Amb la commemoració del dia de la dona, 8 de març, eixirem al carrer a repartir cartells i regalar bosses.

dimarts, 10 març, 2020

La bicicleta per a les dones historicament ha sigut una eina de llibertat i encara en els nostres dies continua sent.

Tractant d'animar a més dones al fet que s'unisquen a usar la bicicleta, hem volgut agrair-li-ho amb el cartell que incloem i que estem repartint en diferents llocs.

 

Amb anterioritat a la commemoració del dia de la dona, 8 de març, eixirem al carrer a repartir cartells i regalar bosses a totes les persones que passaven amb bici o caminant. Algunes d'elles, a més van voler fer-se foto perquè quedara constància.

Vam tindre interessants converses referents a la relació entre la dona i la bicicleta, la majoria de les persones que van poder parar una mica no sabien o mai havien pensat en les diferències d'ús entre gèneres, les diferents necessitats de la majoria d'elles, ...
 

La cronologia històrica ha tingut moltes coincidències entre la bicicleta i els processos d'igualtat en la nostra societat guanyant drets i espai per a les dones.

La bicicleta ha acompanyat i ha ajudat la dona a guanyar llibertat, autonomia, independència i empoderament. Molts canvis històrics fins i tot en la moda s'han degut a la bicicleta, les robes de les societats victorianes amb faldes i corsès no facilitaven l'ús de la bicicleta per les dones i per això es van començar a usar faldes més útils en la bici i fins i tot pantalons. Ha sigut un símbol d'emancipació veure una dona pujada en una bici, però encara hui dia algunes dones continuen tenint dificultat per a decidir usar la bicicleta a la ciutat.

En l'actualitat, gràcies a tot els processos històrics, tant de lluita de l'espai públic per a la bicicleta com de normalització dels drets de les dones, ens trobem amb una mica més de paritat als nostres carrers però encara queda molt per treballar per a aconseguir la igualtat real.

A València, recentment hem realitzat un el 1er Inform de Mobilitat Ciclista per a conéixer millor la diversitat de perfils d'ús de la bicicleta als nostres carrers. Els resultats han ajudat a desmuntar molts mites, entre altres l'ús de la dona, que ha millorat en els últims anys, ara quasi el 40% dels desplaçaments amb bici es realitzen per dones. Aquesta xifra és millor que en altres ciutats espanyoles, però encara hem de treballar per millorar la quantitat de usaries fins a aconseguir els percentatges d'altres països amb més ús de la bicicleta

Els estudis de mobilitat amb perspectiva de gènere, en molts casos indiquen que les dones ens mouen més, realitzen desplaçaments més curts i més pròxims i a més els desplaçaments són més sostenibles. No obstant això, també indiquen que de totes les persones que no saben anar amb bici en Espanya, més del 85% són dones.

També indiquen que en les diferents etapes de la vida d'una dona canvien els hàbits de mobilitat, aquesta dada s'ha vist reflectida en l'estudi que s'ha realitzat a València, aquest informe ens confirma la bona notícia que entre els col·lectius més joves la paritat és més real però en canvi en edats superiors encara hi ha diferències de gènere en l'ús i la bretxa de gènere creix. Això pot ser degut a la major càrrega de les cures per les dones. Cada vegada es veuen més famílies a València desplaçant-se amb bicicleta però encara no està tan estés com hauria de ser aconsellable perquè la infància es desplace de manera sostenible i activa.

Per això, animem que les dones usen la bici perquè anima que unes altres s'unisquen.

 

 

Ir a Inicio