S'està cercant, espereu....

Estàs en: ACTUALITAT

Concierto Orquesta València 8M - València

Vés enrere Concierto Orquesta València 8M

Tornar

Concert de l’Orquestra de València, Lucía Marín i Xelo Giner amb motiu del Dia Internacional de les Dones

L’actuació tindrà lloc este divendres dia 5 a les 19.30 hores al Teatre El Musical

• La directora jaenesa Lucía Marín durant una actuació

03/03/2021

L’Orquestra de València s’unix un any més al Dia Internacional de les Dones que se celebra el 8 de març amb un concert este divendres al Teatre El Musical. L’espectacle començarà a les 19.30 hores i estarà protagonitzat per la directora jaenesa Lucía Marín i la saxofonista valenciana Xelo Giner. La regidora de Patrimoni i Recursos Culturals i presidenta del Palau de la Música, Glòria Tello, ha manifestat que “tornem a donar suport a este dia de reivindicació amb el treball de totes les dones del Palau que fan possible este concert i amb la música de grans compositores que representen totes les dones creadores, directores i intèrprets al llarg de la història”.

 

Tello, a més, ha destacat d’este concert la presència en l’Orquestra de València de la concertino Anabel García del Castillo i de la saxofonista Xelo Giner, així com el debut de Lucía Marin, “una directora de sòlida trajectòria nacional i internacional, que ha treballat als Estats Units i que ha dirigit un gran nombre de formacions nacionals”. El públic podrà escoltar diverses obres protagonitzades per dones compositores i un nou record a Claudia Montero, la compositora en residència de l’auditori valencià que va faltar recentment. D’esta manera, els i les assistents podran gaudir de la Simfonia en do major de Mariana Martínez, deixebla de Haydn i una de les dones més influents del classicisme; ‘Rincones de Buenos Aires’ de Claudia Montero; ‘Rimas infantiles’ de María Rodrigo, la primera dona a estrenar una òpera a Espanya, així com la ‘Rapsòdia per a saxòfon’ de Claude Debussy i ‘l’Havanera’ de Maurice Ravel, les dos obres arranjades per a saxofon solista i interpretades per Xelo Giner, que també debuta amb l’Orquetra de València. El director del Palau, Vicent Ros, ha comentat del concert que “la major part del programa són primeres interpretacions per l’Orquestra i enriquixen el seu vast i important repertori”.

 

PRESÈNCIA DE LA DONA EN LA PROGRAMACIÓ

 

La present temporada general compta amb la figura d’artista en residència que exercix Leticia Moreno, i es va iniciar la de compositora resident amb Claudia Montero. Respecte a la temporada d’abonament, han actuat o bé actuaran les pianistes Katia i Marielle Labècque, les sopranos Marina Monzó i Ofelia Sala, pianistes com Valentina Lisitsa, violinistes com Anabel García del Castillo, Viktoria Mullova i Leticia Moreno, la clarinetista Sabine Meyer i la saxofonista Xelo Giner. Pel que fa a la direcció musical de l’Orquestra de València, cal assenyal Beatriz Fernández Aucejo i Lucía Marín. També actuaran les quatre integrants de Domisol Sisters.

En el cicle de Cambra, figuren les pianistes Irene Renart, Mar Valor i Polly Ferman, la violinista Leticia Moreno, la clavecinista Silvia Márquez, la musicòloga Nieves Pascual, el Duo Dalí amb el programa ‘D’un matí de primavera. Música per a violí i piano composta per dones’, l’Alenza Trio, i de L’Orquestra de València, Anabel García del Castillo i Esther Vidal (violins), Pilar Marín (viola) i María Dolores Vivó (flauta). També figuren Noelia Junquera (arpa), Laura Gómez (violoncel), Aida Velert (piano), Renata Casero (piano), i la mezzosoprano Estíbaliz Ruíz.

En el cicle ‘Rock, pop.., al Palau’ han actuat María Zahara Gordillo (Zahara) i Anni B Sweet. I en ‘Jazz a poqueta nit’, la veu de Viktorija Pilatovic, la pianista i compositora Marina Alcantud i una altra cantant, Eva Romero.

 

LUCÍA MARÍN I XELO GINER

 

Lucía Marín ha dirigit un gran nombre d’orquestres del circuit nacional amb les quals ha recollit grans èxits. Entre estes destaquen l’ONE, ORTVE, Simfònica de Galícia, del Principat d’Astúries, Filharmònica de Màlaga, de Gran Canària, Simfònica d’Euskadi, de Bilbao, Oviedo Filharmonia, Jove Orquestra de la Comunitat de Madrid i Jove Orquestra de Canàries. Compta amb un ampli repertori simfònic i líric. Ha estat directora titular de la University of Kentucky Philharmonia 2013-2015 i ha dirigit la University of Kentucky Symphony Orchestra & Opera Theatre des de 2012 a 2015 amb més de quinze produccions distintes que inclouen òperes, ballets i musicals.

Xelo Giner és una intèrpret versàtil, que integra diverses facetes: solista, música de cambra, electroacústica mixta i vídeo en viu, projectes multidisciplinaris, interacció́ amb instal·lacions d’escultures sonores i improvisació́. En la seua activitat com a solista, ha actuat al Japó, Xina, Canadà, França, Portugal, Mèxic, Suïssa, Alemanya, Hongria i Itàlia. La investigació i la interpretació sobre la música contemporània l’acosta a obres de compositors que influïxen en la seua trajectòria musical. És saxòfon de l’Orquestra de la Comunitat.