Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Equipos de intervención y acogimiento familiar - València

Vés enrere Equipos de intervención y acogimiento familiar

Volver

Els equips d'Intervenció i Acolliment Familiar han atés més de 340 famílies entre 2020 i 2021 a la ciutat

La regidora de Benestar i Drets Socials, Isabel Lozano, ha posat en valor la importància d'estos servicis, dirigits a garantir el ple desenvolupament de les persones menors

• La regidora de Servicis Socials, Isabel Lozano, ha visitat este dimarts les seus dels equips

30/11/2021

Els equips municipals d'Intervenció i Acolliment Familiar han atés més de 345 famílies entre l'exercici 2020 i 2021. La regidora de Servicis Socials, Isabel Lozano, ha visitat este dimarts les instal·lacions dels dos equips i ha destacat la importància de la labor que realitzen, tant amb les famílies com amb les i els menors, i que va dirigida fonamentalment “al fet que estos tinguen una vida plena i amb els seus drets fonamentals garantits”.

 

Lozano ha posat en valor els equips d'intervenció i acolliment familiar de l'Ajuntament de València, “que treballen al costat dels Servicis Socials municipals de cada districte i de cada barri per a protegir la vida i el desenvolupament dels xiquets, xiquetes i adolescents de la nostra ciutat”, ha explicat. “Es tracta d'una intervenció fonamental en els casos en els quals hi ha una situació de risc, desemparament o de conflictivitat dins de les famílies, que comporta la necessitat d'efectuar una intervenció intensa per tal d’establir mesures específiques de protecció i mediació”.

L'Equip d'Intervenció Familiar, situat en el número 94 del carrer de Sant Vicent Màrtir, és un recurs municipal especialitzat a atendre situacions amb menors d'edat en situació de risc moderat o greu per desprotecció a causa de maltractament familiar (tant actiu com negligència) que presente una especial complexitat. En primera instància, són els equips municipals d'atenció primària específica els qui s'ocupen d'atendre estes situacions, però estos equips d'intervenció actuen quan es necessita una actuació educativa i/o terapèutica més intensa i especialitzada amb la família.

L'objectiu últim d'esta intervenció és reduir el nivell de risc en el qual es troba el xiquet o xiqueta, garantir el seu benestar, minimitzar les possibles seqüeles i, si escau, poder preservar la unitat familiar sense la necessitat de proposar el desemparament i adoptar mesures de protecció que comporten l'eixida del xiquet o xiqueta de la seua família. L'equip municipal d'Intervenció Familiar està integrat per nou professionals: tres especialistes en psicologia, tres en educació social i tres tècnics d'integració social.

En el que portem d'any, han sigut ateses 135 famílies en este servici; mentre que durant 2020, i malgrat el confinament i la paralització de l'atenció presencial, es va atendre 108 famílies i 180 xiquets i xiquetes. El servici es presta mitjançant un contracte amb l'empresa Povinet SCV per un import anual de 375.272,4 €.

Les problemàtiques més habituals que atenen són les situacions de pares i/o mares amb manques significatives en habilitats educatives i de criança, conductes desajustades d'adolescents i separacions/divorcis conflictius amb incidència greu sobre els fills i filles.

L'acolliment en família extensa

Quant a l'equip d'Acolliment en Família Extensa, que està situat en l'avinguda del Professor López Piñero, número 4, el servici el presta l'empresa Trama, i dona atenció a xiquets i xiquetes en situació de guarda o tutela, així com a les persones guardadores titulars de l'acolliment. Són menors que es troben, per tant, sota una mesura de protecció en forma d'acolliment familiar en família extensa. Des de juliol de 2020 a octubre de 2021, quan va començar a funcionar este servici, es va atendre 102 famílies.

El contracte de servicis amb l'empresa Trama suposa una inversió anual de 300.165,48 € (contracte finalitza el 9 de juny 2022 i possibilitat de dos pròrrogues més d'un any de duració cadascuna). En este cas, l'equip també està integrat per nou professionals: tres especialistes en psicologia, tres en educació social i tres tècnics d'integració social. Les seues funcions són: atenció a acolliments de caràcter permanent, suport a l'adaptació del xiquet o xiqueta amb la família acollidora; i orientació i supervisió d'acolliments reconeguts com a especialitzades. La finalitat de l'equip és garantir la funció protectora de l'acolliment familiar, atenent i intervenint per a evitar el fracàs de la mesura, el que provocaria una nova situació d'abandó per al xiquet o xiqueta.

L'equip atén de manera inicial a tots els acolliments nous, tant de caràcter temporal com permanent, i intervenen principalment en casos d'acolliments permanents davant situacions com a crisis d'adolescència, conflictes intergeneracionals, conflictes amb els progenitors, problemàtica en visites, etc. Està previst que en 2022 comencen activitats de tipus grupal per a secundar i orientació en temes concrets d'interés per al comú de les famílies.

Recursos multimedia

Isabel Lozano