Notícies Destacades | Ajuntament de València - València
Cerca de notícies
Cerca per dia
Últimes notícies
L'Ajuntament vigilarà l'execució i les modificacions pressupostàries per a complir amb la regla de gasto


• València ha proposat un Pla Econòmic i Financer que no exigix mesures addicionals
11/04/2025
- Després del canvi de criteri del Ministeri, la Junta de Govern Local proposa un Pla Econòmic i Financer que no exigix mesures addicionals en complir el Pressupost de 2025 amb la regla de gasto
La Junta de Govern Local ha proposat l'adopció d'un Pla Econòmic i Financer que, a fi de complir la regla de gasto en 2025 i 2026 i davant les dades favorables de l'Ajuntament, consistirà únicament a vigilar les modificacions del pressupost que incrementen el gasto i fer seguiment de l'execució. I això, segons establix el pla elaborat pels tècnics municipals, ja que analitzades les causes que han provocat la necessitat d'elaborar un Pla, no es considera necessària la inclusió de mesures específiques correctores del gasto en concloure's que un seguiment de l'execució pressupostària al llarg de l'exercici 2025 pot garantir-se el compliment de les regles fiscals en la liquidació d'este.
Segons ha explicat la regidora d'Hisenda i Pressupostos, María José Ferrer San Segundo, “el Ministeri d'Hisenda va publicar el 10 de maig de 2024 en la seua resposta a ‘preguntes freqüents sobre els efectes de la reactivació de les regles fiscals en 2024 en relació amb les entitats locals’ que ‘sempre que l'entitat local tancament en una posició d'equilibri o superàvit en termes de comptabilitat nacional no seria necessària l'aprovació d'un pla economicofinancer’”.
Referent a això, ha prosseguit, “este nou equip de govern, a més d'haver reduït el deute des dels 232 milions heretats fins als 142,9 milions al tancament del 2024, ha aconseguit tancar l'exercici amb un superàvit en termes de comptabilitat nacional de 102,3 milions d'euros, complint amb el principi d'estabilitat pressupostària”.
Atenent estes magnituds, “d'haver seguit el Ministeri el criteri que va indicar el març de 2024, encara que en este exercici el gasto computable haja superat en 52,4 milions el límit establit, no resultaria necessària l'aprovació d'un pla economicofinancer”, ha assenyalat Ferrer San Segundo.
No obstant això, després de desdir-se el Ministeri d'allò que havia manifestat per escrit, amb la publicació el març de 2025 d'una nova resposta distinta i contradictòria, en la qual manifesta que “les entitats locals liquiden l'exercici 2024 amb dèficit o incomplixen la regla de gasto, hauran d'aprovar un Pla economicofinancer en els termes establits en l'article 21 de la LOEPSF”, i seguint el criteri de la Intervenció General Municipal; la Junta de Govern Local ha proposat elevar al Ple l'aprovació d'un Pla Economicofinancer que no precisa l'adopció de mesures addicionals, més enllà de vigilar les modificacions del pressupost que incrementen el gasto i fer seguiment de l'execució.
Tal com ha apuntat la també primera tinenta d'Alcaldia, “es tracta, en tot cas, i ho diu molt clar l'Interventor General Municipal en el seu informe, d'una ‘situació de caràcter no estructural’. És a dir, una qüestió purament conjuntural que no obeïx a haver depassat el límit del gasto (el gasto computable s'ha incrementat 2,599%, per davall de la taxa de referència fixada en el 2,6%), sinó a haver aplicat la major rebaixa fiscal de la història d'este Ajuntament, deixant més diners en la butxaca dels veïns i comerciants de València sense aplicar retallades”.
En este sentit, Ferrer San Segundo ha recordat que “mentre que PSOE i Compromís van pujar els tributs municipals al 100% dels valencians, l'equip de govern que lidera l'alcaldessa María José Catalá va aprovar en 2023 per a l'any 2024, en el primer any electoral i sense tacticisme d'esperar al final del mandat, la major rebaixa fiscal de la història d'este Ajuntament; beneficiant al 99% dels veïns i comerciants d'una rebaixa del 20% en l'IBI, l'ampliació de bonificacions a famílies nombroses, la pràctica desaparició de la plusvàlua entre familiars directes, i la rebaixa de l'impost de vehicles i la taxa de clavegueram”.
Al seu juí, “la nostra política és diametralment oposada a la de Sánchez, amb qui s'han produït 94 pujades d'impostos i cotitzacions. En tot just sis anys, Espanya ha incrementat la seua càrrega fiscal en 1,9 punts del PIB, mentre que el conjunt de la Unió Europea ha retallat la seua pressió fiscal en 0,9 punts. I, com a colofó, en 2025 també el govern de Sánchez ens ha imposat a tots els ajuntaments d'Espanya el cobrament d'una taxa del fem, obligant que els contribuents cobrisquen el cost del servici”.
Com ha explicat l'edil, els menors ingressos en 52,44 milions d'euros han sigut resolts ja en el pressupost del 2025, perquè tant en el moment de la seua aprovació com en les modificacions que ja hem aprovat, els informes de l'Interventor indiquen expressament que es complix amb la regla de gasto.
A més, segons ha assenyalat, “entre els gastos de l'any 2024 estan, com apunta l'informe del Servici Financer, desemborsaments no previstos a conseqüència de la dana per més de 23 milions d'euros, que este govern municipal ha atés amb promptitud mentre es dilatava l'arribada dels diners per part del Govern d'Espanya; així com haver de fer-nos càrrec en 2024 del pagament de 5,5 milions per endarreriments de personal generats en els exercicis 2022 i 2023, que l'anterior govern va deixar sense atendre”.
La titular municipal d'Hisenda i Pressupostos ha conclòs assenyalant que “el Govern d'Espanya és molt exigent amb els municipis el finançament dels quals no millora, però incomplix sistemàticament obligacions molt greus com la de l'article 134 de la Constitució de presentar pressupostos. No obstant això, el govern municipal que presidix l'alcaldessa María José Catalá ha presentat i aprovat el pressupost en cada un dels anys que governa esta ciutat, permetent amb això millorar la ciutat”.