S'està cercant, espereu....

Glossari Smart City - Smart City - València

Glossari

Agenda 2030

L'Assemblea General de l'ONU va adoptar, el setembre de 2015, l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, un pla d'acció a favor de les persones, el planeta i la prosperitat, que també té la intenció d'enfortir la pau universal i l'accés a la justícia. En ratificar aquest document, els Estats membres de les Nacions Unides es van comprometre a mobilitzar esforços per a posar fi a totes les formes de pobresa, combatre les desigualtats i fer front al canvi climàtic, assegurant així “no deixar a ningú arrere”.

L'Agenda 2030 inclou 17 Objectius Globals, coneguts com a Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), que aspiren a anar més enllà dels previs Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni (ODM) i acabar amb totes les formes de pobresa.

Interfície de Programació d'Aplicacions (API)

Una interfície de programació d'aplicacions (API) és una interfície que proporciona accés programàtic a la funcionalitat i les dades d'un servici dins d'una aplicació o una base de dades. Pot utilitzar-se com a bloc de construcció per al desenvolupament de noves interaccions amb éssers humans, altres aplicacions o dispositius intel·ligents. Les empreses utilitzen les API per a atendre les necessitats d'una transformació digital o un ecosistema, i posar en marxa un model de negoci de plataforma.

Bessó digital (Digital Twin)

Un bessó digital és una representació digital d'una entitat o sistema del món real. La implementació d'un bessó digital és un objecte o model de programari encapsulat que reflecteix un objecte físic únic, un procés, una organització, una persona o una altra abstracció. Les dades de diversos bessons digitals es poden agregar per a una vista composta d'una sèrie d'entitats del món real, com una ciutat, i els seus processos relacionats.

Big Data

És un actiu d'informació de gran volum, alta velocitat i/o alta varietat que exigeixen formes rendibles i innovadores de processament de la informació que permeten millorar la comprensió, la presa de decisions i l'automatització de processos.

Modelatge d'Informació de Construcció (BIM)

BIM és una metodologia de treball col·laboratiu aplicada al sector de la construcció, una col·lecció de dades d'un edifici organitzats per a facilitar la gestió de projectes d'enginyeria, arquitectura i construcció aconseguint millores en el resultat i eficàcia en els processos.

BIM permet definir i dur a terme els projectes de construcció des d'una perspectiva global i integrada, tenint en tot moment present la totalitat del projecte de construcció de l'edifici en cadascuna de les seues fases, des del seu esbós inicial fins al seu llançament.

Blockchain

Blockchain, de l'anglés "cadena de blocs" és una llista en expansió de registres de transaccions irrevocables, signats criptogràficament i compartits per tots els participants en una xarxa. Cada registre conté un segell de temps i enllaços de referència a transaccions anteriors. Amb aquesta informació, qualsevol persona amb drets d'accés pot rastrejar un esdeveniment transaccional, en qualsevol moment de la seua història, pertanyent a qualsevol participant. Una cadena de blocs és un disseny arquitectònic del concepte més ampli de llibres de comptabilitat distribuïts.

Ciberseguretat

La ciberseguretat és la combinació de persones, polítiques, processos i tecnologies emprades per una empresa per a protegir els seus actius cibernètics.

Destinació Turística Intel·ligent (DTI)

Una destinació turística intel·ligent, consolidat sobre una infraestructura tecnològica d'avantguarda, que garanteix el desenvolupament sostenible del territori turístic, accessible per a tots, que facilita la interacció i integració del visitant amb l'entorn i incrementa la qualitat de la seua experiència en el destí i millora la qualitat de vida del resident.

Fibra òptica

La fibra òptica és una tecnologia de transmissió de gran amplada de banda que utilitza la llum per a transportar informació digital. Un cable telefònic de fibra transporta centenars de milers de circuits de veu. Aquests cables, o guies de llum, substitueixen als cables coaxials i pareixes de fils convencionals. Les instal·lacions de transmissió per fibra ocupen molt menys volum físic per a una capacitat de transmissió equivalent, la qual cosa suposa un gran avantatge en conductes abarrotats. La fibra òptica també és immune a les interferències elèctriques.

GIS

Un sistema d'informació geogràfica (GIS) és un conjunt d'equips informàtics, programes i dades geogràfiques per a capturar, gestionar, analitzar i mostrar tot tipus d'informació referenciada geogràficament, sovint denominada dades espacials.

