Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Conservación ficus monumental - València

Vés enrere Conservación ficus monumental

Volver

València empra una tècnica pionera per protegir els ficus monumentals

El vicealcalde explica que l’Ajuntament està desenvolupant treballs de manteniment en 15 dels 24 exemplars municipals

• Treballs de manteniment dels ficus monumentals de la Glorieta

20/12/2021

L'Ajuntament, a través de la Regidoria d'Ecologia Urbana, ha posat en marxa una «experiència pionera a València, i tal volta l'única a Espanya», per protegir els ficus monumentals, que inclou treballs d'arboricultura i una part divulgativa. El vicealcalde de València i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha explicat que s'ha aconseguit «amb èxit» el monitoratge d'una de les arrels d'un ficus de la Glorieta «i després de 6 anys s'ha aconseguit que s'endinse en la terra, el que donarà més estabilitat a este exemplar». La tècnica ara es desenvoluparà amb altres exemplars. Respecte als treballs de manteniment, que s'estan realitzant en 15 dels 24 exemplars de figueres australianes, «són molt espectaculars i específics, perquè s'utilitza un instrumental molt avançat per controlar l'evolució dels ficus i un equip d'escaladors per tractar els arbres des del tronc fins a la copa».

 

Els ficus monumentals, també coneguts com a figueres australianes, viuen al seu medi natural sobre una altra planta i enrotllen les arrels al seu voltant per desenvolupar-se. Això implica que les arrels creixen cap a baix i, una volta toquen el terra, acceleren el seu avanç. «Amb el temps, les arrels del ficus s'unixen per formar un tronc que, finalment, estrangula i seca l'hoste per passar a ser un arbre independent. Ara bé, estes arrels aèries continuen desplegant-se per suportar el pes de les branques i augmentar l'absorció de l'aigua i les sals minerals de tot l'exemplar», ha detallat el vicealcalde Campillo en una visita als treballs que es desenvolupen en els ficus de la Glorieta. Els treballs municipals per protegir estos arbres monumentals buscaven facilitar el creixement de les arrels aèries per arribar en bones condicions fins al terra, on, en arrelar, es fixaren adequadament per proporcionar més estabilitat per a l'exemplar.

Amb eixa idea, en febrer de 2016, en un dels ficus de la Glorieta, es van triar dos arrels aèries que estaven creixent pròximes a uns 2,40 metres d'altura sobre el sòl, i es van trenar en una sola. En el trenat es va disposar una primera capa de fibra de coco amb una mica de compost, per mantindre subjecta i humida l'estructura; una segona capa de canyís per donar-li rigidesa i, finalment, una última capa de fibra de coco, per tal de protegir les anteriors i alhora enfosquir més l'interior, ja que les arrels necessiten foscor per créixer. Tota esta estructura es va tancar mitjançant una corda vegetal i es va prolongar fins a arribar al sòl. Des d'eixe moment, l'estructura ha estat regada i revisada amb regularitat.

D'altra banda, l'estructura es va protegir mitjançant un enreixat extern de fins a dos metres d'altura i, una mica més allunyat, es va instal·lar una tanca de fusta, per tal de dificultar l'accés. A més, es van col·locar dos cartells informatius sobre els treballs per donar-los a conéixer a les persones interessades. També es va facilitar un telèfon de contacte, del qual "han fet ús diversos ciutadans, especialment per fer preguntes o informar-se millor", segons ha apuntat Campillo. «Després de 6 anys l'arrel està a punt per a fer el seu camí a soles. Hui l'hem obert per a veure l'evolució, però es mantindrà tutoritzat fins a la primavera per evitar els mesos de més fred», ha explicat el també regidor d’Ecologia Urbana.

Personal tècnic va visitar i revisar l'estructura periòdicament per comprovar l'estat i fer algunes tasques de manteniment. En març de 2017, es va decidir obrir-la i es va observar que les arrels havien arribat fins al nivell del sòl, és a dir, en dotze mesos havien crescut més de 2,40 metres, a un ritme de més de 20 centímetres per mes. Després, es va continuar mantenint l'estructura per a la seua consolidació perquè les arrels ja assentades en el sòl continuaren agafant vigor i es feren més gruixudes.

El vicealcalde ha destacat que, des de la seua instal·lació, no hi ha hagut cap incident amb l'estructura, "la qual cosa parla, no només del civisme de la ciutadania o de la sensibilització sobre el valor del patrimoni natural, sinó de l'interés per col·laborar amb les actuacions de l'Ajuntament". "Sempre que s'ha visitat este exemplar, s'ha vist persones observant l'estructura, llegint els cartells informatius o prenent-se fotografies amb els exemplars monumentals", ha assenyalat el responsable d'Ecologia Urbana.

"Vist el fet positiu dels resultats d'esta experiència pionera, es va instal·lar una segona estructura en una altra figuera australiana monumental de la ciutat, esta vegada al Jardí de les Camèlies, a Aiora, per repetir els mateixos passos", ha informat Sergi Campillo, qui ha anunciat que s'aplicarà "este mètode pioner" sobre altres ficus monumentals de la ciutat.

A banda del tutoratge de l’arrel aèria, també s’han fet tractaments mitjançant una empresa especialitzada en trepa i poda en altura. Hui de fet, a la visita que ha realitzat el vicealcalde, s’estaven fent treballs d’este tipus, que requerix de personal altament especialitzat per ser un treball perillós, en treballar en altura.

Recursos multimedia

Sergi Campillo