Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Acuerdo y Pleno Presupuesto - València

Vés enrere Acuerdo y Pleno Presupuesto

Volver

Els grups del govern municipal (Compromís i PSPV) amplien l’acord amb el grup Ciutadans sobre el pressupost local de 2021

El Ple ha aprovat inicialment el projecte inicial d’estos comptes, que pugen a quasi 915 milions d’euros “per fer front a la crisi de la covid19”

• L'equip de govern ha signat un acord amb Ciutadans relatiu als Pressupostos

19/11/2020

L'Ajuntament de València compta per a l’any 2021 amb 914.888 748,34 euros, el pressupost millor dotat de la història del consistori, “moderadament expansiu”, amb un increment de vora 17 milions d’euros respecte al de l’exercici actual. El Ple ha aprovat hui, de forma inicial i sense el suport del Partit Popular (PP) i de Vox, estos comptes públics que, en paraules de l’alcalde Joan Ribó, “són fruit de l’Acord Marc per a la Recuperació i Reconstrucció de València, signat per 33 de 31 membres de la corporació, i vetlaran per la ciutadania i atendran la situació d’emergència”. Este document econòmic, “que marcara les polítiques per fer front a la crisi generada per la pandèmia del coronavirus”, ha inclòs l’acord signat hui mateix entre els grups que conformen l’equip de govern, Compromís i Partit Socialista (PSPV), i el grup Ciutadans (Cs) “amb el propòsit d’augmentar, entre altres, les ajudes directes als autònoms i pimes (fins a 15 milions d’euros), així com la quantitat destinada al xec escolar (fins a 4,75 milions d’euros)”. L’alcalde de València, Joan Ribó, ha remarcat que “en temps difícils com els actuals calen consensos, com el que naix de l’equip de govern amb Ciutadans”.

 

L’acord s’ha signat este matí prèviament a la celebració del Ple, en les dependències d’Alcaldia. L’han signat l’alcalde, Joan Ribó, els vicealcaldes Sandra Gómez i Sergi Campillo, així com el portaveu de grup municipal Ciutadans, Fernando Giner. L’alcalde ha explicat que “és moment de deixar sigles partidistes i arribar a acords, mitjançant el diàleg, perquè estos pressupostos han de servir per a reforçar la seguretat sanitària de la ciutadania, per a dinamitzar econòmicament la ciutat, i per a protegir aquelles famílies en situació més vulnerable davant d’una crisi com la que vivim”. Ribó ha remarcat que “l’acord ha eixit del si del govern municipal, i una vegada consensuades les línies generals dels grups que conformen el govern, s’ha dialogat amb l’oposició per tal que feren aportacions”.

Així, ha dit Joan Ribó, “hem abordat un procés de diàleg sincer i constructiu, pensant en els nostres barris, que augmenta en un mínim de 15 milions d’euros les ajudes a autònoms i PIMES, a la creació d’ocupació i a les indústries culturals”, a més “augmentem l’ajuda a l’escolarització dels xiquets i xiquetes entre els 0 i els 3 anys amb 4,75 milions d’euros, i ens comprometem a crear una nova escoleta infantil”. A més, tal i com es contempla en el document signat, se suspenen o modulen les taxes de contingut econòmic (com ara la de “taules i cadires” o del clavegueram), “per tal de compensar les restriccions a l’activitat econòmica associades a la pandèmia”.

L’alcalde de València, Joan Ribó, “satisfet” amb este acord, ha explicat que “l’equip de govern es compromet a destinar noves partides al llarg de l’any una part dels nous recursos disponibles que no tinguen com a destí inversions finalistes contemplades en l’esmentat acord de la Comissió de Reconstrucció de la ciutat”. Entre els compromisos acordats també destaca la introducció de bonificacions verdes en l'Impost de Béns Immobles (IBI) i el de Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) per fomentar les inversions en eficiència energètica i utilització d’energies netes, o la modificació del calendari tributari per ampliar els termes voluntaris de pagament d’impostos fins al 30 de juny”.

