S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

Comencen les obres del canal d’accés ferroviari, que duraran cinc anys i costaran més de 400 milions d’euros

L’alcalde celebra l’inici de les obres que soterraran les vies però reclama a l’Estat que no oblide el túnel passant i l’estació central

• Les obres duraran cinc anys i tenen un cost de 443 milions d'euros

06/02/2023

Les obres del canal d’accés ferroviari de València, que soterraran les vies que separen el sud de la ciutat i permetran l’ampliació del Parc Central i la creació d’un bulevard sud verd, començaran en les pròximes setmanes, costaran uns 443 milions d’euros i tardaran cinc anys. L’alcalde, Joan Ribó, ha assistit hui al camí de l’Assagador del Morro, al barri de Malilla, a la signatura de l’acta de replanteig, el document que autoritza l’inici de les obres, juntament amb el president de la Generalitat, Ximo Puig, i la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, entre d’altres autoritats. Ribó ha assegurat que “és un pas fonamental que portem esperant des de fa vint anys, des que es va signar el primer conveni de remodelació de la xarxa arterial de la ciutat”.
 

L’alcalde, qui ha acudit a l’acte acompanyat de la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, ha afirmat que “hui és un d’eixos dies en els quals u està orgullós de ser alcalde” perquè les obres són “una inversió de vora 500 milions d’euros entre l’execució de les obres del canal, l’ampliació de l’estació Joaquín Sorolla i la direcció facultativa”.

Joan Ribó ha recordat que “les obres estaran finançades al 50% per l’administració general de l’Estat, el 25% per la Generalitat i l’altre 25% per l’Ajuntament de València i, a més, està previst el finançament de 164 milions a càrrec dels fons europeus Next Generation”.

Ribó ha explicat que “durant l’execució de les obres, que està previst que finalitzen el 2028, s’anirà obrint progressivament el mur que dividix els districtes sud de la ciutat des de fa més de 170 anys i que, primer, salvarà la separació entre els districtes de Quatre Carreres i Jesús amb l’obertura del bulevard García Lorca com un corredor verd, després la supressió del pont conegut popularment com l’Scalextric i que permetrà la connexió definitiva dels districtes d’Extramurs i l’Eixample i que projectarà la finalització definitiva del Parc Central en un futur que esperem pròxim”. Per a l’alcalde, és “una fita fonamental per al pas del corredor mediterrani per la nostra ciutat i comportarà en un futur el final del coll de botella del pas del ferrocarril amb les obres pendents del túnel passant i la futura estació central”.

Túnel passant i estació central

Segons l’alcalde, “València s’ha mantingut al furgó de cua dins del context de les grans ciutats europees en mantindre una estació de caràcter terminal en ple segle XXI i, per això, hem d’aprofitar este moment per exigir celeritat al Ministeri de Transports en la tramitació dels projectes de túnel passant i de l’estació central de la nostra ciutat així com la doble plataforma entre València i Castelló. Portem esperant setze mesos des que es va presentar l’estudi informatiu d’alternatives per a la nova plataforma ferroviària València-Castelló” i “des del mes d’octubre de 2022 per al túnel passant”.

Per a Ribó, “l’inici de les obres del canal d’accés, que portem esperant vint anys, són una bona notícia però no vull oblidar el to reivindicatiu que tenim obligació de mostrar com a representants de la ciutadania que ens ha triat perquè “València mereix estar connectada com abans millor per mitjà de l’alta velocitat amb les ciutats d’Alacant i Castelló i amb la resta d’Europa i tindre una estació central pròpia d’una gran ciutat europea”. Per això, l’alcalde ha tancat la seua intervenció demanant-li a la ministra “que ens posem a la faena entre les administracions presents (ADIF, Generalitat i Ajuntament) per dissenyar la futura estació central de València en termes de sostenibilitat, mobilitat i connectivitat del segle XXI”.

Fita històrica

Per la seua banda, la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament i Renovació Urbana, Sandra Gómez, ha destacat que l'acta de replanteig del canal d'accés “és una fita històrica per a València tant pel seu aspecte urbanístic com pel salt en infraestructures ferroviàries. Hui és un dels dies més importants de la nostra ciutat de les últimes dècades perquè hui se signa l'acta de replanteig de les obres de canal d'accés, que comporta el soterrament de les vies que porten trencant tota la part sud de la ciutat en dos durant més d'un segle. Segons Gómez, “per fi podrem unir tota la zona de Malilla amb la Creu Coberta i Sant Vicent i que, on abans hi havia una platja de vies, una gran cicatriu ferroviària, es transforme en un gran parc que unisca tots els barris i millore la vida dels veïns i veïnes”.

La regidora ha incidit en què “este projecte comportarà “un canvi de la qualitat urbana dels barris del sud de la ciutat i un canvi en la vida de tots els veïns i veïnes. Però, també, un canvi de qualitat de les nostres infraestructures que ens posiciona com una ciutat estratègica des del punt de vista logístic i que ens permetrà continuar atraient inversió i continuar atraient empreses”. La vicealcaldessa ha recordat que, en els pròxims anys, canviarà “tot el mapa ferroviari de la ciutat” amb el túnel passant, el canal d'accés i les vies del Grau.

El futur és el ferrocarril

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat que “València, com a ciutat europea, es mereixia este impuls, que ha tardat massa temps però que ja és una realitat i que comportarà una reforma i una transformació enorme”. Puig, qui ha recordat que la Generalitat també finança les obres en un 25%, ha afegit que, “per a la Comunitat Valenciana, és fonamental estar ben connectats i el futur del transport és el ferrocarril”.

Per últim, la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, ha afirmat que “les obres del canal d’accés són molt importants per a València i per a la seua transformació urbana, per a la Comunitat Valenciana i per al Ministeri i permetrà seguir amb l’impuls del corredor mediterrani”. Sánchez ha explicat que “esta metamorfosi portava esperant moltíssim de temps, des de 2003”. La ministra ha explicat que València rep anualment 3’8 milions anuals de passatgers ferroviaris però ha calculat que, en cinc anys, eixa xifra es duplicarà.

Recursos multimèdia

Veure àlbum complet en Flickr

Joan Ribó
Joan Ribó
Sandra Gómez