S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

L’Ajuntament millora l’enllumenat del Saler amb una nova instal·lació mediambientalment sostenible

Notario: “des de 2019 venim replicant la instal·lació d’un enllumenat que permet conciliar el respecte al medi ambient i les necessitats del veïnat d’un servici òptim d’enllumenat públic”

• Un dels punts de llum públics del Saler.

09/12/2021

L’Ajuntament transformarà una quantitat “considerable” de punts de llum de la instal·lació d'enllumenat públic del Saler, que passarà a ser il·luminació LED, segons ha anunciat hui la regidora de Gestió de Recursos, Luïsa Notario, , qui ha destacat que “una de les característiques principals de la nova instal·lació serà la sostenibilitat per motius mediambientals”.

 

La regidora ha explicat que les millores, resoltes amb llums LED de tecnologia PC-Ambre, s’inclouen dins de les millores oferides per l'empresa adjudicatària del contracte de manteniment d'eixa zona de la ciutat, en l’entorn del parc natural de l’Albufera, amb un gran valor mediambiental i que, conseqüentment, forma part de les zones incloses en l'àmbit de l'ordenança contra la Contaminació Lumínica del parc natural. Per este motiu, amb els LED PC-Ambre, amb un to més ataronjat, fa que la fauna i especialment els insectes no se senten atrets per lluminària i que no s'acosten al focus d'emissió de la llum, evitant així que el cicle reproductiu d’estos insectes es veja afectat.

Els principals beneficis de la tecnologia que s’utilitzarà en la renovació de l’enllumenat del Saler se centren precisament en la il·luminació sostenible d’entorns d'alt interés natural i protecció, en eliminar l'espectre d'emissió al voltant dels 440 Nm, principal causant de l'afectació a la fauna, i en aportar un alt índex de reproducció, CRI, al voltant de 40, cosa que significa una millora del 60 % respecte a les lluminàries de vapor de sodi d'alta pressió, que tenen un valor de 25.

“Els estudis demostren que la contaminació lumínica té efectes nocius sobre moltes espècies animals i vegetals. La situació ideal per a la conservació de l'hàbitat nocturn i el normal comportament de les diferents espècies que l'habiten seria l'absència completa i absoluta de qualsevol sistema d'il·luminació artificial, però com que cal conciliar la protecció d’este entorn natural tan valuós amb el dret del veïnat a tindre un bon servici d’enllumenat públic, ja des de 2019 venim instal·lant este tipus d’il·luminació en la zona habitada de la Devesa del Saler, que està a hores d’ara totalment transformada”, ha explicat Notario, qui ha anunciat que la intenció del consistori és replicar l’ús d’esta tecnologia en totes les zones protegides.

La nova intervenció consistirà en la substitució de 15 punts de llum existents per un altre model de quatre cristalls. Es durà a terme als carrers de l’Historiador Beti, la Devesa i Canonge Alcover i els fanals a instal·lar són similars als ja existents als carrers Anguilera i de l’Embarcador.

A més s'instal·laran 89 controladors de lluminària per a sistema de gestió centralitzat, per a monitorar i gestionar les lluminàries del quadre de comandament amb detecció de llum ambiental, i 5 controladors més de detecció de presència amb discriminació de moviment per a l'apagat de la instal·lació en la zona del jardí quan no es detecte presència.

L’actuació compta amb un pressupost de 18.139,65 euros, IVA inclòs.

Recursos multimèdia

Lluïsa Notario