Per la seua banda, la vicealcaldessa Sandra Gómez, ha assegurat que “si alguna cosa caracteritza a València és l'acord, el diàleg, el consens, i la capacitat d'asseure'ns partits diferents i buscar en quines qüestions sumem i no en quines qüestions restem”. “I hem sigut un exemple des de l'any 2015 pel qual diferents partits progressistes formem coalició de govern i des de l'any 2020, en un canvi de paradigma, hem aplicat esta premissa amb partits que estan fora de la nostra coalició de govern i representen ciutadans i ciutadanes i tenen dret a opinar i a construir amb nosaltres la València post-covid”. Així, ha continuat, “amb eixa voluntat d'arribar a acords, d'ampliar la visió de govern hem començat converses amb els grups de l'oposició i vull agrair que el grup Ciutadans haja entés eixa voluntat perquè és el moment d'incloure i no excloure, i de buscar com podem impulsar eixa València post-covid i no ens atrinxerem en posicions excloents, ja que els ciutadans i ciutadanes volen que solucionem els seus problemes i no en creem de nous”.

Per últim, i encara en la ronda prèvia de declaracions als mitjans abans del Ple, el portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, ha explicat que el seu grup, “des del primer moment, des que es va signar el Pacte de Reconstrucció, sabíem que el que tocava fer enguany era parlar amb el Govern municipal, que està conformat per 17 regidors i per tant no ens necessiten per a prendre decisions, però intentar dialogar era necessari, perquè així hem sigut de màxima ajuda per a autònoms i pimes”. Giner ha continuat explicant que “en l'Acord de Reconstrucció es parlava d'un 12,5% d'ajudes per a autònoms i pimes i ara el que hem incorporat és un mínim de 15 milions d’euros, en ajudes directes. Estem dient al comerç, a l'hostaleria, als perruquers, als autònoms, que aguanten, que resistisquen, que este Ajuntament els ajudarà”, ha explicat. En segon lloc, Fernando Giner ha defés “una línia d'ajudes per al que són activitats culturals: ens sembla importantíssim per al que és el futur de València, i del centre especialment”. “I en tercer lloc, una bona notícia per al xec escolar: el mes de juliol s'incorpora dins del programa del xec escolar. Ja no hi haurà cap dubte: els pares i les mares han de saber que enguany, el mes de juliol el cobraran. I enguany s'amplia la partida fins a quasi 5 milions d'euros”, ha conclòs.

 

APROVACIÓ PROVISIONAL EN EL PLE

 

Pel que fa a les xifres del Pressupost, el primer post-covid, el segon de l'actual corporació, i el sisè d'un equip encapçalat per Joan Ribó, el primer edil ha destacat les despeses corrents per fer pal·liar l'impacte de la covid-19, més de 18 milions d’euros (18,15: 5,43 per combatre la crisi sanitària, 5,38 per contindre la crisi social i 7,34 per lluitar contra la crisi econòmica). Els gastos també s’incrementen amb inversions “per millorar la ciutat i activar l’economia”. Entre les obres pressupostades ressalten les de la reordenació de la plaça de la Reina (amb 10,3 milions d’euros), i les de la regeneració de la de Bruges (amb 7,45 milions d’euros). “L’esforç inversor també permetrà millorar el sistema de subministrament d'aigua (amb 14,4 milions d’euros)”, ha afegit.

Per la seua part, el regidor d’Hisenda, Borja Sanjuán, que ha compartit el torn de paraula amb l’alcalde, ha iniciat la seua intervenció amb un record per a qui fora regidor i impulsor del Pressupost que hui s’ha dut al Ple, Ramon Vilar. Seguidament, ha reiterat que “estos comptes compleixen rigorosament amb l’Acord Marc adoptat per la reconstrucció de la ciutat”. De fet, ha assegurat que “no es tracten d’uns pressupostos de l’equip de govern, ho són de la ciutadana, de la qual arrepleguen les seues necessitats”. I per això, s’ha dirigit als grups de l’oposició que no han donat suport a esta proposta econòmica per recordar-los que “no treballen pel seu electoral, ho han de fer per tota la ciutat”.

En el debat generat al voltant del Pressupost de l’Ajuntament s’han duplicat els temps d’intervenció, per acord de la Junta de Portaveus Municipals. El primer a parlar, el portaveu de Vox, José Montañez, ha qualificat estos comptes com «els Pressupostos de la mort que suposen l’assassinat de la ciutadania», ha criticat “la decisió de demanar més deute per finançar despeses corrents, així com les polítiques partidistes com la de mobilitat que es justifica en la necessitat d’afrontar l’emergència climàtica mentre que els valencians i les valencianes es preocupen per aconseguir diners per alimentar la seua família”.

