Servicios de la web

Hall

INFOCIUTAT

ALAMEDITAS DE SERRANOS

  • Margen derecha del río Turia, entre los puentes de San José y de la Trinidad
  • VALENCIA

Alameditas de Serranos

"Alameditas de Serranos" és el nom popular amb què es coneix un jardí de tipus romàntic i estructura allargada, emplaçat en el marge dret del riu Túria que comprén des del pont de Sant Josep fins al de la Trinidad.

La iniciativa es va deure al Baró d'Herves, corregidor de la ciutat, el qual en 1830 va manar construir dos passejos a l'un i l'altre costat de les Torres de Serrans a fi de netejar i embellir la ronda que s'estenia des dels ponts mencionats.

|

Els jardins es van delinear pels acadèmics Cristóbal Sals i Francisco Ferrer en 1830 i 1832 respectivament, construint-se uns anys després en 1837, les escalinates a l'un i l'altre costat de la porta de Serrans, seguint els plans de l'arquitecte Salvador Escrig. Posteriorment en 1938 es va rebaixar l'escalinata amb motiu del canvi de rasants en el paviment de la ronda i es van fer algunes obres de restauració després de la riuada de 1957.

Entre les estàtues que adornen i donen major excel·lència als jardins destaquen dos esfinxs col·locades a l'entrada del pont cridat "de fusta", desaparegut en 1957 i reposat per un altre de més sòlida estructura, i el bust de Peppino Benlliure, obra de José Caputxa, realitzat en bronze daurat a foc i col·locat en artístic pedestal.

El monument es va inaugurar en l'estiu de 1919, ubicant-se davant de la casa dels Benlliure on va romandre fins a 1957 que va ser derrocat per la crescuda del Túria; posteriorment va tornar a reposar-se en el seu lloc l'any 1962. La seua inscripció: "Al pintor José Benlliure Ortiz, la joventut artística valenciana, amb la cooperació e els cercles de Belles Arts de Madrid i València" MCMXIX. Altres estàtues són el bust del pintor Pedro Ferrer Calataiud, amb l'escut de València i la inscripció "València al pintor Pedro Ferrer Calataiud. 1860-1944-1978", està fos en bronze i és obra de Rafael Rubio Rossell; una xiqueta, en bronze, pos Esteve Edo; un bust de "Azorín", també en bronze, efectuat per Victor-hino, que ho firma al costat i data 1968 (Victorià Gómez López) en el que figura "València a Azorín, 1969" davall l'escut de València, sense corona; i l'escultura de Salvador Tuset realitzada en bronze verdós per Amparo Tuset, dirigida per Octavio Vicent, en el pedestal del qual figura l'escut de València i "Al pintor Salvador Tuset Tuset 1883-1951. Homenatge del Col·legi Oficial de Professors de Dibuix i de l'Ajuntament de València, 1973". Hi ha un altre bust, al poeta Federico Mestral, firmat al costat per L. Bolinches, i en el pedestal, el Losange de València i "València a Mestral MCMXXXIII", va figurar abans en la plaça del Comte de Carlet.Directrices de Accesibilidad para el Contenido Web 1.0 del W3C-WAI