S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

València materialitza l'empremta de la Capital Europea de Turisme Intel·ligent en un mural

Emiliano García: “L’obra recorda els assoliments col·lectius i ens inspira a continuar treballant per un turisme sostenible, accessible i corresponsable amb el territori”

• Mural a la plaça de Tavernes de la Valldigna

16/01/2023

Un mural al barri del Carme recorda la Capitalitat Europea del Turisme Intel·ligent de València en 2022. L’obra, situada a la plaça de Tavernes de la Valldigna, al costat del Mercat de Mossén Sorell, ha estat il·lustrada per Virginia Lorente i executada per Martín Forés. El treball recull la marca que deixa la capitalitat europea en la ciutat com una urbs oberta i inclusiva.
 

El regidor de Turisme i Internacionalització, Emiliano García, junt amb els artistes, ha visitat este matí el mural, el qual “representa de manera gràfica els quatre grans eixos d’actuació de la capitalitat, la sostenibilitat, l’accessibilitat, la innovació i la creativitat; recorda els assoliments col·lectius i ens inspira a continuar treballant per un turisme sostenible, accessible i corresponsable amb el patrimoni i la identitat del territori”.

García ha subratllat que València no podria haver acollit la Capital Europea del Turisme Intel·ligent “sense comptar amb la complicitat dels residents, el sector empresarial, les administracions públiques i tots els col·lectius socials que s’impliquen perquè l’activitat turística que es desenvolupa a València genere riquesa i benestar social”.

El mural, ja visitable, està situat a la plaça de Tavernes de la Valldigna, al barri del Carmen, en una façana de gran grandària amb molta visibilitat i en un entorn cèntric amb una important afluència de públic. En la realització d’esta obra s’ha tingut en compte l’existència d’un parc infantil als peus de la paret, de manera que en la zona baixa “els xiquets en poden participar i crear un espai de llibertat d’expressió i expressió artística”, segons ha indicat Emiliano García.

L’autora del disseny, Virginia Lorente, ha explicat que, a través de formes geomètriques clares, “la composició reflectix la ciutat des dels criteris de ciutat amable, sostenible, creativa i diversa: colors vius, càlids, el paisatge mediterrani, el Jardí del Túria, la mar, l’horta, així com elements arquitectònics representatius, com són la cúpula del Museu de Belles Arts ―un dels més importants d’Espanya―, el pont de la Trinitat ―el més antic de València―, els Coberts o l’edifici de Veles e Vents”.

El caràcter més humà se’n mostra mitjançant persones que fan ús d’aplicacions mòbils, veïnat amb discapacitat gaudint del jardí, gent corrent, els esquirols que habiten des de fa pocs anys el Túria, i un personatge assegut en primer pla que bufa un dent de lleó i les llavors volen en remolí formant una espiral de Fibonacci, representant la connexió amb la naturalesa. En definitiva, ha finalitzat Lorente, “una ciutat sostenible, el disseny de la qual busca eixa convivència”.

L’execució de l’obra ha estat a càrrec de Martín Forés, el muralista habitual de Paco Roca. Ha realitzat, entre altres, els murals del barri de Natzaret i de la Facultat de Dret de la Universitat de València. També compta amb altres murals d’impacte paisatgístic urbà, com ara el que servix d’homenatge a Josep Renau al barri de Sant Marcel·lí. La seua especialització en grans formats va fer que la seua participació en el projecte fora idònia, ja que no només es limita a replicar l’esbós de Virginia Lorente, sinó que també aprofita per realitzar xicotetes reparacions en la façana per tal d’estilitzar el resultat final. El projecte ha estat ideat i proposat per l’estudi creatiu Granissat, amb experiència en street màrqueting, creativitat, disseny i comunicació.

València, Capital Europea de Turisme Intel·ligent

Després d’un any d’activitats en el marc de la capitalitat, València té com a objectiu continuar liderant les iniciatives de turisme sostenible i consolidar-se’n en el temps com una destinació referent. València és la primera ciutat del món a mesurar i certificar la petjada de carboni i hídrica del turisme. Així mateix, està treballant per eliminar les barreres arquitectòniques i ser una destinació cada vegada més accessible perquè totes les persones puguen gaudir igualment de la ciutat.

Quant a la digitalització, el titular de Turisme ha manifestat que es tracta d’un dels àmbits d’actuació prioritaris, a fi “d’utilitzar servidors sostenibles per tal de reduir la nostra petjada de carboni , per la qual cosa, si compres els servicis turístics en el nostre web, estaràs contribuint a realitzar un turisme smart i sostenible”.

L’edil Emiliano García ha recalcat que “València, diversa, oberta i acollidora, està orgullosa de ser una ciutat inclusiva i sensible amb tots els seus visitants. És per això que, entre altres, ha sigut triada seu dels XII Gai Games en 2026, un esdeveniment esportiu i cultural internacional els principis bàsics del qual són la participació, la inclusió i la diversitat”. A més València ha sigut la Capital mundial del Disseny en 2022, i recentment ha estat triada Capital Verda Europea 2024, “la qual cosa fa encara més palés que el turisme ha de ser intel·ligent i adaptar-se als nous reptes globals”.

Recursos multimèdia

Emiliano García