Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Bonificación Ibi Mercado Colón - València

Vés enrere Bonificación Ibi Mercado Colón

Volver

L'Ajuntament bonificarà en un 95% l'IBI del Mercat de Colón per la condició de bé d'interés cultural

• Mercat de Colón.

22/03/2024

• Juan Giner: "La falta de gestió del govern de Ribó i de Sandra Gómez ha originat un deute d'1,1 milions en AUMSA, que mai es va contemplar en el balanç de la societat, per l'impagament de l'IBI en els últims 4 anys”

• Fins a 2020, el Mercat de Colón, com la resta de mercats municipals, no tributava, però una declaració cadastral presentada per l'Ajuntament va alterar la titularitat "sense que es comunicara ni als consellers de la societat ni als operadors del mercat"


L'Ajuntament de València aprovarà una bonificació del 95% en l'Impost de Béns Immobles (IBI) del Mercat de Colón, per la seua catalogació com a bé d'interés cultural en el qual es desenvolupen activitats econòmiques declarades d'interés cultural per concórrer circumstàncies socials, culturals, historicoartístiques i de foment d'ocupació. D'esta manera es restaura la situació que ja tenia el Mercat de Colón en 2020, quan no tributava, com succeïx amb la resta dels mercats municipals.

En 2021, l'Ajuntament de València va fer una declaració cadastral davant la Gerència del Ministeri d'Hisenda. A conseqüència d'ella, es va alterar la titularitat cadastral del Mercat de Colón, de manera que havia de pagar l'IBI. “Esta alteració mai es va comunicar ni als consellers de la societat, llavors presidida per Sandra Gómez, ni als operadors del mercat, ni es va contemplar en el balanç de despeses de la societat. D'esta manera es va generar un deute d'1.108.614,36 € en els comptes d'AUMSA, per l'impagament de l'IBI en els últims quatre exercicis”, ha relatat Juan Giner, regidor d'Urbanisme i president de l'empresa municipal.

Segons ha explicat l'edil, “aprovarem en el pròxim Ple de l'Ajuntament una bonificació de l'IBI per al Mercat de Colón, per a protegir-lo i que torne a situar-se en les mateixes condicions que la resta de mercats municipals que no tributen per este concepte”.

Giner ha afegit que “regularitzarem els comptes d'AUMSA. No s'explica la falta de gestió i de treball del govern de Ribó i Sandra Gómez, que llavors era la presidenta de l'empresa municipal, que va generar un deute d'1,1 milions d'euros, i molt menys que eixa informació no s'incloguera en els comptes de l'empresa i que tampoc es donara compte als consellers en les diferents sessions del Consell d'Administració d'AUMSA”.

Ara, després de la moció presentada en el Ple, l'empresa municipal AUMSA assumirà eixe deute heretat i es tindrà en compte en les seues execucions pressupostàries. Amb esta decisió l'Ajuntament pretén esmenar “la falta de diligència dels anteriors gestors d'AUMSA així com minimitzar i evitar una inseguretat jurídica, tant en l'empresa com en els operadors del Mercat de Colón, que mai van ser informats d'este deute i de les possibles conseqüències”, ha conclòs el regidor d'Urbanisme.

Esta decisió també es pren per la rellevància del Mercat de Colón, que va ser declarat l'any 2007 bé d'interés cultural amb categoria de monument. Un mercat que va ser dissenyat per l'arquitecte municipal Francisco Mora i que va ser inaugurat en 1916 amb la finalitat de proveir als veïns del barri de l'Eixample. Una dècada després, es va obrir l'actual botiga de fruites i verdures, que la regenta la quarta generació de la mateixa família amb més de cent anys en el lloc. Posteriorment, en 1950, es va obrir l'actual botiga de xarcuteria i formatges i, uns anys després, la pescateria que hui dia continua oferint els seus servicis.

Recursos multimedia

Juan Giner