S'està cercant, espereu....

Estàs en: ACTUALITAT

Concurso Parque Desembocadura - València

Vés enrere Concurso Parque Desembocadura

Tornar

Aprovades les bases del concurs internacional d'idees del Parc de Desembocadura

Joan Ribó subratlla la rellevància del Parc de Desembocadura “per a Natzaret i tota la ciutat”, així com la necessitat d’integrar la T10 en el Pla de Mobilitat.

• Joan Ribó: «El Parc de Desembocadura serà clau per a la ciutat»

20/04/2021

El Comité Assessor del Port de València ha aprovat este matí les bases del concurs internacional d'idees que permetrà elaborar i definir el projecte del futur Parc de Desembocadura de València. «Este parc serà clau per al barri de Natzaret i per a tota la ciutat», ha assegurat l'alcalde de València, qui ha destacat el tarannà de l'Autoritat Portuària en este assumpte. El procés de convocatòria del concurs d'idees estarà dirigit des de l'Ajuntament, i més endavant es determinarà com es desenvolupen les labors de la redacció del projecte en si i la seua execució. L'alcalde ha explicat, a preguntes dels mitjans de comunicació, que el Comité ha abordat la necessitat de definir una solució hidràulica. «Buscarem la millor solució hidràulica, sempre tenint en compte que hi ha una sèrie de limitacions», ha explicat Ribó. El Port s'ha compromés a contribuir amb una aportació de 9 milions d'euros

 

L'àmbit del concurs internacional preveu l'articulació de diversos trams pendents d'enjardinament, renaturalització i urbanització de la desembocadura urbana del riu Túria. Es preveu realitzar un concurs de projectes (anònim i amb intervenció de jurat), que es realitzarà en dos fases: redacció del projecte i direcció facultativa d'obra del Parc de Desembocadura de València. Les bases, proposades per l'Ajuntament de València, han sigut elaborades pel Servici Municipal de Projectes Urbans, en col·laboració amb l'OAM de Parcs i Jardins, qui també s'encarregarà de la redacció del Plec de Prescripcions Tècniques Particulars.

Les bases aprovades hui estableixen que el jurat estarà presidit per l'alcalde de València o persona en qui delegue, i comptarà amb la participació, com a vocals, del president de l'Autoritat Portuària i la regidora de Desenvolupament Urbà (o persones en qui deleguen), així com un arquitecte o arquitecta que designe el Col·legi Territorial d'Arquitectes, un enginyer o enginyera que designe el Col·legi d'Enginyers de Camins, Canals i Ports, una persona representant de la Federació d'Associacions de Veïns i Veïnes de València, un arquitecte o arquitecta del Servici de Projectes Urbans de l'Ajuntament, una persona representant de l'Organisme Autònom Municipal Parcs i Jardins, un arquitecte o arquitecta de la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, així com un tècnic més de l’Autoritat Portuària de València. Com a consultors prendran part tres representants, respectivament, del Consorci València 2007 La Marina de València, de la Universitat Politècnica de València, i de la Universitat de València.

Les bases preveuen cinc premis de 10.000 € als cinc equips que siguen seleccionats per a la segona fase del concurs, en compensació pels treballs realitzats i presentats. Es preveu, a més, atorgar dos accèssits en la primera fase amb un premi de 5.000 € cadascun. El Comité assessor del Port ha establit també un calendari per al desenvolupament del concurs d'idees, que preveu el llançament del concurs per part de l'Ajuntament el pròxim mes d'octubre, de manera que a 2022 es dispose del resultat i es puga procedir a l'encàrrec del projecte

Els antecedents d'esta iniciativa es remunten a l'any 1986, quan que es va signar el Conveni de col·laboració entre l'Ajuntament de València i el Port Autònom sobre l'ordenació urbanística de l'entorn portuari i la seua relació amb la ciutat. Posteriorment, en 2013, es va tramitar un conveni de cessió gratuïta de determinats béns de l'Autoritat Portuària a favor de l'Ajuntament de València. Ja en 2017, es va signar un acord específic entre l'Ajuntament i l'Autoritat Portuària sobre l'ordenació del Pla Especial Natzaret-Est, que va ser aprovat pel Comité Assessor del Port. I a l'any següent, 2018, es va aprovar el Conveni de col·laboració amb l'Autoritat Portuària de València per a la utilització de domini públic portuari situat en l'àrea est del barri de Natzaret. Una vegada aprovat per la Junta de Govern Local, este conveni va ser objecte de correcció d'errors i modificació en 2019, i aprovat de nou per Junta de Govern Local.

 

LES ACTUACIONS DE MOBILITAT

 

Durant la reunió del Comité Assessor del Port s'ha abordat també el Pla de Mobilitat de l'Autoritat Portuària de València, i la influència en l'àmbit d'elements com la nova terminal de creuers del Port o el projecte de la Línia T10 de Metrovalencia, que unirà el centre de la ciutat de València amb el barri de Natzaret i, al seu torn, amb els barris del Cabanyal-Canyamelar.

L'alcalde ha subratllat la necessitat que les iniciatives de mobilitat que es plantegen tinguen també en compte les actuacions municipals en l'avinguda del Port, als carrers de J.J. Dómine i Enginyer Manuel Soto Micó, així com en el Cobert núm. 2 del Port i en l'accés a la nova terminal (davant els coberts 4 i 5). Tal com ha explicat Joan Ribó al final de la sessió davant els periodistes, el Port s'ha mostrat favorable també a contribuir en el finançament d'esta línia, «la qual cosa, sens dubte, ajudarà a connectar una línia que si no acabaria morint a Natzaret, i que així connectarà amb la línia del Cabanyal, i millorarà la mobilitat de tota la zona». Ribó ha qualificat de «fructífera» esta reunió en la qual, a més, s'han abordat altres assumptes d'importància, com l'ús de l'estació d'Adif, o la recuperació de l'Escala Reial després dels corresponents estudis arqueològics.

La reunió ha comptat també amb la presència, juntament amb l'alcalde, del president de l'Autoritat Portuària, Aurelio Martínez; el conseller de Conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España; i la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez.

Recursos multimèdia

Veure àlbum complet en Flickr

Joan Ribó
Joan Ribó