Servicios de la web

Hall

DIA DEL CORPUS

En 1355, atenent a la iniciativa del bisbe Hugo de Fenollet, els jurats de la ciutat van invitar al poble a guarnir els carrers i prendre part en una processó general, en la que el Santíssim Sagrament anara acompanyat per autoritats i clergues de la ciutat. València oferix actualment un suggeridor retaule de tradicions populars conservades amb la veneració de qui manté els ritus tal com van ser en els seus orígens.

També té lloc una invitació per mitjà del “capellà de les Roques” a autoritats i veïns de la ciutat perquè assistiren a la processó del Corpus Christi. Este acte té menys antiguitat que la processó, data de 1516 i es denomina “Cavalcada” o “Convit”.

Les Roques exposades en la plaça de la Mare de Déu

Abans de la vistosa processó desfilen, acompanyades per la música de tabalets i dolçaines, les “Roques”, carros triomfals on es representaven misteris bíblics. Estes representacions són una espècie d'Actuacions Sacramentals denominats “Entremesos” o “Misteris” que se suposen escrits en el segle XV i principis del XVI. Les Roques es guarden zelosament la resta de l'any en una nau altíssima del segle XVIII, molt pròxima a les Torres de Serrano i que pot ser visitada.

La Moma

Els “Gegants” i “Nans” precedixen també la processó junt amb grups de danses. Les Danses tenen una gran importància en la festivitat del Corpus. Les més conegudes són “els Caballets”, “els Arquests”, “els Pastorets”, “la Mangrana”, “els Llauradors”, “els Turcs” i la més destacada “la Moma”. La Moma és el personatge central de la festa i representa la virtut. Vestida de blanc dansa lluitant contra les Ganyotes, els Set Pecats Capitals, triomfant sobre estos.

|

A la vesprada les campanes del Miquelet anuncien la solemne Processó, pur folklore avivat per l'Associació Amics del Corpus. A la processó se l'ha descrit encertadament com una espècie de Bíblia en viu, perquè en ella desfilen multitud de personatges de l'Antic i Nou Testament: vint-i-quatre ancians de l'Apocalipsi, Noé, Josué, els apòstols, les Heroïnes... en total 270 personatges.

Personatges de la processó del Corpus

Guàrdia municipal, estendards, gegants i nans ballant, àguiles, cirialots (ancians portadors de grans ciris), obrin la singular processó imaginativa i colorista. Amb intensa olor de roses, tabals i clarins, núvols d'encens i campanes s'anuncia la Custòdia.LES NOSTRES FESTES


AGENDA

L'Agenda de la Ciutat, en esta mateixa web, li oferix els programes detallats de cadascuna de les festes.

Directrices de Accesibilidad para el Contenido Web 1.0 del W3C-WAI