S'està cercant, espereu....

Estàs en: ACTUALITAT

Campaña animación lectora - València

Vés enrere Campaña animación lectora

Tornar

València acull la setena edició de les jornades d’animació lectora “Jaleo”, que reivindiquen el paper de la lectura i els llibres en l'educació de la infància i la joventut

Es celebraran del 13 al 16 de juliol i tindran la presència de ponents teòrics, pràctics, tallers, titelles, música i la jam de poesia infantil

• Cartell de la campanya d'animació lectora

06/07/2021

Les jornades estan impulsades per l'associació El Sitio de las Palabras i coorganitzades amb la Regidoria d'Educació de l'Ajuntament de València i la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana. Tenen també la col·laboració del CEFIRE de plurilinguisme i el Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana. Es celebraran del 13 al 16 de juliol al Monestir de Sant Miquel dels Reis (seu de la Biblioteca Valenciana) i seran les setenes Jornades d'Animació a la Lectura, Escriptura i Observació (JALEO).

 

La regidora d'Educació i Acció Cultural, Maite Ibáñez, ha manifestat que "estem encantats de donar suport i col·laborar en estes importants jornades, que s'han anat consolidant com una cita ineludible per a les persones professionals de la mediació lectora que volen seguir formant-se i reflexionar sobre llibres i la lectura en la infància".

Les jornades, dirigides per Mar Benegas i Jesús Ge, tenen com a objectiu esdevenir un fòrum estable de reflexió sobre la lectura i la infància en l'actualitat, servint de focus de formació per a docents, professionals de biblioteques i del món del llibre o persones que es dediquen a la mediació cultural o amb la infància. La combinació de les reflexions teòriques amb les experiències pràctiques servirà com a fil argumental de les jornades.

Les jornades JALEO aconsegueixen més de dues-centes matrícules cada edició. Enguany, per motius sanitaris, tindrà un aforament limitat. Tot i això, hi ha inscripcions de Viena, Zamora, Navarra, Badajoz, Càceres, Barcelona, Madrid o Oulu (Finlàndia). De fet, en esta setena convocatòria de JALEO també hi haurà una modalitat virtual perquè les persones que no puguen desplaçar-se puguen també assistir a la distància. Ja hi ha alumnes que s’han inscrit des d'Uruguai, Argentina, Xile, Mèxic o Colòmbia.

Les jornades comptaran amb la presència de ponents experts en les diferents matèries que s'aborden i amb una enorme experiència contrastada en el seu àmbit d'actuació. Noms del món de les lletres i la promoció de l'art i la lectura, com Carlos García Gual (Premi Nacional de Traducció i Acadèmic de RAE), els Titiriteros de Binéfar (Premi Nacional de Teatre per a la Infància), Rosa Piquín, Elisa Martín, Javier Abad i Ángeles Ruiz de Velasco, Juan Carlos Toste, Jesús Arana, Lola Fernández de Sevilla i Mar Benegas. Així com tallers pràctics impartits pels mateixos ponents i, a més, els tallers en valencià impartits per Clara Berenguer, Miquel Puig i Dani Miquel.

Tots ells compartiran espai amb docents i mediadors de lectura que analitzaran diferents experiències d'animació lectora que es duen a terme o s'han realitzat a l'Estat espanyol. S’abordaran temes com la importància dels clàssics, com introduir la biblioteca escolar amb l'entorn social, la intervenció de l'espai a través dels contes, la reflexió de l'utilitarisme en els llibres infantils o els temes tabú, amb ponents de la talla d'Elisa Martín i Lola Fernández de Sevilla. Per descomptat, la part estètica i artística també serà present, comptant amb la participació d'Alberto Albarrán, il·lustrador i director de l'Escola d'Art de Segòvia que compartirà la seua visió sobre la funció i la importància de la il·lustració i la imatge en els llibres o Javier Abad i Ángeles Ruiz de Velasco que són experts en intervencions artístiques i espais de joc per a la infància.

L'espectacle inaugural i el tancament de cada matí, així com la conferència festiva i musical anirà a càrrec dels Titiriteros de Binéfar, que porten el seu espectacle Antón Tàpera.

Una altra de les activitats rellevants d'estes jornades és la VII Jam Poètica Infantil, un recital de poesia infantil -únic al món- que comparteixen xiquets i adults i que es realitzarà la vesprada de dijous 15 i a la qual ja és possible inscriure-s'hi.

Recursos multimèdia

Maite Ibáñez