Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Barómetro municipal - València

Vés enrere Barómetro municipal

Volver

La satisfacció de viure a València puja fins els 8,4 punts segons el baròmetre municipal

El sondeig apunta que la ciutadania valora amb 7,1 punts la mobilitat a la ciutat, i amb 7,6 punts, al seu districte

• Platja de la Malva-rosa

31/03/2023

L’últim baròmetre d’opinió encarregat per l’Ajuntament indica que la satisfacció de viure a València ha augmentat fins els 8,4 punts ―en desembre de 2022 n’era de 8,1―. El sondeig, el número 21 i l’últim del mandat, està dedicat a la mobilitat i reflectix que la ciutadania valora amb 7,1 punts la facilitat i comoditat per desplaçar-se dins de la ciutat, es trasllada majoritàriament caminant en un dia laborable (65,5 %), i quatre de cada cinc veïns i veïnes donen suport als projectes de conversió de carrers i places en zones per a vianants.
 

El regidor d’Innovació i Gestió del Coneixement, Carlos Galiana, ha presentat este matí en roda de premsa els resultats del baròmetre municipal corresponent al mes de març, realitzat a partir de 2.358 entrevistes presencials i aleatòries. Un dels aspectes més valorats per la ciutadania ha estat el grau de satisfacció de viure a València. Així, el 98 % de les persones enquestades ho aprova i vora el 30 % el qualifica amb un 10 sobre 10. La mitjana se’n situa en 8,4 punts, amb la qual cosa, ha assenyalat l’edil, “la gent es feliç amb el model implementat per l’equip de govern, perquè en estos últims huit anys la nota no ha baixat del 8”.

Per a un 40 % de la mostra la ciutat ha millorat en l’últim any i un 43,2 % considera que ho farà el pròxim. Unes dades que s’expliquen, ha declarat Galiana, perquè “tots som conscients que estem eixint d’una pandèmia, venim d’anys molt durs, fa un any encara anàvem amb mascareta i hi havia restriccions”.

Els mercats municipals, les activitats culturals, la xarxa ciclista, els autobusos de l’EMT, i el parc natural de l’Albufera són, per este ordre, els servicis millor considerats, amb un notable. Tots els servicis aproven, llevat dels aparcaments públics, motiu pel qual “vam en anunciar la setmana passada la construcció de nous per donar resposta a la ciutadania”.

Quant als districtes, el 40 % del veïnat pensa que el seu n’és un dels millors, quan “normalment la percepció és més baixa”, ha manifestat Carlos Galiana. Les raons esgrimides hi són: la tranquil·litat, la ubicació, els accessos, la xarxa veïnal i la proximitat dels servicis. En eixe sentit, la distància majoritària entre el domicili i la parada de bus, la botiga de productes de consum diari, el parc o jardí, el centre educatiu o de salut és de menys de deu minuts.

Respecte als problemes que patix la ciutat, la neteja i els residus encapçalen el llistat, tot i que la valoració de la gestió de la recollida de fem creix als 6,3 punts ―davant dels 6,1 en desembre de 2022―, i la de la neteja de carrers, als 5,5 ―front dels 5,1 de desembre de 2022―. En l’àmbit de la Comunitat Valenciana, la precarietat laboral i els salaris són el principal obstacle. Pel que fa al problema personal que més afecta el veïnat apareix un de nou, que no s’havia presentat abans: la inflació; la cinquena resposta més nombrosa és la inexistència de preocupacions; el 2,3 % manifesta que són els impostos, i el 2,2 % esmenta el transport públic. Per al regidor, estes xifres ponen de manifest que “la teoria que tenim molts impostos i que l’EMT no funciona de l’oposició no es veu reflectida quan es pregunta la ciutadania”.

En relació a la gestió de les administracions públiques, l’Ajuntament rep una nota més alta ―5,5― que la Generalitat ―5,4― i el govern central ―4,4―.

Mobilitat i setmana laboral de quatre dies

El baròmetre assenyala que el veïnat valora amb un 7,1 la facilitat per desplaçar-se dins de la ciutat, i amb un 7,6, als districtes. El 83 % considera que València està molt dotada o prou dotada en temes de transport públic; només el 7 % respon que està poc o res dotada.

El 42,8 % de les persones entrevistades asseguren que han reduït els desplaçaments amb cotxe i moto, mentre que el 49 %, ha augmentat l’ús del transport públic com a conseqüència de la reducció de tarifes i la comoditat de tindre la parada a prop. Els enquestats qualifiquen el vehicle privat d’incòmode, contaminant, lent i car; per contra, l’autobús és còmode, barat, ràpid i entretingut. 

D’altra banda, el 76,5 % de la ciutadania camina en els seus desplaçaments i el 78 % aprova els projectes de conversió de places i carrers en zones de vianants, dels quals estima que milloren la mobilitat de les persones, baixen el soroll i també la contaminació ambiental.

Altre dels aspectes que abasta el sondeig és la percepció de la setmana laboral de quatre dies, que es posarà en marxa pròximament de forma pilot. El 40 % n’aposta per la reducció, que s’avalua amb 7,9 punts perquè contribuïx a la conciliació laboral, la salut i la vida social.

Els resultats del baròmetre per al total de la ciutat estan publicats al web de l’Oficina d’Estadística municipal. El dilluns 3 d’abril es publicaran segregats per districte, sexe i edat de les persones entrevistades, així com els fitxers de microdades.

Recursos multimedia

Ver álbum completo en Flickr

Carlos Galiana