Intel·ligència Artificial (IA)

La intel·ligència artificial (IA) aplica tècniques avançades d'anàlisis i basades en la lògica, inclòs l'aprenentatge automàtic, per a interpretar successos, recolzar i automatitzar decisions i emprendre accions.

IoT: Internet De Les Coses

La Internet de les coses (IoT) és la xarxa d'objectes físics que contenen tecnologia integrada per a comunicar-se i sentir o interactuar amb els seus estats interns o amb l'entorn extern.

Indicadors de Ciutat

Indicadors basats en la norma ISO 37120 “Desenvolupament sostenible a les ciutats. Indicadors per als servicis urbans i la qualitat de vida”.

Aquesta norma internacional defineix i estableix metodologies que guien i mesuren l'acompliment dels servicis municipals i el benestar de la ciutadania.

Indicadors de Ciutats Intel·ligents i Sostenibles

La iniciativa de les Nacions Unides U4SSC (Unidos por las Ciudades Inteligentes y Sostenibles) crea aquests Indicadors Clau d'Acompliment (KPIs) en el context de les ciutats intel·ligents i sostenibles i els Objectius de Desenvolupament Sostenible..

El conjunt d'aquests indicadors s'estructura entorn de tres dimensions que es corresponen amb els tres pilars de la sostenibilitat: l'economia, el medi ambient, i la societat i la cultura. De manera que cadascuna d'aquestes dimensions aporta una visió desagregada del progrés, i, quan s'exposen en conjunt, proporciona una visió global d'una ciutat intel·ligent i sostenible.

Els resultats d'aquests indicadors contribueixen a mesurar el progrés cap a la consecució dels ODS de les Nacions Unides. . En oferir un conjunt comú per a mesurar el rendiment de la ciutat permet comparar el rendiment de les diferents ciutats intel·ligents i sostenibles, donant peu a la divulgació de bones pràctiques i a la determinació de normes comunes i estandarditzades per a la consecució dels ODS.

Certificación ITU.

ODS: Objectius de Desenvolupament Sostenible

ODS són les sigles per als Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Els ODS exigeixen l'acció de tots els països, pobres, rics i d'ingressos mitjans, per a promoure la prosperitat i protegir el planeta. Els Objectius reconeixen que posar fi a la pobresa ha d'anar de la mà d'estratègies que fomenten la prosperitat econòmica, aborden les necessitats socials (inclosa l'educació, la salut, la protecció social i les oportunitats laborals), enfronten el canvi climàtic i advoquen per la protecció ambiental.

Si bé els ODS no són jurídicament vinculants, s'espera que els governs assumisquen la seua titularitat i establisquen marcs nacionals per a l'assoliment dels 17 Objectius. Els països tenen la responsabilitat primordial del seguiment i revisió del progrés realitzat en la implementació dels Objectius, la qual cosa requereix una recopilació de dades de qualitat.

U4SSC (Units per les Ciutats Intel·ligents i Sostenibles)

U4SSC (United for Smart Sustainable Cities) és una iniciativa de les Nacions Unides dirigida a ajudar les ciutats a aconseguir l' Objetiu de Desenvolupament Sostenible 11, que té com a finalitat aconseguir que les ciutats i els assentaments humans siguen inclusius, segurs, resilients i sostenibles. Està codirigida per ITU, la Comissió Econòmica de les Nacions Unides per a Europa (CEPE) i el Programa de Nacions Unides per als Assentaments Humans (ONU-Hàbitat) i compta amb el suport d'altres 15 agències de Nacions Unides.

UIT

La Unió Internacional de Telecomunicacions (ITU per les seues sigles en anglés) és l'organisme especialitzat en telecomunicacions de l'Organizació de les Nacions Unides (ONU), encarregat de regular les telecomunicacions en l'àmbit internacional entre les diferents administracions i empreses operadores.

Es va fundar en 1865 per a facilitar la connectivitat internacional de les xarxes de comunicacions. Entre els seues fucnions, atribuïdes en el pla mundial l'espectre de freqüències radioelèctriques i les òrbites de satèl·lit, elaboren les normes tècniques que garanteixen la interconnexió harmoniosa de xarxes i tecnologies, i s'esforcen per millorar l'accés a les TIC per a les comunitats insuficientment ateses del món sencer. Cada trucada telefònica a través del mòbil, accés a Internet o correu electrònic, és un benefici de la labor de la UIT.​

La UIT està compromesa per a connectar a tota la població mundial – onsevulla que viva i qualssevol que siguen els seus mitjans. A través de la seua labor, protegeixen i donen suport al dret de tota persona a comunicar-se.