fons europeus “Next Generation” en matèries com la transició verda o la transformació digital. En eixe sentit, Ribó ha avançat que l’Ajuntament ha sol·licitat estos fons de la Unió Europea per al finançament de projectes com “el desenvolupament de zones de baixes emissions amb tot el sistema associat de monitorització i gestió digital, sistemes intel·ligents de sensorització per incrementar l’eficiència del transport públic, electrificació de la mobilitat amb el desplegament d’una xarxa extensa de punts de recàrrega elèctrica per tota la ciutat, l’ampliació de la xarxa de carrils per a bicicleta, un programa d’accessibilitat universal al transport públic a través d’intervencions localitzades i la creació d’itineraris de prioritat per als vianants així com de recuperació d’espai públic per a les persones”.

 

Nou coordinador

 

La reunió de hui ha servit per presentar el nou coordinador de la Mesa de la Mobilitat, el doctor en Economia Vicente Torres Castejón (Paterna, 1950), consultor en temes de mobilitat i transport, professor d’Urbanisme en la Universitat Politècnica de València ja jubilat i autor d’una tesi doctoral sobre el transport en l’Àrea Metropolitana de València.

Torres Castejón substitueix al doctor enginyer de Camins i professor titular ja jubilat d’Urbanisme de la Universitat Politècnica de València, Joan Olmos i Llorens, qui fins ara havia desenvolupat de forma desinteressada eixes tasques, que no són remunerades.

 

La Mesa de la Mobilitat

 

La Mesa de la Mobilitat és un òrgan de participació i debat ciutadà, que té caràcter informatiu i consultiu, per recollir les propostes ciutadanes en la matèria. Es va constituir en 2015 amb poc més de 40 entitats veïnals, sindicals, empresarials, usuaris, consumidors i entitats del sector del transport. Hui agrupa ja vora 80 entitats ciutadanes de València.