Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

AlumnART red contra racismo - València

Vés enrere AlumnART red contra racismo

Volver

L'Ajuntament commemora amb els centres educatius el Dia de l'Eliminació de la Discriminació Racial

Maite Ibáñez: “Treballem des del marc educatiu per a fomentar la convivència intercultural, la tolerància i el respecte a la diversitat”

• En la plaça de l'Ajuntament s'han dut a terme diversos tallers amb motiu del Dia de l'Eliminació de la Discriminació Racial

21/03/2023

El Saló de Cristall ha acollit este matí un dels actes programats per a commemorar el Dia Internacional de l'Eliminació de la Discriminació Racial. L'alumnat dels centres escolars que han participat en el programa “Xarxa Apuja el To contra el racisme” ha recollit els reconeixements per l'elaboració de cartelleria i ninots contra la discriminació racial. Posteriorment, han desenvolupat diverses activitats en la plaça de l’Ajuntament, on s'ha llegit un manifest. La regidora de Cooperació al Desenvolupament i Migració, Maite Ibáñez, ha agraït a la comunitat educativa i entitats participants el seu treball per una societat inclusiva: “sou una peça fonamental en este camí”.
 

En la plaça de l’Ajuntament s'ha dut a terme una exposició amb els treballs de l'alumnat que ha participat en esta activitat, així com tallers i una batucada. El cartell seleccionat per a la commemoració d'este dia, titulat “diferents colors, mateix pols”, ha sigut obra d'una alumna de l'IES Orriols.

AlumnART és una activitat emmarcada en el programa municipal 'Xarxa Apuja el To contra el racisme', impulsat per l'àrea de convivència intercultural de la regidoria de Cooperació al Desenvolupament i Migració. Està formada per 34 centres educatius públics i concertats de la ciutat de València, així com per quatre entitats d'iniciativa social (Moviment per la Pau, Moviment contra la Intolerància, València Acull i Associació la Casa Gran). Duen a terme accions socioeducatives en els centres escolars per a previndre el racisme i la xenofòbia, mitjançant el foment de valors cívics de convivència, tolerància i igualtat, a través de xarrades, tallers de videocreació o el concurs de cartelleria del qual hui s'han entregat els reconeixements.

La regidora de Cooperació al Desenvolupament i Migració, Maite Ibáñez, que ha agraït a tots els assistents el seu treball, ha assenyalat que "és molt necessari reivindicar el respecte i l'aposta per la diversitat davant la intolerància, i demostrar-lo mitjançant la creació de polítiques públiques encaminades a valorar la diversitat i previndre la discriminació". En este sentit, ha explicat que “l'Ajuntament treballa per a consolidar València com una ciutat inclusiva, que fomente la convivència intercultural, fet que suposa actuar des de tots els àmbits de la societat i especialment des del marc educatiu”. A més, “l'art és un espai creatiu que des d'esta iniciativa posa en valor el disseny de cartells que expressen el seu compromís social”.

Enguany han participat en AlumnArt 16 centres educatius de primària, secundària, cicles formatius, centres de joves i centres ocupacionals amb un total de 190 cartells i 7 ninots per a sensibilitzar contra la discriminació racial. El cartell seleccionat per a representar este dia és obra d'una alumna de 2n de l'ESO de l'IES Orriols; el segon cartell finalista és d'una alumna de l'IES Barri del Carmen i el tercer correspon al Col·legi Martí Sorolla.

María Tomás, vicepresidenta de la Junta Central Fallera, ha fet lliurament dels estendards fallers als centres de primària que han participat en l'elaboració del ninot. Els centres que han obtingut reconeixement en la categoria de ninot indultat han sigut el CEIP Comunitat Valenciana, CEIP Rafael Mateu Cámara i CEE Rosa Llacer.

En l'acte han sigut presents també la resta de centres educatius que han participat en AlumnArt: Escola Professional Misericòrdia, Institut Tècnic Professional Pax, CEE Rosa Llacer, CEIP Juan Manuel Montoya, Col·legi Gaspar Gil i Polo, COM Juan de Garay, CEIP Jaume I, CEIP Salvador Tuset, IES Vicenta Ferrer, IES Vicente Ferrer, CEIP Mateu Cámara i Espai Sociolaboral Marítim. La vicepresidenta del Consell Local d'Immigració i Interculturalitat, Lucy Polo, ha entregat diplomes a tots els centres participants en l'activitat.

Finalitzat l'acte en el Saló de Cristall, tots els centres educatius participants han celebrat este dia en la plaça de l’Ajuntament. Després de la lectura d'un manifest per part de l'alumnat de l'Institut Professional Pax i una batucada a càrrec del Centre d'Educació Especial Rosa Llacer, s'han dut a terme diferents tallers de percussió, grafiti, podcast, jocs del món, kahoot, photocall i creació de xapes, entre altres. També s'han exposat els 190 cartells participants.

Maite Ibáñez ha assenyalat que cada 21 de març se celebra el Dia Internacional de l'Eliminació de la Discriminació Racial, que recorda la matança de Sharpeville ocorreguda aquell dia de 1960 contra manifestants que protestaven per l'aplicació de l'apartheid, a les mans de la policia sud-africana: "La celebració d'este dia ens impulsa a continuar lluitant per a eliminar de la nostra societat la xenofòbia, encara present el dia de hui, i contra els prejudicis racials i les actituds intolerants", ha assegurat.

Recursos multimedia

Ver álbum completo en Flickr

Maite Ibáñez