Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Licitación Connecta VLCi - València

Vés enrere Licitación Connecta VLCi

Volver

Ix a licitació el projecte ConnectaVLCi que convertirà en edificis intel·ligents 194 escoles, mercats, museus i instal·lacions esportives

El projecte cofinançat amb fons FEDER avançarà una vegada s'ha realitzat l'estudi per a dotar de fibra òptica els nous edificis intel·ligents

• La iniciativa contempla cinc actuacions que es duran a terme sobre 194 edificis

15/11/2021

La plataforma de contractació de l'Estat ha publicat hui els plecs del projecte ConnectaVLCi, impulsat per la Regidoria d'Agenda digital, i cofinançat amb fons europeus per Red.es, després que el projecte fora seleccionat en una convocatòria de caràcter competitiu sobre projectes Smart City. La licitació, que és tramitada directament per l'empresa dependent de la Secretaria d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial ascendeix a 3.806.283,52 i arriba una vegada s'ha contractat l'Estudi d'Infraestructura de fibra òptica que farà possible la sensorització dels 194 edificis per a la implementació de les noves solucions intel·ligents.

 

Tal com ha explicat el regidor d'Agenda Digital, Pere Fuset, “Connecta VLCi’ convertirà en intel·ligents 194 edificis de la ciutat per a millorar la vida dels valencians i valencianes i avançar en una transformació digital que promoga una València més sostenible, tecnològica, connectada, social i participativa”. L'edil ha subratllat que “gràcies a projectes com este oferirem nous servicis a la ciutadania i millorarem al mateix temps l'eficiència ja que a la llarga ens farà estalviar recursos municipals i millorar la nostra presa de decisions gràcies a les dades en temps real que ens oferirà un major coneixement”.

‘Connecta VLCi’ conforma un dels huit projectes beneficiaris de la Convocatòria de Pilots d'Edificis Intel·ligents de Red.es, entitat dependent del Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, que s'emmarca en el Pla Nacional de Territoris Intel·ligents. D'esta manera, Red.es (amb el cofinançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional, FEDER) sufragarà 2,5 milions d'euros i, els altres 2,5 milions restants, seran a càrrec del consistori.

Connecta Esports, Museus, Mercats, Escoles i Sostenible

La iniciativa contempla un total de cinc actuacions que es duran a terme sobre 194 edificis distribuïts pel terme municipal. La primera, ‘Connecta Esports’, intervindrà un total de 58 instal·lacions esportives de la ciutat. “L'objectiu transversal és gestionar de manera eficaç estos centres i oferir nous servicis”, ha manifestat Fuset. La novetat és que disposarà d'un sistema global de gestió i reserves que contemplarà el pagament de quotes i reserves així com la reserva de pistes i activitats de salut, horaris, formació, esdeveniments i jornades, amb una possible extensió a clubs esportius i instal·lacions privades. També s'implantarà una sensorització urbana de la qualitat ambiental exterior i interiors mitjançant la utilització de sondes de temperatura, soroll, humitat, CO₂ i contaminació... i es controlaran els accessos i detecció de presència i aforaments, això últim “especialment important en estos temps de coronavirus”, en paraules de Fuset.

 ‘Connecta Museus’ afectarà un total de 22 museus municipals. Segons la regidora de Gestió de Recursos, Luisa Notario “es podrà habilitar una Plataforma de Venda d'Entrades per a comprar-les de manera anticipada a través dels dispositius mòbils, la qual cosa permetrà evitar cues i controlar els aforaments” i a més “es millorarà l'experiència d'ús dels museus amb noves funcionalitats com realitat augmentada, geolocalització, visites virtuals o guies multimèdia, entre altres”. També es monitoraran els espais i instal·lacions amb la sensorització urbana de la qualitat ambiental exterior i interiors i la millora de l'eficiència de les instal·lacions tècniques.

Pel que fa a ‘Connecta Mercats’, que inclou a un total de 16 mercats, “es busca potenciar el comerç de proximitat”, ha epxlicat Fuset. S'apostarà per “una Plataforma de gestió de mercats per a compradors, venedors i gestors dels espais en els quals s'inclouran servicis en línia i pantalles de visualització de continguts, així com una aplicació d'ús col·lectiu, que estarà integrada en APP València, mitjançant la qual s'oferirà nous servicis diferenciats, i que millorarà l'experiència de compra”.

En l'àmbit educatiu i gràcies a ‘Connecta Escoles’ es disposarà en 98 col·legis de gestió municipal d’“una plataforma de conscienciació mediambiental que incloga servicis en línia, així com la millora de l'eficiència mitjançant el monitoratge i actuació sobre els col·legis públics”. Un eix que la regidora Luisa Notario ha posat en valor perquè “segueix la línia de treball del Projecte 50-50, on hem aconseguit importants estalvis en consum energètic i una conscienciació de l'ús sostenible i responsable de les fonts d'energia”. “Ens permetrà tindre informació en temps real a través de pantalles del consum de cada centre, comparar-lo els uns amb els altres i prendre mesures”, ha afegit Notario, qui ha assenyalat que “demostra una vegada més l'aposta decidida i el compromís d'este equip de govern per millorar les infraestructures educatives”.

Finalment, ‘Connecta Sostenible’ persegueix “desplegar una plataforma global de gestió d'edificis, un mòdul de gestió energètica i la seua integració amb la plataforma de la ciutat”. Fuset ha explicat que alguns dels beneficis que es preveuen amb esta plataforma són l’estalvi energètic i de costos de manteniment, la contribució a la reducció de la petjada global de CO₂, la millora en l'eficiència d'ús de recursos, l’nventariat eficient dels recursos municipals i la implantació de models BIM dels edificis municipals. El regidor ha recordat que “València és una de les tres ciutats del món que ens hem aconseguit certificar en la normativa ITU com a ciutat sostenible i intel·ligent”.

A totes estes iniciatives cal sumar la connexió de les plataformes d'AENA, ADIF, estació d'autobusos, port de València i EMIVASA amb la Plataforma de Ciutat VLCi segons la norma AENOR PNE 178104, per a l'intercanvi d'informació sobre aspectes de mobilitat, oferta turística, connectivitat, sostenibilitat o seguretat, entre altres. Un projecte que per a Fuset “permetrà que Smart City València siga un projecte de ciutat i no sols d'ajuntament”.

 

 

 

Recursos multimedia

Pere Fuset