Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Día LGTB en el deporte - València

Vés enrere Día LGTB en el deporte

Volver

València reivindica l’esport igualitari i divers en el dia internacional contra laLGTBIfòbia en l’esport

Pilar Bernabé i Lucía Beamud reben als representants dels clubs LGTBI+ Dracs i Samarucs

• Cartell en la façana de l'Ajuntament

19/02/2021

València continua treballant per convertir-se en referent com a ciutat inclusiva, tolerant i gayfriendly. En el Dia Internacional contra la LGTBIfòbia en l'Esport, la Fundació Esportiva Municipal de València ha volgut mostrar el seu compromís amb un esport igualitari i divers, lliure de discriminació i LGTBIfòbia.

 

La regidora d'Esports de l'Ajuntament de València i presidenta de la Fundació Esportiva Muncipal, Pilar Bernabé, juntament amb la regidora d’Igualtat, Lucía Beamud, ha rebut als representants dels clubs esportius LGTBI+ de la ciutat de València, Dracs i Samarucs. A més, amb motiu de la celebració del Dia Internacional contra la LGTBIfòbia en l'Esport, la façana del consistori lluirà hui i demà una pancarta commemorativa.

En esta jornada, la regidora d'Esports, Pilar Bernabé, ha volgut transmetre “ben alt i ben clar” que València “és una ciutat inclusiva, per això vol referenciar-se al món com, per exemple, amb la seua candidatura a ser seu dels Gay Games, els jocs esportius de la inclusió”. “Volem ser un referent, volem demostrar que esta és una ciutat oberta on es pot practicar l’esport en total llibertat i de forma inclusiva” ha afegit.

En la mateixa línia, la regidora d’Igualtat, Lucía Beamud, ha valorat la necessitat de “visibilitzar que encara existeixen, en la nostra societat, actituds discriminatòries que creen desigualtats entorn de un col·lectiu molt concret, que és el LGTBI” i ha insistit en el fet que l’Ajuntament de València s’esforça diàriament “per a combatre estes actituds”.

Javier Gil, president del club Samarucs, ha exigit “que tothom lluite contra la intolerància i a favor de la diversitat perquè l'esport ha de ser un espai segur en el qual totes les persones gaudisquen en llibertat”. “En l'actualitat, i, desgraciadament, les persones LGTBI patim violència verbal, gestual, cibernètica i fins i tot física”, ha expressat.

Per part seua, Mikel Ayensa, president de Dracs, ha agraït a l'Ajuntament de València les iniciatives per promoure la igualtat en l'esport i ha explicat que “en les passades Olimpíades de Rio van participar 11.000 esportistes. D'ells, menys de 50 eren LGTBI visibles. Només un 0,05%. No s'atreveixen a visibilitzar-se”. A més, Ayensa s'ha mostrat orgullós per la participació de Dracs en la candidatura dels Gay Games València 2026, esdeveniment de gran rellevància perquè “dona visibilitat a la realitats diverses que la heteronorma amaga i estigmatitza”.

 

DENUNCIAR LES DISCRIMINACIONS

 

El 19 de febrer de 1961 va nàixer Justin Fashanu, primer futbolista en actiu que es va indentificar públicament com a homosexual. Fashanu va veure com la seua carrera va quedar truncada per la seua orientació sexual i va ser víctima d'assetjament, insults i homofòbia fins que, l'any 1998, es va suïcidar

Per això, el 19 de febrer se celebra a tot el món el Dia Internacional contra la LGTBIfòbia en l'Esport. Una jornada que pretén recordar al futbolista britànic, denunciar les pressions i la violència que pateix el col·lectiu LGTBI+ dins del món de l'esport i acabar amb els tabús i les barreres.

 

GAY GAMES 2026

 

L'aposta de València per l'esport divers, igualitari i inclusiu enguany és més ferma que mai, ja que la ciutat és una de les finalistes –juntament amb Guadalajara (Mèxic) i Munic (Alemanya)– per a acollir els Gay Games de l'any 2026.

Este esdeveniment esportiu i cultural ofereix un entorn segur per a la pràctica esportiva del col·lectiu LGBTQ+ i té com a principis bàsics la participació, la inclusió i la diversitat. Per això, des del 1982 els Gay Games conviden a participar a totes les persones, independentment del seu sexe, raça o origen ètnic, discapacitat, orientació sexual o religió.

En cas que València es convertira finalment en la ciutat triada per a acollir l'edició de 2026, l'esdeveniment, que dura 12 dies, se celebraria entre el 27 de maig i el 7 de juny del mateix any i rebria a unes 15.000 persones participants i 100.000 visitants, aproximadament, amb un impacte econòmic de 120 milions d'euros.

Recursos multimedia

Tall de veu Pilar Bernabé
Tall de veu Lucía Beamud