Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Balance Vivienda - València

Vés enrere Balance Vivienda

Volver

En 2022 l'Ajuntament destina 6,3 milions d'euros en ajudes a la vivenda, que arriben a 5.444 famílies

Actualment hi ha projectes en marxa per a la creació de 453 nous habitatges destinats al lloguer assequible

• Vista aèria de la ciutat de València

27/01/2023

L'any 2022 l'Ajuntament ha destinat 6,3 milions d'euros per garantir el dret a l'habitatge a la ciutat de València, unes ajudes de les quals s'han beneficiat més de 5.400 famílies. Es tracta d'un pressupost nou vegades major al qual es va destinar l'any 2014, que era de tan sols 712.000 euros. Estos i altres dades han sigut oferides per la regidora de Vivenda, Isabel Lozano, en una compareixença pública en la qual ha fet balanç de les actuacions realitzades pel consistori en matèria d'habitatge en els últims anys i ha donat a conéixer els plans de futur, entre els quals destaquen les 453 vivendes que estan projectades a la ciutat de València per als pròxims anys, distribuïdes en diferents projectes.
 

Lozano ha explicat que “es tracta de projectes d'habitatges 100% municipals que es duran a terme en els pròxims anys com els 25 habitatges del Cabanyal, que ajudaran a regenerar part dels que van ser adquirits per l'anterior govern per a derruir-los”. També es construiran 200 habitatges de promoció pública, 48 per a cooperatives en règim de dret de superfície i 180 de promoció pública-privada en la modalitat de lloguer assequible, que seran finançades amb fons europeus en diferents parcel·les municipals, principalment en zones com el Parc Central, Massarojos o Malilla.

Ajudes al lloguer

“Es van començar a concedir l'any 2017 i financen el 40% del preu del lloguer”, ha detallat la regidora, qui ha recordat que “l'import de les ajudes s'ha anat adaptant a l'evolució del mercat immobiliari. Comencem finançant lloguers de fins 450 euros i actualment esta xifra es troba en 700 euros”.

En 2022 el pressupost va ser de 2,4 milions d'euros, mentre que en 2023 el govern municipal ha acordat un pressupost de 3 milions d'euros, ampliables a 4 “per poder atendre a totes les persones que complixen els requisits i que no quede ningú fora per falta de pressupost”, ha indicat Lozano. Una altra de les novetats és que les ajudes inclouen als qui lloguen una habitació d'una vivenda.

Ajudes socials

Durant l'any 2022 des de servicis socials de l'Ajuntament de València s'han concedit ajudes relacionades amb el dret a l'habitatge com deutes de lloguer o de comunitat, reparacions, adaptacions, desinsectacions o allotjaments alternatius per un import de prop de 2 milions d'euros, un 50% més del que es va concedir l'any 2014.

També estan les ajudes destinades a combatre la pobresa energètica, que en l'últim any han suposat un desemborsament de 5.559.000 euros, repartit entre 2.230 famílies.

Ajudes d'emergència residencial

Estan subvencionades per la Conselleria d'Habitatge i gestionades des del consistori. Es van començar a donar l'any 2021 per minimitzar l'impacte de la pandèmia en el dret a l'habitatge de les famílies. Van començar amb un pressupost d'1 milió d'euros, que es va augmentar en 500.000 euros l'any 2022 i “estan destinades a col·lectius que es troben en una situació econòmica i social d'espacial vulnerabilitat”, ha afirmat la regidora.

Oficina Municipal pel dret a l'habitatge

Es va posar en funcionament a l'octubre del 2021 i des de llavors ha atés 1443 famílies. Entre les diferents problemàtiques que arriben a l'oficina destaquen l'impagament del lloguer o la no renovació d'este, que suposen el 50% de les peticions. L'impagament de la hipoteca suposa el 7,5% de les actuacions i els problemes amb el contracte o el propietari el 6%.

En 2022 es van atendre 208 situacions d'ocupació irregular de l'habitatge, dels quals el 15% eren el que coneixem ocupació il·legal, en la qual una família ocupa l'immoble sense conéixer qui és el propietari del mateix i la resta es deu a altres situacions com disputes familiars o no poder fer front al pagament de la hipoteca o el lloguer. “El 75% de les ocupacions irregulars es produixen en vivendes propietat de persones jurídiques (bancs o fons d'inversió) i el 25% en vivendes on el propietari és una persona física” ha apuntat la Lozano.

L'oficina va participar en més de 11.000 actuacions, entre les quals destaquen 3.155 coordinacions entre diferents administracions, 1.572 assessoraments individuals i 197 mediacions amb entitats bancàries.

Habitatge adjudicat

A la ciutat de València des de l'any 2015 s'han adjudicat 102 vivendes de lloguer, 44 en el primer mandat i 58 en l'actual, de les quals 15 pertanyen al programa ‘Reviure’ i la resta són municipals.

Recursos multimedia

Isabel Lozano
Isabel Lozano