Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Exposició Sorolla - València

Vés enrere Exposició Sorolla

Volver

“La València de Joaquim Sorolla” mostra un recorregut per la ciutat de principis del segle XX

• L'exposició estarà oberta fins al 3 de febrer de 2024

20/10/2023

  • La Casa-Museu Benlliure inaugura una exposició del pintor de la llum aquest divendres, 20 d'octubre, que es podrà visitar fins al 3 de febrer de 2024
  • Aquesta mostra es compon de més de 50 obres, entre quadres, notes de color i dibuixos, a través dels l'autor reflecteix la seua pròpia visió dels espais més emblemàtics i característics

La Casa-Museu Benlliure inaugura este divendres, 20 d'octubre, “La València de Joaquim Sorolla”, una exposició amb més de 50 obres que es podrà visitar a la sala d'exposicions temporals fins al 3 de febrer de 2024. D'esta manera, l'Ajuntament de València se suma a la celebració de l'I Centenari de la mort del pintor valencià. A l'acte han acudit el regidor d'Acció Cultural, Patrimoni i Recursos Culturals, José Luis Moreno Maica i la presidenta de la Federació de Veïns de la ciutat, María José Broseta.

En paraules de Moreno, “abans de finalitzar este any màgic per a la ciutat, que és la celebració del centenari de la mort de Joaquim Sorolla, volem inaugurar una exposició que reflecteix la València de Sorolla, eixa ciutat de finals del segle XIX i principis del segle XX des del seu punt de vista, amb el seu color, amb els seus matisos i amb la seua llum, on ens mostra no sols eixes platges a les quals ens té tan acostumats, sinó l'horta valenciana i les seues alqueries, la mateixa capital o el seu barri antic”. El regidor ha destacat que a través d'esta singular exposició es podrà descobrir no sols la pintura de l'autor, sinó la València que hi havia en eixa època.

La mostra, organitzada en col·laboració amb el Museu Sorolla de Madrid, compta amb una àmplia selecció de quadres, notes de color i dibuixos. A través d'ells, es posen en relleu dues evolucions paral·leles: la de la capital del Túria en el canvi de segle XIX al XX i la de la trajectòria artística de l'autor. Per això, el valor afegit d'aquesta exposició és que ofereix, mitjançant la mirada de l'autor, un recorregut pels espais més emblemàtics i característics de la ciutat entorn de 1900. Racons, arquitectures i paisatges d'una València en plena transformació cap a la modernitat.

El pintor no va deixar un punt destacat sense visitar, incloent-hi algunes mostres del patrimoni cultural immaterial valencià. La Llotja, el Micalet, el Pouet de Sant Vicent o el pont del Real, al costat de nombroses imatges del port, l'Albufera i els jardins de la Malva-rosa o el Cabanyal són alguns dels espais que quedaran per a la posteritat gràcies als seus llapis i pinzells.

"La relació de Joaquim Sorolla amb la seua ciutat natal va ser la pròpia d'un emigrant. Per les seues cartes coneixem la constant sensació de desarrelament i el sentiment apassionat i sense mesura amb el qual seguia l'esdevenir de València. Malgrat les seues constants visites, sovint observava les novetats des de la distància i és probable que s'adonara amb dolor que tot continuava sense ell, moltes vegades per a sorprendre'l, però no sempre al seu gust", destaca la comissària de la mostra, Mª Isabel Justo Fernández.

El públic valencià podrà reflexionar sobre el patrimoni simbòlic que Sorolla li va llegar, i sobre com aquest s'ha integrat en la identitat social. Així mateix, el lloc triat per a aquesta mostra és la casa del seu amic, José Benlliure, un lloc que el pintor coneixia bé i que suposa un marc que enriquirà l'experiència dels qui s'acosten a visitar les seues obres durant els pròxims mesos.

Recursos multimedia

José Luis Moreno