S'està cercant, espereu....

Estàs en: ACTUALITAT

Centro producción Bombalino - València

Vés enrere Centro producción Bombalino

Tornar

El centre de producció d´arts escèniques del Cabanyal-Canyamelar portarà el nom de Bombalino

La redacció del projecte bàsic i d'execució de les naus del carrer Marià Cubero estarà adjudicat abans que finalitze l'any

• La futura sala Bombalino

15/11/2020

El nou centre de producció d'arts escèniques que l'Ajuntament va a habilitar en dos antigues naus industrials del barri del Cabanyal-Canyamelar portarà per nom “Bombalino”, nom artístic de Gabriel Fariza, fundador del Teatre de Titelles La Estrella juntament amb la seua dona, la també actriu Maite Miralles. La vicealcaldessa, Sandra Gómez, i la regidora d'Acció Cultural, Maite Ibáñez, s'han reunit amb la família per comunicar-los la notícia.

 

El popular actor i empresari teatral Gabriel Fariza, integrant del duo de pallassos Bombalino i Cuxufleta, i format en el teatre independent valencià, va morir fa poc més d'un any. En companyia de la seua dona, l'actriu Maite Miralles, va crear la companyia La Estrella, unió que va donar lloc a una estètica pròpia, un llenguatge teatral nou dirigit al públic infantil, amb un alt valor estètic i una dramatúrgia preocupada amb el valor pedagògic del teatre per a la infància. Els integrants de la companyia La Estrella van colaborar, a més, com a guionistes i actors en programes de televisió com Barrio Sésamo o La cometa blanca.

La vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, ha destacat que Gabriel Fariza “mereix aquest homenatge no només per la seua trajectòria artística dedicada al teatre per a la infància, sinó també per una trajectòria de compromís social amb el Cabanyal, ja que va ser un referent en la lluita veïnal per la conservació de barri a l'època del moviment Salvem el Cabanyal”. “Gaby va ser un lluitador i un defensor del barri, una persona molt estimada i reconeguda dins del món cultural de la ciutat”.

Per la seua banda, Maite Ibáñez, ha explicat que des de la regidoria d'Acció Cultural “ens semblava important identificar este espai amb un nom que fóra referent de les arts escèniques i també del barri del Cabanyal-Canyamelar. Per això, hem pensat que era el millor nom que podia tindre este espai”. A més, la regidora ha recordat que la històrica sala La Estrella ha complert enguany el 25 aniversari. “25 anys fent riure, cantar, imaginar i somiar als xiquets i xiquetes”, en paraules d’Ibáñez.

El nou centre de producció d´arts escèniques, situat entre els carrers Vicente Brull i Marià Cubero, al costat del Teatre El Musical (TEM), disposarà d’una superfície de quasi 2.000 metres quadrats dedicats a facilitar i professionalitzar la producció escènica. El nou centre oferirà formació per a artistes del món del teatre, la dansa o el circ amb l'objectiu de situar-se com a “referent cultural” a nivell local i nacional. Una vegada en marxa, afavorirà la producció escènica, acollirà assajos, proves d'escenografia i un espai estable per a les associacions i companyies del sector.

Finalment, Ibáñez ha explicat que la redacció del projecte bàsic i d'execució de les naus quedarà adjudicat, previsiblement, durant el mes de desembre. El procés de licitació per a la redacció del projecte, que inclou un estudi geotècnic per a la rehabilitació integral de les naus, ha acumulat retards a causa d'un recurs interposat pel Col·legi d'Arquitectes contra els plecs de la licitació i a que algunes de les empreses que es van presentar van incórrer en baixa temerària. La previsió és que el centre estiga “a ple rendiment en 2024, en coincidència amb el centenari de les naus”, ha remarcat la regidora d'Acció Cultural.

 

 

 

 

 

 

Recursos multimèdia

Sandra Gómez