Els ODS brinden un marc a llarg termini i no partidista per a una visió més sostenible del desenvolupament urbà, que proporcione igualtat d'oportunitats a tots els habitants, promoga entorns de vida saludables amb accés a espais verds i siga resistent enfront dels desastres quotidians i riscos climàtics.
L'educació permet la mobilitat socioeconòmica ascendent i és clau per a eixir de la pobresa. Durant l'última dècada, es van aconseguir grans avanços a l'hora d'ampliar l'accés a l'educació i les taxes de matriculació a les escoles en tots els nivells, especialment per a les xiquetes. No obstant això, al voltant de 260 milions de xiquets encara estaven fora de l'escola en 2018; prop d'una cinquena part de la població mundial d'aqueix grup d'edat. A més, més de la meitat de tots els xiquets i adolescents de tot el món no estan aconseguint els estàndards mínims de competència en lectura i matemàtiques.
En 2020, a mesura que la pandèmia de la COVID-19 es propagava per tot el planeta, la major part dels països van anunciar el tancament temporal de les escoles, la qual cosa va afectar més del 91 % dels estudiants a tot el món. L'abril de 2020, prop de 1600 milions de xiquets i joves estaven fora de l'escola. Igualment, prop de 369 milions de xiquets que depenen dels menjadors escolars van haver de buscar altres fonts de nutrició diària.
Mai abans havien estat tants xiquets fora de l'escola al mateix temps, la qual cosa altera el seu aprenentatge i canvia dràsticament les seues vides, especialment les dels xiquets més vulnerables i marginats. La pandèmia mundial té greus conseqüències que poden posar en perill els avanços que tant van costar aconseguir a l'hora de millorar l'educació a nivell mundial.
València, a través del seu Servici de Ciutat Intel·ligent, està treballant per a millorar la qualitat de vida en entorns urbans, seguint el full de ruta dels ODS per a un desenvolupament urbà més equilibrat i equitatiu.