Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Demo Day de Clean Connect VLC - València

Vés enrere Demo Day de Clean Connect VLC

Volver

València i Avaesen impulsen projectes innovadors per a frenar la crisi climàtica

• El Demo Day de Clean Connect VLC posa a València en l'epicentre de la innovació.

19/12/2023

  • La solució d'Albufera Integration per a Eiffage Energia guanya la tercera edició del programa Clean Connect VLC
  • La proposta d'Efficae per al repte de Grup Gimeno, a través de la seua unitat de negoci GIDITEK, queda en segona posició
  • Les dos entitats rebran 4.000 euros i 2.000 euros respectivament perquè puguen implementar els seus projectes a la ciutat de València

Este dimarts s'ha celebrat el Demo Day de Clean Connect VLC, el programa de col·laboració públic-privada impulsat per l'Ajuntament de València, a través de València Activa i Avaesen (Associació d'empreses d'energies renovables i altres tecnologies netes de la Comunitat Valenciana), que té com a objectiu impulsar projectes innovadors per a lluitar contra l'emergència climàtica i que posa a València en l'epicentre de la innovació, connectant el talent i la innovació de les empreses emergents amb les necessitats —en forma de reptes— de quatre grans empreses: Eiffage Energia, Grup Gimeno, Hidraqua i Opentop de Valenciaport.

En esta jornada, celebrada en Dinapsis, s'han presentat els resultats dels quatre 'matches', és a dir, aparellaments de corporació i start-ups, que han dialogat en diverses taules redones sobre els seus aprenentatges durant el procés i l'intercanvi d'idees del programa d'innovació oberta. Un matí de connexió i inspiració, ja que els assistents han pogut gaudir d'una xarrada sobre l'economia de l'intangible a càrrec de Felipe Sánchez Coll, responsable acadèmic de l'àrea de Comptabilitat i Finances d'EDEM.

Els matches repte-solució es van realitzar després del Connection Day —celebrat el 5 d'octubre— en el qual una trentena de ‘startups cleantech’ de tot el territori nacional van presentar els seus projectes davant les entitats participants en el programa Clean Connect VLC.

En la jornada celebrada este dimarts, després de la presentació de les solucions plantejades per les empreses emergents, el jurat ha atorgat el primer premi a Albufera Integration, que ha desenvolupat una bateria d'alumini que substituïx a un grup electrogen en les obres amb la consegüent reducció d'emissions per a donar resposta al repte plantejat per Effaige Energia.

En segona posició ha quedat Eficae, qui ha millorat el monitoratge i gestió de tarifes energètiques al repte plantejat per Giditek (Grup Gimeno). Totes dos iniciatives rebran un total de 6.000 euros (4.000 € per al guanyador i 2.000 € per al segon premi) perquè puguen posar en marxa els seus pilots en l'entorn real de la corporació.

En este sentit, Paula Llobet, regidora de Turisme, Innovació i Inversions, ha destacat la celebració de programes com Clean Connect VLC, “que posen de manifest el bon funcionament de la col·laboració públic-privada i contribuïxen al posicionament de València en el mapa ‘cleantech’ nacional amb propostes de tall tecnològic de gran nivell i més a les portes d'en un any tan important per a la ciutat en termes de sostenibilitat, l'any en què València és Capital Verd Europea”.

Per part seua, el president d'Avaesen, Marcos J. Lacruz, ha assegurat que “impulsar la innovació en tecnologies netes és un dels eixos de l'associació des de fa més d'una dècada i és un orgull per a nosaltres que empreses com Effaige, Grup Gimeno, Opentop i Hidraqua confien en nosaltres per a impulsar la seua innovació oberta i implementar solucions intel·ligents que redunden en benefici de la ciutat”.

Reptes finalistes

  • Subministrament elèctric en plantes aïllades: Eiffage Energia va llançar un repte que és comú a molts promotors i constructors de plantes d'energies renovables en entorns aïllats on el subministrament d'electricitat per a l'obra depén de combustibles fòssils. La startup Albufera Integration ha respost a este repte amb un sistema de subministrament que passa per un sistema autònom i mòbil, muntat en un remolc o furgó, integrat amb un sistema solar fotovoltaic. D'esta manera s'aprofita la radiació solar en el lloc per a carregar una bateria d'Alumini-Ió, proporcionant subministrament energètic renovable constant.
  • Sostenibilitat ambiental en el Port de València: El segon dels reptes és de Valenciaport a través d'Opentop, l'hub d'innovació, que busca implementar solucions per a reduir la petjada de carboni de i aconseguir la neutralitat en emissions de carboni per a 2030. En este cas la startup guanyadora d'este repte ha sigut Vestigia Blockchain, que ha proposat com a solució al repte un sistema automatitzat interconnectat amb els sistemes d'informació del port per a recopilar dades d'activitat i certificar el seu origen. Així, es crea una empremta digital única per a cada paquet de dades i es poden realitzar simulacions per a avaluar diferents estratègies de descarbonització, adaptant la plataforma per a calcular la petjada de carboni específica del Port de València.
  • Eficiència energètica: Grup Gimeno, a través de la seua unitat de negoci GIDITEK, va llançar el repte de millorar l'eficiència energètica en diferents sectors, buscant un mòdul integral per a la plataforma IoTSens que permeta transformar els estalvis d'energia en impacte econòmic directe i en la reducció de petjada de carboni. La solució es diu Miluz i l'ha posada en marxa Eficae, millorant el monitoratge i gestió de tarifes energètiques, i proporcionant estalvis calculats, a més de garantir la transferència de dades en temps real i la seguretat de la informació.
  • Gestió dels recursos hídrics: Finalment, Hidraqua havia plantejat la cerca de solucions innovadores per a la gestió intel·ligent del clavegueram i els sistemes de drenatge urbà. En este cas la solució va vindre de la mà d'Hovering Solutions i els seus drons, que permeten realitzar reconeixements de les infraestructures hídriques per a fer un modelatge 3D de les canalitzacions.