Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Belén Navidad - València

Vés enrere Belén Navidad

Volver

Les noves figures de Ceballos i Sanabria, novetat del Betlem de la plaça de l'Ajuntament

• Imatge d'arxiu del betlem instal·lat a la plaça de la Reina l'any passat

20/11/2023

  • Huit anys després, el Naixement torna a la plaça de l'Ajuntament, amb noves figures dels artistes fallers José Luis Ceballos i Francisco Sanabria
  • La regidorMónica Gil explica que s'ha incrementat un 22% la partida destinada a este efecte “per a dignificar la presència dels naixements a la ciutat”
  • L'Any Sorolla també estarà present als betlems municipals, el que s'exposarà en el Saló de Cristall

El grup escultòric del Naixement torna, huit anys després, a la plaça de l'Ajuntament de València. Se situarà enfront del balcó del consistori, on va ser situat per última vegada en el Nadal de 2014. “Així doncs, la ciutat recuperarà una de les referència nadalenques en una ubicació estratègica”, tal com ha explicat la regidor de Festes i Tradicions, Mónica Gil.

“La plaça de l'Ajuntament acollirà novament l'esperat portal de Betlem, convertint-se en un punt de trobada imprescindible per a gaudir en família durant estes dates tan especials. Eixe va ser el nostre compromís amb els valencians, retornar els valors tradicionals a un punt de referència de la ciutat”, ha assenyalat.

I perquè este retorn no es quede en un fet simbòlic, este naixement incorporarà noves figures que preparen en el seu taller de Sant Isidre, els artistes José Luis Ceballos i Francisco Sanabria.

Amb un pressupost de 6.655 euros, les noves peces compostes pel portal grecollatí, el bou, la mula i l'estrela d'orient vindran a complementar el naixement tradicional compost per la Mare de Déu, San José i el xiquet, obra de l'artista faller José Puche, de 1994, una obra que se situava en les escales de marbre del consistori i que en 2016 es va deixar d'emplaçar.

Mónica Gil ha explicat que els artistes han proposat recuperar l'escena tradicional creada per José Puche fa 30 anys, i que algunes de les noves figures, com la mula i el bou, s'han elaborat amb els moldes originals d'este artista amb la finalitat d'aconseguir harmonitzar la línia creativa del conjunt final.

Este naixement de grandària natural s'inaugurarà al costat del tradicional encés de llums que este 2023 s'avança a l'1 de desembre i formarà part essencial de l'escenografia de la Cavalcada dels Reis Mags, on Ses Majestats d'Orient pararan enfront del pesebre per a representar l'Adoració.

‘Any Sorolla’ en el Saló de Cristall

El Saló de Cristall de l'Ajuntament de València serà, un any més, un altre dels escenaris per a acollir un altre dels pesebres municipals. En este cas, i amb motiu de l'‘Any Sorolla’ que se celebra al llarg de 2023 amb motiu del centenari del pintor valencià, este naixement farà un homenatge a l'artista costumista Joaquín Sorolla i el seu llegat artístic a la ciutat de València. Així mateix, també es reflectiran picades d'ullet al 800 aniversari de la recreació del primer pesebre realitzat per Sant Francesc d'Assís.

L'Associació de Belenistas de València perfila ja esta creació inèdita que compta amb 8.718 euros de pressupost i el muntatge del qual ja s'ha iniciat en el Saló de Cristall. El pròxim 1 de desembre, és la data fixada per a la seua inauguració, moment que quedarà exposat al públic per a ser visitat fins al pròxim 4 de gener de 2024.

A través d'un portal de Betlem, format per més de 300 figuretes i “inspirat en l'obra del reconegut pintor valencià amb càlids colors i detalls com a representacions d'escenes marines i evocacions de la llum i el color que rememoraran l'estil impressionista de Sorolla, este conjunt ens convidarà a endinsar-nos en l'univers pictòric de l'artista en un any en què recordem el seu extraordinari testimoniatge”, ha explicat Gonzalo Mateu, president de l'Associació de Belenistas.

Finalment, la plaça de la Reina serà, de nou, l'emplaçament del tercer betlem municipal. Es tracta del tradicional pesebre en grandària natural, propietat de l'Ajuntament de València que s'instal·la als peus de la catedral de València i que va ser obsequi del Gremi d'Artistes Fallers al Consistori. Esta composició era la que s'havia exposat en la plaça de l'Ajuntament fins que en 2015, l'anterior govern local, va decidir reubicar-ho en la plaça de la Reina.

L'artista Pilar Luna és l'encarregada de reparar i realitzar el pertinent manteniment del conjunt de figures que escenifiquen el Naixement, entre les quals es troben el Xiquet Jesús, la Mare de Déu, San José, l'àngel Gabriel, els Reis Mags, pastors, un patge i animals en forma de dromedari i ovelles, entre altres. Per a això, disposa d'un pressupost de 5.153 euros i haurà d'estar llest per al seu muntatge i inauguració el pròxim 1 de desembre, com la resta de decoració nadalenca i pesebres municipals.

“D'esta manera, hem recuperat tres espais emblemàtics que per la seua ubicació es complementen entre si i suposen importants punts d'interés turístic i cultural en els quals es transmeten els valors del Nadal i escenifiquen la tradició del pesebre valencià amb la seua riquesa artística i minuciós detall, reflectit en cada figura i escenari”, ha apuntat Mónica Gil.

Aposta pels valors tradicionals

Per a tot això, la Regidoria de Festes i Tradicions ha destinat un total de 39.523 euros en este 2023-24 enfront dels 32.586 euros de 2022-23, la qual cosa suposa un increment de 22% en la partida destinada als Naixements municipals respecte a l'any anterior. “Amb això, l'equip de Govern de l'Ajuntament de València reafirmem el nostre compromís, la nostra identitat i les nostres tradicions. Estos pesebres representen la importància de preservar les nostres arrels i el valor de la unió familiar atés que són part de la nostra cultura i patrimoni”, ha finalitzat la regidora Mónica Gil.

Recursos multimedia

Mónica Gil