Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Catalá festividad San Antonio Abad - València

Vés enrere Catalá festividad San Antonio Abad

Volver

Catalá destaca “l'arrelament” i “la vocació animalista” que representa la festivitat de Sant Antoni Abat

• L'alcaldessa ha assistit a la missa major i a la tradicional desfilada i benedicció d'animals amb motiu de la festivitat

17/01/2024

  • L'alcaldessa de València, María José Catalá, assistix a la missa major i a la tradicional desfilada i benedicció d'animals amb motiu de la festivitat
  • Explica que es tracta d'una tradició “que es manté viva des de 1333 i és una de les més importants de València”
  • Destaca la creació, per primera vegada, de l'Oficina de Benestar animal de l'Ajuntament
  • Afirma que l'any passat es van adoptar més de 700 animals de companyia procedents dels centres municipals de Benimàmet i Natzaret

L'alcaldessa de València, María José Catalá, ha destacat durant els actes de celebració de la tradicional festivitat de Sant Antoni Abat, en honor del patró protector dels animals, que es tracta d'una de les tradicions “amb més arrelament a la ciutat, sobretot en este barri”.

A més, Catalá ha indicat que esta festa representa “la posada en valor de l'agricultura valenciana, del treball del camp i de tota la gent que ha cuidat durant dècades dels animals que els ajudaven en eixe treball i l'afecte pels animals domèstics i la vocació animalista, de benestar animal, de tota la ciutadania de València”.

L'alcaldessa ha assistit, este dimecres, juntament amb el segon tinent d'alcalde, Juanma Badenas; la delegada de Festes i Tradicions, Mónica Gil; el regidor de Devesa Albufera, José Gosálbez; la delegada d'Agricultura, Cecilia Herrero; el regidor de Benestar Animal, Juan Carlos Caballero; el regidor de Residus, Millora Climàtica i Gestió de l'Aigua, Carlos Mundina; el regidor de Cultura, José Luis Moreno; i la delegada de Servicis Socials, Marta Torrado, a la missa major i a la tradicional desfilada i benedicció d'animals en la Parròquia de Sant Antoni Abat.

Catalá ha explicat que esta festa, organitzada per la Germandat de Sant Antoni, ha comptat amb la col·laboració de l'Oficina de Benestar Animal de l'Ajuntament en diversos treballs relacionats amb les mascotes. “Hem col·laborat, a través d'esta Oficina de Benestar Animal, creada, per primera vegada, a l'Ajuntament de València, i que està servint per a desenvolupar, juntament amb esta confraria, accions tan importants com la campanya d'adopció d'animals”.

Finalment, l'alcaldessa ha agraït el treball “ingent” dut a terme per la Germandat que “durant tots els anys ha estat realitzant i realitza, amb una clara vocació d'afecte cap als animals, esta festa” i ha assenyalat que esta celebració “concentra major nombre d'animals de companyia que puga donar-se a Espanya”.

La tradicional benedicció i desfilada d'animals se celebra des de 1333, quan la Germandat de Sant Antoni va arribar a la capital del Túria i 17 antonians, encarregats de cuidar els animals que es quedaven fora de la ciutat, van organitzar la festivitat. La festa va ser declarada d'Interés Turístic Provincial en la Comunitat Valenciana.

El programa d'actes en honor a Sant Antoni Abat va començar, dijous passat 11 de gener, amb l'obertura del Mercat solidari d'Hivern de Sant Antoni, més conegut com el Mercat del Porrat, situat en la confluència dels carrers Maximilià Thous i Ministre Luis Mayans i en el qual s'oferixen degustacions d'aliments tradicionals, begudes i productes d'artesania, així com animació musical tradicional valenciana i correfocs i un espai per a activitats solidàries relacionades amb el benestar animal, entre altres activitats.

Durant la jornada del divendres es va finalitzar el muntatge de la foguera monumental i el dissabte es va celebrar la processó de Sant Antoni acompanyat per les tradicionals dansades amenitzades per tabalet i dolçaina, es va realitzar l'encesa de la foguera i un castell de focs artificials. A més, este dilluns es va inaugurar el Mercat del Porrat instal·lat en la plaça Sant Joan Bosco i carrer Sagunt, que estarà obert fins a esta vesprada.

Més de 700 adopcions en 2023

D'altra banda, María José Catalá ha explicat que l'any passat es van adoptar “més de 700 animals de companyia en el marc d'este treball conjunt amb la Germandat i això és important perquè la festa de Sant Antoni no és només festa tradicional sinó que és també una festa que impulsa la cura dels animals i la seua adopció”.

En total s'han adoptat 730 animals, dels quals 307 són gats i 333 gossos procedents del Centre Municipal d'Acolliment d'Animals de Benimàmet i 90 animals exòtics (aus, rèptils i xicotets mamífers, èquids i xicotets remugants) procedents del Centre Municipal d'Acolliment d'Espècies Exòtiques i Avifauna de Natzaret.

Recursos multimedia

María José Catalá