Jurado concurso Austrohúngaro - València

Jurado concurso Austrohúngaro

Tornar

El Concurs Austrohúngaro de Relat Curt Ciutat de València ret homenatge a l'enginy de Berlanga

Emiliano García: “Esta proposta suposa una contribució a la promoció de València a través dels escenaris emblemàtics de la vida del cineasta a la ciutat”

• El concurs pren el títol de la famosa paraula fetitxe del cineasta valencià

08/05/2022

El jurat del Concurs Austrohúngaro de Relat Curt Ciutat de València ja ha decidit l'obra guanyadora del certamen i les dues finalistes. La iniciativa ha sigut convocada per l'Ajuntament de València a través de la Regidoria de Turisme i Internacionalització amb motiu de la celebració del centenari del naixement del cineasta Luis García-Berlanga (València, 1921-Pozuelo de Alarcón, Madrid, 2010). El primer premi està dotat amb 2.500 euros i els dos finalistes, amb 1.000 euros cadascun. El nom dels seus autors es farà públic en l'acte de lliurament de premis, que tindrà lloc el pròxim 3 de juny en el Saló de Cristall del consistori de la ciutat.

 

Els participants havien de redactar una narració breu, original i inèdita en qualsevol de les dues llengües oficials de la Comunitat Valenciana. Entre els requisits que s'exigien en les bases als candidats estaven l'escriptura en clau de comèdia, incloure la paraula austrohúngaro i situar part de l'acció en almenys un dels punts indicats en les visites “La València de Berlanga” proposades per Visit VLC per a celebrar els 100 anys del naixement del director de Bienvenido, Mister Marshall (1953) i El verdugo(1963).

“La nostra intenció en convocar este concurs literari ha sigut recordar la figura i el llegat de Luis García Berlanga prenent com a excusa la seua paraula fetitxe i, al mateix temps, estimular la creació i difusió literàries. Així mateix, esta proposta suposa també una contribució a la promoció de València a través dels escenaris emblemàtics de la vida del cineasta a la ciutat”, ha declarat el Regidor de Turisme i Internacionalització, Emiliano García.

Un jurat contrastat

El jurat ha estat integrat per cinc professionals de l'àmbit de la cultura: el guionista, escriptor i docent Natxo López, nominat al Goya a Millor guió adaptat pel seu llargmetratge Jefe. També ha escrit els llargmetratges Penya-segat, Objectes i La veu del sol. Per a TV ha escrit sèries com 7 Vides, Viure sense Permís, Allà baix, Operació Marea Negra, Caront, Gran Reserva, La Família Mata, Hispània la Llegenda i Perduda; la directora del festival internacional de mediometrajes La Cabina i tècnica responsable de l'Aula de Cinema de la Universitat de València, Sara Mansanet; l'escriptora i divulgadora literària Irene Rodrigo, col·laboradora del magazine de radi Podriem fer-ho millor, anteriorment Una habitació pròpia i Una habitació amb vistes; la directora de producció Sol Carnisser, entre la trajectòria del qual destaquen quatre pel·lícules de Berlanga i moltes altres amb directors com Jaime Chávarri, Pilar Miró i Josefina Molina; i el periodista i escriptor Miguel Ángel Villena, entre els llibres del qual figura la biografia Berlanga, Vida i cinema d'un creador irreverent, premie Cometes d'Història, Biografia i Memòries en 2021.

“Cal destacar l'altíssima participació i el nivell de qualitat de les obres rebudes i l'enorme treball que això ha suposat per al jurat del concurs als qui hem d'agrair el seu compromís i professionalitat”, ha destacat García.

Berlanga il·lustrat

El jurat ha seleccionat 30 relats que es recolliran en una publicació la portada de la qual ha sigut dissenyada per l'il·lustrador Jorge Lawerta, responsable, així mateix, de la imatge oficial de l'Any Berlanga. Amb esta il·lustració feta ex profeso per a la compilació de relats ja suma tres retrats del cineasta. L'artista valencià sempre declara gaudir amb l'encàrrec, encara que confessa que en el seu moment li va costar captar-lo.

"Berlanga és un personatge atractiu per a dibuixar: la barba frondosa i blanca, ulleres molt presents… Per a este projecte volia representar-lo llegint els relats, com si d'alguna manera estiguera al corrent del que s'inclou en el llibre, com si haguera sigut l'editor. Per això l'he representat subjectant diversos papers i mirant per damunt d'estos”, ha explicat l'artista.

Recursos multimèdia

Emiliano García