S'està cercant, espereu....

Estàs en: ACTUALITAT

Guia Derecho a la energía - València

Vés enrere Guia Derecho a la energía

Tornar

L'Ajuntament posa a la disposició de la ciutadania una guia sobre el dret a l'accés a l'energia

Editada per l'Oficina de l’Energia que assessora unes 700 persones cada any

• La Guia del dret a l'energia

22/05/2021

L'Oficina de l’Energia de l'Ajuntament posa a la disposició de la ciutadania una guia que ofereix informació sobre el dret a l'accés a este recurs “que està lligat al benestar de les persones”. El regidor de Transició Ecològica, Alejandro Ramón, ha recordat hui la publicació d'este document, a l'accés de tot el món a través de la web de la fundació municipal València Clima i Energia, “que treballa per a assessorar i formar sobre com lluitar front al canvi climàtic i promoure una transició energètica cap a un model més just, social, eficient i renovable”.

 

Esta guia ofereix eines per a identificar i actuar davant una situació de vulnerabilitat o d'empobriment energètic perquè, tal com ha reivindicat el regidor, “totes les persones necessitem l'energia per a cuinar, per a conservar aliments, per a dutxar-nos i calfar-nos a l'hivern, uns servicis bàsics que tota llar hauria de tindre coberts per a assegurar-se unes condicions mínimes de confort, ja que l’energia deu ser un dret i estar a l’abast de totes les persones”.

Alejandro Ramón ha recordat que qualsevol persona ha de conéixer com detectar una situació de vulnerabilitat i com poder accedir a un bo social o prestacions econòmiques d'emergència per a solucionar el problema existent. “Els nostres drets com a consumidors d'energia estan recollits en la Llei 24/2013, de 26 de desembre, del sector elèctric, que indica en el seu pròleg que el subministrament d'energia elèctrica constitueix un servici d'interés general, perquè l'activitat econòmica i humana no pot entendre's hui dia sense la seua existència”.

A l'empara d'esta normativa, l'Ajuntament de València ha signat convenis amb les companyies subministradores d'electricitat i gas per a evitar la suspensió dels subministraments per impagament en cas de, per exemple, persones declarades en risc d'exclusió social, o llars vulnerables amb menors de 16 anys de la ma de Servicis Socials de l’Ajuntament.

En la guia del dret a l'energia també s'informa del Bo Social per a l'Electricitat, una tarifa que contempla un descompte del 25% i el 40% en la factura, sense incloure impostos, per a aquelles persones que complisquen uns certs requisits, sent, en la majoria dels casos, els ingressos determinants.

Segons explica la guia, les persones beneficiàries d'esta ajuda també poden accedir al Bo Social Tèrmic, que facilita poder fer front als gestos de calefacció, aigua calenta sanitària i cuina, independentment del qual siga la Font d'energia utilitzada.

D'altra banda, en este document s'informa sobre com optimitzar les factures energètiques amb ajustos de la potència contractada o el contracte d'una tarifa amb discriminació horària.

Finalment, la guia inclou consells per a augmentar l'eficiència energètica i el confort dels habitatges, és a dir, “informa sobre com utilitzar els menors recursos possibles per a aconseguir el màxim resultat”. En paraules d'Alejandro Ramon, l'objectiu final d'este material “és ajudar a la ciutadania per a avançar en el camí de la democratització de l'energia, en el marc del treball desenvolupat per Oficina de l’Energia, que així mateix impulsa el canvi cap a les energies netes, renovables i respectuoses amb el medi ambient”.

Referent a això, el regidor ha explicat que l'Oficina assessora a prop de 700 persones de manera individual cada any, i té un impacte en prop de 4000 persones a través de tallers i altres activitats de formació, “amb la finalitat d'acostar l'energia a la ciutadania, ajudar les famílies a estalviar en les seues factures, promoure la producció i autoconsum d'energia renovable de proximitat, fomentar les mesures d'eficiència, renovació i estalvi energètic en les llars valencianes i defensar el dret a l'energia”.

Recursos multimèdia

Veure àlbum complet en Flickr