Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Día Internacional de la Mujer y la Niña en la Ciencia - València

Vés enrere Día Internacional de la Mujer y la Niña en la Ciencia

Volver

L'Oficina de l'Energia de València divulga l'aportació de les dones científiques en matèria energètica

En el marc del Dia de la Dona i la Xiqueta en la Ciència també prepara una exposició de dones de ciència en la seua seu del barri d'Aiora

• La Fundació València Clima i Energia s'ha sumat hui al Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència

11/02/2023

La Fundació València Clima i Energia s'ha sumat hui, Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, als actes que se celebren a tot el món per a fer valdre l'aportació històrica de les dones científiques en la investigació energètica. En este marc, l'Oficina de l'Energia divulgarà en una publicació l'aportació de les dones científiques en matèria energètica al llarg de la història i donarà a conéixer el seu treball a través del butlletí mensual que envia als seus més de mil subscriptors. A més difondrà els seus avanços investigadors en les xarxes socials de la Fundació València Clima i Energia fins al pròxim 8 de març. Esta campanya divulgativa culminarà amb l'exposició “Dones de Ciència”, que mostra els èxits aconseguits per 69 dones, i generalment silenciats, entre els segles XVIII i principis del XX en diferents disciplines científiques.
 

El regidor d'Emergència Climàtica i Transició Energètica, Alejandro Ramon, ha informat hui d'estes iniciatives municipals, “impulsades perquè una societat igualitària i inclusiva ha de valorar el treball de les dones que s'ha vist silenciat al llarg de la història”. “És important divulgar la seua aportació als avanços en investigació perquè encara hui les xiquetes tenen dificultats per a trobar referents femenins. I treballar per la transició energètica també és treballar per la inclusió de les dones en la investigació energètica”, ha manifestat.

Alejandro Ramon, qui ha defensat que “la ciència i la investigació no tenen sexe”, ha assegurat “que cal incentivar que les dones amb capacitat investigadora tinguen les mateixes oportunitats que els homes”. “Les xiquetes han de veure que la ciència no és una cosa d'homes, que sempre hi ha hagut dones investigadores, encara que hagen tingut menys visibilitat”, ha afegit.

Entre les figures que destaca l'Oficina de l'Energia es troba la de Lucia Galeazzi que en el segle XVIII va descobrir al costat del seu marit el primer sistema tancat de conducció del flux energètic, que més endavant seria fonamental perquè Volta desenvolupara la seua pila elèctrica. O Lisa Meitner, que a principis del segle XX va ser la primera a detectar el positró (l'antipartícula de l'electró).

Entre els casos més curiosos es troba Alice H. Parker, que va ser doblement discriminada com a dona i negra, que en 1919 va patentar la primera caldera que proporcionava calefacció central en edificis i cases. O el de Hedy Lamarr, una estrela de Hollywood dels anys 30 que compta amb una estrela en el passeig de la Fama de Los Angeles, de la qual poca gent sap que va estudiar enginyeria i que codesenvolupà un sistema per a interceptar els torpedes durant la 2a Guerra Mundial, mètode que s'empra encara hui dia per als sistemes de posicionament per satèl·lit (com el GPS) i va ser el precursor del wifi.

L'exposició “Dones de Ciència”, que mostrarà els èxits aconseguits per 69 dones, i generalment silenciats, podrà veure's entre l'1 i el 15 de març en l'oficina d'Oficina de l'Energia del barri d'Aiora, al carrer José María Haro. Es tracta d'una col·laboració amb l'Aula Violeta organitzada per Dons de Xirivella en Acció.