Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Inversiones estatales en València - València

Vés enrere Inversiones estatales en València

Volver

Joan Ribó reclama al Govern que complisca amb les inversions previstes per a la ciutat de València

L'alcalde ha qualificat com a “intolerables” les dades publicades pel Ministeri d'Hisenda sobre l'execució de les inversions territorializades

• La ciutat pateix el retard en inversions estratègiques, com el canal d'accés i el tunel passant, prioritàries per al Corredor Mediterrani

31/05/2022

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha expressat la seua preocupació davant les dades publicades pel Ministeri d'Hisenda sobre les inversions efectives de l'Estat durant l'exercici 2021, desglossades per territoris, que reflectixen “l’infrafinançament que afecta a projectes imprescindibles per a la ciutat de València com el Corredor Mediterrani”. L'alcalde ha reclamat al Govern que complisca amb les inversions previstes, i ha qualificat la situació de “intolerable”.

“L'informe de les inversions territorials realitzades pel Ministeri d'Hisenda en 2021, que acaba de ser publicat, indica una situació molt clara per a la ciutat de València i per a tota la Comunitat Valenciana, i és que som els qui menys rebem”, ha denunciat l'alcalde de València. Tal com reflectixen les dades de l'informe “Distribució territorial de la inversió del sector públic estatal”, elaborat per la Intervenció General de l'Administració de l'Estat, IGAE, “les inversions previstes per a València i la Comunitat Valenciana se situen a la cua” del conjunt de l'Estat”, ha afirmat l’alcalde.

“Anem molt retardats en temes fonamentals i prioritaris d'inversions estatals”, ha denunciat Joan Ribó, qui ha enumerat diferents projectes estratègics per a la ciutat, el desenvolupament dels quals és competència estatal. En primer lloc s'ha referit al canal d'accés i al túnel passant, “que són imprescindibles per al Corredor Mediterrani”, un traçat “que no passa per Madrid –ha ironitzat- sinó que passa pel Mediterrani”.

Joan Ribó ha denunciat també la falta d'execució pressupostària en altres projectes de gran importància com el soterrament de les vies de Serrería, així com “la falta total d'inversió en temes culturals, com és el cas de museus com l'IVAM o en Museu Nacional de Ceràmica; o el Palau de les Arts, que té una manca d'ajudes estatals de l'envergadura dels recintes d'òpera de Madrid, Barcelona o Sevilla”, ha subratllat.

L'alcalde de València ha posat l'accent en l'estat d'execució de les inversions, que és el que palesa, més enllà de les dades pressupostàries, l'acció real en els territoris, en comparació amb altres autonomies i capitals autonòmiques. “Crida molt l'atenció que, mentre en el projecte inicial de pressupostos, les inversions a Madrid i en la Comunitat Valenciana eren pràcticament iguals, quan veiem quines han sigut les inversions reals en cada territori, comprovem que a València ens hem quedat en menys del 50% (només una mica més del 42%), mentre que a Madrid s'ha arribat fins al 182%”. “És a dir –ha denunciat Ribó- que, en la pràctica, s'ha invertit quasi cinc vegades més a Madrid que en la Comunitat Valenciana, la qual cosa és intolerable”.

Les dades del Ministeri es desglossen per comunitats autònomes, encara que cal considerar que la majoria de les grans inversions corresponen a les capitals autonòmiques. Segons l'informe de l'IGAE, la menor inversió per habitant va correspondre, precisament, a la Comunitat Valenciana, amb 93 euros per habitant (a banda del cas de Navarra, amb 76 euros per cada resident, però que és un cas especial, per la seua condició foral). Encapçalen la llista de comunitats amb major inversions reals per habitant Murcia (383 euros per habitant) Aragó (333 euros per habitant) i Madrid (309 euros per habitant).

Recursos multimedia

Joan Ribó