EDUSI Cabanyal - València

EDUSI Cabanyal

Tornar

L’Ajuntament invertirà vora 12 milions d’euros en la reurbanització del barri del Cabanyal

La vicealcaldessa ha assenyalat que “és una actuació molt representativa i simbòlica del model de ciutat que volem”

• Reconstrucció virtual de la renaturalització de l'actual rotonda de l'estació València-Cabanyal

04/05/2022

La Regidoria d’Urbanisme destinarà 11.750.000 euros en la reurbanització del barri del Cabanyal, especialment en la zona situada als voltant de l’estació València-Cabanyal i el mercat municipal. Les actuacions van encaminades a la regeneració d’espais, el foment de l’accessibilitat, la creació de places i espais verds i la rehabilitació de la zona del barri afectada per l’ampliació de Blasco Ibáñez prevista per l’anterior govern municipal del Partit Popular. La vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, ha destacat que l’actuació urbanística afectarà “una de les zones on és més palpable el pas, la influència i l’impacte de la política depredadora que no respectava l’entorn, que no respectava els barris, que és precisament on anava el primer tram de l’ampliació de Blasco ibáñez, és a dir des de l’estació del Cabanyal fins a Francesc Eiximenis i Vidal de Canelles”.

 

La vicealcaldessa ha explicat que “hem volgut aprofitar els fons que ens ha donat la Unió Europea per a recuperar els carrers del Cabanyal en l’àrea coneguda com a zona zero. És la zona més marcada pels solars que el govern del PP arribà a expropiar i on arribà a assolar les cases. En eixe punt és on estarà la inversió de l’Ajuntament de València”.

Per a la regidora, “és una actuació molt representativa i simbòlica del model de ciutat que volem ja que estem recuperant espai públic, regenerant espai compartit, impulsant València com a ciutat de places i avançant en l’objectiu de fer una ciutat més saludable i sostenible per als seus veïns i veïnes en una zona que, precisament durant molt de temps, va representar tot el contrari”.

Les actuacions previstes

Es tracta d’una inversió de vora 12 milions d’euros, finançats al 50% pels fons EDUSI de la Unió Europea i amb uns terminis d’execució d’entre 9 i 12 mesos. Els projectes ja estan redactats i, una vegada siguen aprovats per la Junta de Govern Local, s’encetarà el procés de licitació. Sandra Gómez ha anunciat que espera que algun dels projectes puga començar abans que acabe 2022.

El projecte més ambiciós afecta el límit oest del barri entre el carrer de la Serradora i Lluís Peixó, al voltant de l’estació València-Cabanyal. Esta zona, que comporta la connexió entre el final de Blasco Ibáñez i el barri del Cabanyal, inclourà la creació d’una plaça i zona verda al voltant de l’estació, un nou carril-bici connectat a l’actualment existent al carrer de la Serradora, una reposició del paviment i les voreres, l’ampliació d’escocells i una millora de l’accessibilitat. Amb este canvi, l’estació València-Cabanyal deixarà de ser una rotonda aïllada per convertir-se en “un bosc urbà, amb jocs infantils, zones de descans i vegetació”, en paraules de Sandra Gómez. La millora d’esta zona té un cost aproximat de 5 milions d’euros i un termini d’execució, des de l’adjudicació, de 12 mesos.

Un altre dels projecte comporta també la reurbanització de l’entorn del mercat municipal del Cabanyal, on es generarà una plaça per a vianants, amb pacificació del trànsit, zones de càrrega i descàrrega per als venedors del mercat, jocs biosaludables per a les persones majors, zona de jocs infantils i ampliació de la zona verda i arbrada. El projecte de reurbanització de l’entorn del mercat del Cabanyal té un termini d’execució de 9 mesos.

Les inversions previstes comporten també la rehabilitació dels eixos est-oest del barri, concretament dels carrers Comte d’Alaquàs-Vicent Guillot, Poble Nou de la Mar i Vicent Gallart. La rehabilitació dels tres eixos, amb un termini d’execució de 9 mesos, generarà també una mobilitat transversal est-oest més activa i amable que connectarà el carrer de la Serradora amb la mar mitjançant jardins i zones d’esbarjo, àrees esportives, plataformes peatonals, parcs infantils o grades urbanes, entre d’altres elements.

Per últim, les obres permetran també la creació d’una illa urbana formada per Serradora, Lluís Despuig, Martí Grajales i Sánchez Coello. L’eix nord-sud, format per Francesc Eiximenis i Vidal de Canelles, mantindrà el trànsit rodat amb la plantació de nou arbratge. Per contra, l’eix est-oest, format pel carrer del Llavador i el carrer del Millars, es destinarà als vianants amb nou arbratge i mobiliari urbà.

Recursos multimèdia

Veure àlbum complet en Flickr

Sandra Gómez 1
Sandra Gómez 2