JGL Contenedores orgánica - València

JGL Contenedores orgánica

Tornar

L’Ajuntament sol·licita subvencions europees per a millorar el reciclatge dels contenidors d’orgànica

La Junta de Govern aprova un conveni amb Ecoembes per instal·lar 66 nous contenidors de paper i envasos

• En València hi ha actualment 3.900 contenidors marrons de matèria

10/06/2022

La Junta de Govern ha aprovat en la seua reunió de hui sol·licitar més de 2’5 milions d’euros en subvencions de la Unió Europea per a la millora de la recollida selectiva en els contenidors marrons de matèria orgànica de la ciutat. Les subvencions, incloses als fons comunitaris “Next Generation” i gestionades mitjançant una convocatòria de la Conselleria d‘Agricultura i Emergència Climàtica, permetran el tancament dels contenidors marrons, la identificació de l’usuari que els empra i la reducció del percentatge d’impropis. El vicealcalde i portaveu municipal, Sergi Campillo, que ha comparegut en acabar la Junta de Govern acompanyat del regidor Borja Sanjuán, ha explicat que “pels estudis previs que tinguérem al seu moment, estem en un percentatge de materials impropis d’un 40%, tot i ser un dels municipis de l’àrea metropolitana que major eficiència té en l’ús del contenidor marró”.

 

Campillo ha explicat que “en estos moments no tenim dades concretes i representatives de la ciutat sobre el percentatge d’impropis. Sí que és veritat que l’Entitat Metropolitana de Tractament de Residus (EMTRE), que és on arriben els contenidors marrons i de resta, sí que va fer alguns estudis i la ciutat de València era dels municipis de l’àrea metropolitana més eficients pel que fa al percentatge d’impropis però, tot i això, es valorava el percentatge de materials aliens en un 40%, és a dir, que el 40% del que es tira en el contenidor marró no són bioresidus i, per tant, tenim un gran percentatge de millora per reduir eixa xifra”.

Per al vicealcalde, “l’entitat metropolitana sí que farà enguany un estudi detallat sobre la composició dels residus que li arriben per part de cada municipi, tant al contenidor marró com al contenidor de resta. Eixes dades seran molt interessants perquè serà un estudi representatiu. Al llarg d’enguany tindrem els resultats i podrem afinar molt més”.

La subvenció que sol·licita l’Ajuntament pretén la instal·lació d’un sistema de tancament dels contenidors marrons, que permetrà la seua obertura únicament amb la utilització d'una targeta específica o amb una aplicació en el telèfon intel·ligent. Este sistema trencarà l’anonimat de la bossa de fem, el que permetrà la formació a la carta de l’usuari, premiar els ciutadans més eficients i reduir el percentatge de residus incorrectes en cada contenidor.

En València hi ha actualment 3.900 contenidors marrons de matèria orgànica i l’Ajuntament calcula que la instal·lació d’estos dispositius de tancament tindrà un cost superior als 3’5 milions d’euros. Tot i això, el consistori sol·licita únicament 2’5 milions d’euros de subvencions, el màxim que permet la convocatòria.

D’altra banda, l’Ajuntament sol·licitarà també subvencions comunitàries per a la compra de 40 compostadores de bioresidus, que seran distribuïdes entre comunitats escolars i gestores d’horts urbans. Les compostadores tenen un cost de 68.000 euros (IVA inclòs). El compostatge domiciliari permet el tractament in situ del fem i estalvia desplaçaments. 

D’altra banda, la Junta de Govern ha donat el vistiplau per a la signatura d’un conveni amb Ecoembes que permetrà la instal·lació gratuïta en la ciutat de 33 nous contenidors d’envasos i d’altres 33 de paper i cartró. Els nous contenidors, accessibles, amb pedal i manovella, incrementarà les dotacions de recollida de residus existents en la ciutat. Actualment, València té 3.912 contenidors d’envasos i 3.285 unitats per al reciclatge de paper i cartró. Els nous equipaments milloraran les illes de contenidors amb tendència a saturar-se i el servici en les dependències de persones amb diversitat funcional.

Falles innovadores

El govern municipal ha aprovat la convocatòria dels XXIV premis de falles innovadores i experimentals per a l'any 2022 amb un pressupost de 6.400 euros. La finalitat dels guardons és obrir nous camins a la creativitat, promoure la participació de les comissions i innovar en les tècniques constructives, llenguatges i materials dels monuments fallers. S’estableix un guardó de 2.000 euros per al primer premi de la falla gran, 1.400 per al segon i 900 euros per al tercer. En les falles infantils es fixa un primer premi de 1.000 euros, un segon de 700 i un tercer de 400 euros.

Per últim, la Junta de Govern ha aprovat el nomenament de 9 nous tècnics i tècniques d’integració social per al reforçament dels servicis socials municipals. Els 9 tècnics s’afegeixen als altres 9 que s’incorporaren ja la setmana passada. Amb estes noves incorporacions, l’Ajuntament avança en l’acompliment del contracte-programa sobre servicis socials subscrit amb la Generalitat i que romandrà en vigor fins a l’exercici 2024. El nou personal té caràcter estructural.

Recursos multimèdia

Sergi Campillo