Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Debate estado ciudad. Entidades ciudadanas - València

Vés enrere Debate estado ciudad. Entidades ciudadanas

Volver

Les entitats socials han participat en el debat ciutadà amb propostes per a millorar València

Al debat de l’estat de la ciutat d’enguany han participat huit entitats ciutadanes

• Un total de huit entitats ciutadanes han pres la paraula en la sessió

21/10/2022

A l'Hemicicle Municipal, que hui ha sigut l’escenari de sisé debat sobre l’estat de la ciutat, també s’ha escolat la veu de la societat civil. El consistori hi ha ates les reflexions i les propostes de huit entitats socials i veïnals que han volgut participar per plantejar propostes, accions, queixes o suggeriments sobre la gestió municipal.

 

Així, en concloure la primera intervenció de l'alcalde, han pres protagonisme els i les representants d’estes entitats, huit agrupacions de diferent caràcter: l’Associació Zero Incívics, l’Associació de Voreres per als Vianants; La meua Terra CV; l’Associació de Comerciants del Centre Històric, la Plataforma veïnal del barri de PenyaRoja; el Consell de la Joventut, l’Associació de Veïns i Veïnes de Natzaret, i l’associació Psima.

En primer lloc, ha parlat Rafael Soler, com a portaveu de l’Associació de Voreres per als Vianants. En nom d’esta entitat, ha demanat “ajuda per aconseguir una València amable per a les persones que patixen infraccions de bicicletes i patinets que circulen impunement per les voreres”. Soler ha assegurat “que la política de recuperació dels espais per a les persones ha suposat la pèrdua de les voreres per als vianants”.

Seguidament, ha intervingut Silvie Berger, qui, en representació de l’Associació Zero Incívics, un col·lectiu veïnal del Cabanyal “fart de l’incivisme, de la droga, del soroll i de viure tancats amb por”, ha explicat, en primera persona, l’assetjament que pateix per part d’un grup de veïns. Berger ha ironitzat en manifestar que “sembla que estes persones no han rebut el decàleg municipal per a millorar les relacions entre el veïnat”, una mesura que ha qualificat "d’insuficient per defendre la dignitat i el dret a descansar d’un dels barris de la ciutat que s’anuncia com la més justa i amable”.

En representació de l'associació La Meua Terra CV ha intervingut José Antonio García, que ha criticat l'actual gestió de l'equip de govern en diverses parcel·les com la neteja viària, el manteniment de l'arbratge i la política de mobilitat, reivindicat una ciutat “de 20 minuts” en la qual “puguen conviure vehicles i bicicletes” . García ha sol·licitat també que s'eliminen les càmeres de Ciutat Vella i que es baixe l'impost de l'IBI i “es defense el valencià de veritat”.

L'Associació de Comerciants del Centre Històric ha sigut present també en este Ple. La seua portaveu, Mª Carmen Palop, ha agraït mesures com la bonificació en l'IBI i l'ampliació de la plantilla de la Policia Local, però ha assenyalat que “continua sent insuficient” perquè “el centre s'ha convertit en un focus d'atracció per a bandes organitzades”. Ha reiterat la petició perquè s'instal·len cambres de control. Palop ha reclamat un “ús honrat i transparent” del sistema participatiu DecidimVLC perquè “no s'implanten mesures de manera precipitada” i ha afegit que “cada vegada és més costós anar al centre per als comerciants i els transportistes”.

Posteriorment ha pres la paraula Paz Calleja, representant de la Plataforma veïnal del Barri de Penyaroja, qui ha criticat la situació del barri, especialment en allò referent als jardins i a la política mediambiental. Calleja ha descrit un entorn ciutadà caracteritzat pels “escocells buits, els arbres talats, la gespa amb calbes i les rates”. I ha qüestionat de nou “que València puga ser Capital Verda Europea”. A més, la representant veïnal ha lamentat també les mancances en el camp de les infraestructures culturals i socials, i ha conclòs demanant un increment de les inversions per al barri.

La següent intervenció ha estat protagonitzada per la vicepresidenta del Consell de la Joventut de València, Blanca Silvestre, qui ha realitzat un balanç de l'últim any i un diagnòstic que, ha assegurat “és imprescindible per a prendre les decisions que donen solució a les mancances”.

Silvestre ha recordat que el Consell representa més de 40 associacions juvenils, és a dir, al voltant del 12% de la població total de la ciutat, “gent jove, diversa i plural que compartix els mateixos interessos i les mateixes necessitats”.

Segons el seu diagnòstic, són tres els conceptes que definixen la situació actual de la joventut: “Incertesa, resiliència i expectativa”.

La representant juvenil ha assenyalat els principals problemes que acuiten la joventut; lloguers inassequibles, dificultats laborals que impedixen desenvolupar un projecte de vida, i angoixa i ansietat davant les exigències del futur. Blanca Silvestre ha apel·lat a la responsabilitat de les administracions, i ha assegurat que “ser jove abans, durant i després de la pandèmia continua sent un esport de risc”.

El següent en prendre la paraula ha sigut Julio Moltó, per a reivindicar, en nom de l’Associació de Veïns i Veïnes de Natzaret, intervencions com el soterrament de les vies ferroviàries o la retirada de les restes de la Fórmula 1, “elements amb què el veïnat malviu a este barri”. Moltó també ha demanat la construcció d’un institut o l’ampliació de la Línia 10 del tramvia. “A més volem recuperar espai públic per a garantir el dret a la vivenda, i que el govern municipal no s’oblide de la pobresa del barri, perquè ha destinat ajudes per pal·liar-la però cal fer front a les causes”, ha afegit.

Finalment, la psicòloga María Victoria Lorenzo, de l’Associació Psima, s’ha dirigit a l’Hemicicle per demanar que escolte al personal Servici Municipal d’Intervenció Familiar, "que s’hi ha de mantindre perquè no es poden interrompre els processos terapèutics dels adolescents i joves més vulnerables". “Som conscients de la voluntat municipal de resoldre este tema laboral que és un assumpte de justícia social”, ha resumit.

Recursos multimedia

Ver álbum completo en Flickr