Montáñez ha assegurat que “l’equip de govern facilita diners a entitats d’amiguetes mentre la ciutadania han de tancar els seus negocis i incorporar-se a les cues de la fam”, ha parlat “d’assignacions a dit, de pujada d’impostos, de batalles ideològiques”, i ha lamentat “que estes accions no permeten ajudar a les 65.000 persones que es troben a l’atur i, en definitiva, giren l’esquena a la ciutadania”.

El portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, ha argumentat la seua abstenció “perquè els comptes de València per a l’exercici 2021 han de ser “un pla xoc enfront de l’enfonsament econòmic dels sectors més afectats per la covid”, ha considerat “essencial el fet d’arribar a acords, de formar part de les solucions perquè, davant les ideologies, està la preocupació comú per la ciutadania”

L’edil de la formació taronja també ha manifestat que el Pressupost Municipal ha de reflectir “una aposta clara per la universalització del xec escolar”, així com “contemplar bonificacions en els impostos (taules-cadires, clavegueram, IBI) i una demora en el seu pagament, fins a 30 de juny”. “Tenim l’obligació de coordinar-nos i ser generosos perquè València es troba davant de l’abisme econòmic”, ha assegurat.

En representació del Partit Popular, la seua portaveu, María José Catalá, ha justificat el sentit del seu vot, “perquè -en la seua opinió- el Pressupost Municipal consolida una pujada d’impostos, que no responen als acords de l’esmentada Comissió de Reconstrucció”. “No s’ajusta ni a la realitat social ni a la situació econòmica i sembla llunyà de la ciutat fantasma, amb les persianes dels comerços baixades i les cues de fam que tenim ara mateix”.

La regidora popular, que ha plantejat destinar 60 milions d'euros per a generar ocupació, també ha criticat que “l'acord del govern amb Ciutadans previ al Ple no s'incorpore al Pressupost que s’ha votat hui”, i ha instat a l’equip de govern “a afrontar noves propostes econòmiques amb valentia i accions perquè en la Comissió de Reconstrucció es va arribar a un acord però això no era un xec en blanc”.

Finalment el projecte inicial de pressupostos municipals ha sigut aprovat amb els vots a favor dels 17 regidors de govern (Compromís i PSPV) i l’abstenció de Ciutadans. Per la seua banda, els regidors de PP i Vox han votat en contra.

 

PGOU, EDUCACIÓ I ALIMENTACIÓ

 

A banda dels Pressupostos Municipals, el Ple de hui en la seua sessió ordinària ha aprovat, entre altres assumptes, la modificació puntual del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) per a canviar la qualificació de sistema local espai lliure a sistema local de servici públic sociocultural i administratiu institucional en el carreró Malabuche.

A l’hemicicle també s’ha aprovat, amb l'abstenció dels grups de l'oposició, la proposta de resolució de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport i delegació de competències del Col·legi d'Educació Infantil i Primària (CEIP) Sant Josep de Calassanç. Segons este acord, “l'Ajuntament donarà solucions a les necessitats d'este centre amb una inversió de 3 milions d'euros”, tal com ha explicat la regidora de Gestió de Recursos, Luisa Notario. “L'execució d'estes obres es durà a terme en 15 mesos, aproximadament i estaran finalitzades l'any 2023”, ha afegit l'edil.

La regidora popular Julia Climent ha intervingut per a lamentar “la lentitud del denominat Pla Edificant, que s'ha centrat en actuacions menors, i que és objecte de modificacions contínues, que impedeixen l'execució de les obres anunciades”.

Per últim en la sessió plenària també s'han aprovat propostes en matèria d'ecologia urbana i emergència climàtica. El regidor d’Agricultura, Alejandro Ramon, ha aprofitat este debat per a fer valdre “el treball del Consell Alimentari Municipal per l'elaboració d'una guia per a compra pública alimentària, que recull criteris de sostenibilitat, qualitat i proximitat per a donar suport a l'economia local i combatre el canvi climàtic”; mentre que la regidora d’Acció Cultural, Maite Ibáñez, ha explicat que “des que València va ser designada com a Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible hi ha una important sintonia amb famílies i direccions de centres educatius per a avançar en una alimentació saludable i amb producte de proximitat”.

Recursos multimedia

Ver álbum completo en Flickr

Joan Ribó
Sandra Gómez
Fernando Giner