Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Convenio Fundación Limne - València

Vés enrere Convenio Fundación Limne

Volver

L’Ajuntament i la Fundació Limne col·laboren amb una campanya d’educació ambiental al Parc de Capçalera

S’han aliat per desenvolupar una campanya de conscienciació sobre el problema que generen les tortugues exòtiques

03/10/2020

L’Ajuntament, a través de l’Organisme Autònom Municipal Parcs i Jardins, ha firmat un conveni de col·laboració amb la Fundació Limne per realitzar una campanya de conscienciació al Parc de Capçalera sobre el problema que generen les tortugues invasores. El vicealcalde de València i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha destacat la necessitat d’estes campanyes perquè “estes espècies invasores són una de les principals causes de pèrdua de biodiversitat en el planeta”. Segons Campillo, “és un reflex de la preocupant realitat dels nostres ecosistemes aquàtics naturals, que cada vegada més es veuen invadits per exemplars de tortugues exòtiques, que passen de ser una mascota a ser un verdader problema per a la fauna autòctona”. Per això, ha alertat la població per tal que no les abandonen i ha recordat que està expressament prohibit en l’Ordenança Municipal de Parcs i Jardins de València.

 

El primer estudi de la biodiversitat de la fauna subaquàtica del llac del Parc de Capçalera, encomanat per l’organisme autònom al servici de Vida Silvestre de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, identifica cinc espècies de tortugues, de les quals només una és autòctona, mentre que la resta són exòtiques. La més abundant és l’anomenada tortuga de Florida. Des del 2016 s’han arribat a retirar més de 500 exemplars de tortugues exòtiques del llac, que s’han traslladat a les instal·lacions de la conselleria.

El conveni firmat ara té una durada de dos anys, prorrogable dos més, durant els quals la Fundació Limne realitzarà dos jornades a l’any de conscienciació sobre la problemàtica generada per les tortugues exòtiques en els nostres ecosistemes aquàtics. Estes jornades de conscienciació aniran acompanyades de panells informatius que s’exposaran al mateix Parc de Capçalera.

El vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha explicat que “el Parc de Capçalera és un clar exemple de com un ecosistema pot vore’s invadit per les tortugues exòtiques que es comercialitzen com a mascotes domèstiques, i que acaben sent abandonades en les seues aigües. Espècies que competixen amb les autòctones i en moltes ocasions arriben a desplaçar-les completament”.

El llac del Parc de Capçalera, amb els seus 25.000 metres quadrats, “és la major massa d’aigua artificial que tenim a València i des de la seua obertura l’any 2004 és un punt de trobada de molts veïns i veïnes, especialment dels barris dels voltants i fins i tot d’altres localitats com ara Mislata”, ha destacat el vicealcalde. “Un parc que tracta de reproduir un ecosistema de rius amb espècies característiques i que està gestionat des del 2006 per l’Organisme Autònom de Parcs i Jardins Singulars”.

La Fundació Limne és una organització sense ànim de lucre que té com a objectiu promoure el coneixement i la protecció dels ecosistemes aquàtics, així com fomentar la participació ciutadana en la seua conservació.

Recursos multimedia

Sergi Campillo. Conveni Limne