Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Covid en aguas residuales - València

Vés enrere Covid en aguas residuales

Volver

La presència de covid en les aigües residuals de València disminueix en les últimes tres setmanes i es consolida la tendència

La regidora Elisa Valía explica que el 30% d'estes restes es concentren en una zona, en el nord dels Poblats Marítims

• Els mostrejos detecten la presència de restes de coronavirus en les aigües residuals de València

20/01/2022

Els mostrejos que detecten la presència de restes de coronavirus en les aigües residuals de València, impulsats per l'Ajuntament de València, indiquen que en les tres últimes setmanes s'ha registrat un descens de la càrrega viral a la ciutat. I està, que s'identifica majoritàriament amb la variant ómicron, es concentra, majoritàriament, en el nord dels Poblats Marítims. Altres zones de València amb major presència de covid en aigües residuals, per damunt de la mitjana de la ciutat, són Jesús-Patraix, Pla de Real-Benimaclet, Olivereta, Campanar, Algirós, Transits, Malilla i Extramurs. “En qualsevol cas, amb uns valors similars als de mitjan febrer de 2021, es consolida la tendència a la baixa, i es pot preveure que, en dues setmanes, a València s'aconseguisca la vall de la corba que marca l'evolució de la pandèmia”, ha explicat la regidora del Cicle Integral de l'Aigua, Elisa Valía.

 

La Regidora ha presentat hui els resultats de les analítiques de mostra recollides setmanalment, des del passat 19 de gener, en diferents punts de la ciutat, a través de l'eina GOanalytics, desenvolupada per Global Omnium i el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC). “Amb estes dades, que ens aporten informació addicional sobre la situació de la pandèmia a la ciutat i el seu desenvolupament, podem afirmar que des de finals de desembre s'ha registrat un descens pronunciat de les restes de coronavirus trobats en les aigües residuals de València. I amb el descens d'este indicador, es consolida la tendència a la baixa dels nivells, perquè una dada aïllada no és representatiu però quan sumem xifres consecutives podem parlar de consolidació”.

Pel que respecta a les xifres, Elisa Valía ha concretat que el pic de la corba que marca l'evolució dels mostrejos data de l'última setmana de desembre, amb 665 milions d'unitats genòmiques (que mesuren la concentració del virus en aigües residuals) de covid per litre. I que en l'última presa, es van detectar 148 milions d'unitats genòmiques d'estevirus per litre en el conjunt de la ciutat, “estant el 30% d'esta quantitat concentrat en un sector, per la qual cosa en la resta de la ciutat els nivells de restes de coronavirus ha baixat molt més”.

Davant les dades presentades: tres setmanes amb nivells que descendeixen un 75% i una última presa que representa el 25% dels nivells registrats fa tres setmanes, Elisa Valía ha estimat, “pel pendent del descens de la corba i per l'experiència de l'estudi que realitzem des de fa un any i mig, que en dues setmanes podem aconseguir la vall de la presència de coronavirus a la ciutat de València”.

“Això no significa que hi haja menys persones contagiades sinó que la càrrega en conjunt a la ciutat és menor. És a dir, és una bona notícia però no implica que el nombre de persones contagiades baixe en la mateixa proporció que el que baixa la concentració del virus en aigües residuals”, ha conclòs l'edil.

Recursos multimedia

Elisa Valía
Elisa Valía