S'està cercant, espereu....

Estàs en: ACTUALITAT

Jardín Berta Cáceres - València

Vés enrere Jardín Berta Cáceres

Tornar

L’alcalde reivindica la figura de l’activista ambiental Berta Cáceres en la visita al jardí que porta el seu nom

Joan Ribó ha afirmat que “el record de Berta acompanyarà moltes generacions de valencians i valencianes”

• L'activista Berta Cáceres va ser assassinada en 2016

02/06/2022

L’alcalde, Joan Ribó, ha reivindicat la figura de l’activista ambiental hondurenya Berta Cáceres en la visita al jardí que porta el seu nom en l’encreuament dels carrers de Palància i Rubén Darío, al barri de la Ciutat Universitària. L’alcalde considera que “la seua lluita en defensa del medi ambient i dels drets dels pobles indígenes ha estat un exemple per al món”. L’Ajuntament ha col·locat al jardí una placa que destaca la tasca d’esta líder indigenista assassinada per la seua defensa mediambiental.

 

L’alcalde, que ha visitat el jardí acompanyat del vicealcalde Sergi Campillo i de la regidora Maite Ibáñez, ha recordat la visita que Cáceres va fer a València en 2015 i ha glossat la seua figura en dir que “va ser una dona excepcional, una d’eixes persones imprescindibles de què parlava Bertolt Brecht”.

Ribó ha afirmat que “la seua lluita en defensa del medi ambient i dels drets dels pobles indígenes ha estat un exemple per al món, un llegat importantíssim davant d’aquells que volen mercantilitzar-ho tot”. Per a l’alcalde, “la seua oposició a l’espoli del territori la convertí en objectiu dels poderosos, que sentien el compromís de Berta Cáceres com una amenaça al seu negoci, basat en multiplicar beneficis desforestant la natura”.

Joan Ribó ha recordat el seu assassinat, en 2016, moment en el qual “moltes persones que admiràvem la seua tasca vam sentir ràbia i impotència perquè, de nou, els bons havien perdut”.

L’alcalde ha assegurat que “a València volem vincular l’activisme de Berta Cáceres per la defensa del medi ambient amb les iniciatives que, des de l’Ajuntament, es porten endavant per convertir espais urbans en espais naturals i per augmentar i millorar la xarxa de parcs i jardins i tota la infraestructura verda de la ciutat”.

Per a Ribó, “que el món siga un lloc millor és responsabilitat de totes i tots, com també ho és mantindre viva l’herència de Berta Cáceres. Si no l’oblidem i mantenim viu el nostre compromís amb la terra i la natura, encara podem guanyar” i, per això, “juntament amb altres organitzacions que treballen per la defensa dels drets humans, decidírem que el seu llegat es mantinguera viu a València i que la millor manera de fer-ho era posar el seu nom a un jardí de la ciutat de creació recent. El record de Berta acompanyarà moltes generacions de valencianes i valencians”.

Per la seua banda, la regidora de Cooperació al Desenvolupament, Maite Ibáñez, ha destacat que “retem este homenatge des de l’impuls del Consell de Cooperació. Totes les organitzacions van fer esta proposta i l’hem pogut dur a terme i és un homenatge a Berta Cáceres i a totes les persones defensores dels drets humans”. Per a Ibáñez, és “sobretot, un reconeixement a la seua tasca i una manera de que la ciutat de València sempre la tinga al seu record i conega el treball que ha fet esta defensora”. 

Berta Cáceres era una líder indigenista hondurenya, feminista i ecologista, que va ser assassinada en 2016 al seu país per oposar-se a l’explotació dels recursos naturals per part d’una empresa hidroelèctrica.

El jardí que porta el seu nom està situat en la confluència dels carrers del Palància i de Rubén Darío, al barri de la Ciutat Universitària.

Recursos multimèdia

Veure àlbum complet en Flickr

Joan Ribó
Maite Ibáñez