Contratación pública 2020 - València

Contratación pública 2020

Tornar

L’Ajuntament multiplica per 8,6 les contractacions públiques en 2020 respecte a les realitzades en 2014

Luisa Notario: “Són dades molt importants que situen la contractació pública com a ferramenta clau per a la dinamització econòmica en el context actual”

• Material sanitari adquirit durant la pandèmia

19/02/2021

Durant el 2020 l’Ajuntament ha registrat un augment en la tramitació de contractes públics d’un 761,7 % en comparació amb l’any 2014. En concret, durant el darrer exercici s’han tramitat 405 expedients, el que suposa un increment de més d’un centenar respecte als tramitats l’any anterior. La regidora de Gestió de Recursos, Luisa Notario, ha posat en valor la resposta del govern municipal a la situació de pandèmia, el que ha motivat —tot i la paralització temporal dels processos administratius— la tramitació de 156 contractes d’emergència per donar resposta a les necessitats derivades d’eixe context sanitari, per exemple, amb la compra de mascaretes o gel hidroalcohòlic o la instal·lació de mampares en edificis municipals.

 

El total de contractes adjudicats han sumat un import de 55,62 milions d’euros i pel que fa a la seua tipologia destaca l’aparició de tots els contractes vinculats amb la pandèmia; els d’obres arriben fins als 43, per un import de 10,75 milions; els de servicis augmenten fins als 121, arribant als 29,63 milions, i els de subministres s’incrementen fins als 65 i voregen els quatre milions d’euros; els 156 contractes d’emergència i exclusivitat d’altres servicis —un 38 % del total— han suposat un import final d’11,26 milions. A més s’han tramitat 39 contractes més que no han arribat a formalitzar-se per motius relacionats amb la pandèmia.

Estos contractes vinculats amb la gestió de la pandèmia són tramitats per cada servici gestor. Notario ha recordat, a tall d’exemple, la compra de mascaretes o gel hidroalcohòlic, les pantalles de protecció en edificis municipals, les proves PCR o les despeses relacionades amb l’atenció a les persones més vulnerables durant la pandèmia, com ara les més majors o les que no tenen llar. També ha recordat la compra de tauletes per a les escoles municipals o el reforç en la neteja i desinfecció en carrers i mobiliari urbà.

Notario ha destacat “l’agilitat, l’eficiència i la transparència en el treball municipal en un context excepcional definit per la pandèmia per la covid-19” i ha agraït l’esforç del personal municipal per poder donar resposta a les necessitats vinculades a la crisi sanitària, econòmica i social. Tot, en un període de temps on es van paralitzar els tràmits administratius per part de l’Estat i on l’Ajuntament va implementar totes les mesures al seu abast per avançar al màxim les contractacions malgrat la paralització dels processos de contractació. “Són dades molt importants que situen la contractació pública com a ferramenta clau per a la dinamització econòmica en el context actual i que van acompanyades per una reducció del promedi de dies transcorreguts en les tramitacions”, ha explicat.

D’altra banda, tota la informació relativa a tots estos contractes ja ha sigut enviada al Tribunal de Comptes, que va demanar-la a tots els municipis amb més de 300.000 habitants. A més, està publicada en la plataforma de contractació.

Recursos multimèdia

Luisa Notario