Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Casa dels Bous - València

Vés enrere Casa dels Bous

Volver

La Casa dels Bous serà la primera seu del Museu de la Mar

• La Casa dels Bous, construïda sobre l'any 1880, obrirà les portes com a Museu de la Mar en 2025.

29/11/2023

  • En la seua visita a l'obra acabada del Cabanyal-Canyamelar, María José Catalá avança que “només queda el projecte museogràfic, que consistirà a seleccionar les peces que albergarà este museu i posar-les en valor”
  • La rehabilitació de l'edifici, que obrirà les portes a principis de 2025, ha suposat una inversió d'1,91 milions d'euros i ha permés recuperar la nau d'estables, peça emblemàtica, i el pati de Tenyidors annex

L'alcaldessa de València, María José Catalá, ha anunciat este dimecres que la Casa dels Bous es convertirà en la primera seu del Museu de la Mar, durant la seua visita a les instal·lacions de l'obra recentment acabada, situada en el barri del Cabanyal-Canyamelar. “Estem finalitzant el projecte museològic i ara ens queda el museogràfic, que consistix a seleccionar les peces que albergarà este espai i com fer-les valdre per a contar el relat dels oficis de la mar a la ciutat”, ha explicat.

“Vull agrair l'interés de totes les persones de la marina auxiliar, famílies descendents de treballadors de la mar, que estan disposades a aportar les peces de la seua col·lecció particular”, ha detallat l'alcaldessa. “Començarem a treballar amb ells en el projecte museogràfic del futur, una cosa que es mereix esta zona de València, per a contar bé tots estos oficis tradicionals”.

Està previst que el Museu de la Mar òbriga les portes a principis de 2025. L'edifici rehabilitat servirà de punt de partida d'un recorregut cultural pel patrimoni marítim del Cabanyal, Canyamelar i Cap de França. El futur espai expositiu abastarà l'origen de la pesca del bou, les embarcacions més representatives, els oficis, la tenyida de les xarxes, l'evolució del port de València i la vinculació del districte de Poblats Marítims amb l'activitat pesquera. L'immoble té amplis espais com una zona de recepció, sales expositives, despatxos i aula didàctica.

Les obres han consistit, fonamentalment, en la consolidació i restauració de l'immoble i els espais lliures d'edificació. S'ha conservat la volumetria existent i s'ha rehabilitat el seu interior com a espai sociocultural. El pati es manté com a espai enjardinat i en la parcel·la de Tenyidors s'ha alçat una nova edificació d'una altura, que complementarà les necessitats funcionals dels espais de la Casa dels Bous. A més de recuperar la nau d'estables, peça emblemàtica del conjunt, s'han conservat dos casetes com a resta patrimonial i s'ha construït una tercera.

La Casa dels Bous, construïda sobre l'any 1880 en l'actual número 7 del carrer de Pescadors, albergava els bous que es destinaven al servei d'arrossegament per a l'entrada i eixida de les barques en la mar. En la parcel·la confrontant de Tenyidors, es tenyien les xarxes de cànem dels pescadors.

Finançament europeu

La rehabilitació de la Casa dels Bous ha suposat un cost total d'1,92 milions d'euros: 71.934,50 € en la redacció del projecte i 1.850.948,03 € en l'execució de les obres, que han sigut finançades al 100% per la Unió Europea, en el marc de l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat del Barri Cabanyal-Canyamelar-Cap de França (EDUSI 3C VALÈNCIA) cofinançada pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional FEDER del Programa Operatiu pluriregional d'Espanya 2014-2020.

Respecte a l'estratègia EDUSI, l'alcaldessa ha destacat que “quan arribem ens trobem amb un grau d'execució baixíssim, en concret del 25% i hem pogut accelerar-lo fins al 44%”. “Es tracta d'una actitud de l'anterior govern de Ribó; no entenem per què han tingut esta deixadesa i és una cosa que considerem inadmissible. Nosaltres estem treballant ara per a accelerar este i tots els projectes d'EDUSI i així arribar a final d'any amb el major grau d'execució en cadascun d'ells”, ha afirmat María José Catalá.

 

 

 

 

 

Recursos multimedia

María José Catalá