S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

València reprén esta cap de setmana la celebració principal de l’Any Nou xinés

L’Ajuntament s’il·luminarà de roig i la plaça acollirà diferents activitats per donar a conéixer la cultura i civilització xinesa

• Decoració que anuncia les celebracions de l'Any Nou Xinés

19/01/2023

La ciutat de València celebrarà dissabte 21 de gener l'Any Nou xinés, el 4721 del calendari lunar. I la plaça de l’Ajuntament serà l'escenari d'algunes de les activitats organitzades amb motiu d'esta celebració (com ara, exhibicions de cal·ligrafia xinesa, d’arts marcials i de balls i cançons populars de l’esmentat país oriental). Al costat del consistori, que s’il·luminarà de roig i lluirà una pancarta amb motiu d’esta commemoració, també conclourà la X Cavalcada de l'Any Nou Xinés que se celebra a la capital del Túria. Esta desfilada, encapçalada pel Drac Xinés, eixirà, a les 18.00 hores del carrer Pelayo, per a continuar pel de Xàtiva i Marqués de Sotelo. En ella participaran 10 carrosses, amb unes 80 persones cada una, diversos grups de taiji, wushu, arts marcials, i el públic podrà admirar els vestits tradicionals i el ball del drac i del lleó.
 

El regidor de Cultura Festiva, Carlos Galiana, ha presentat hui, junt amb el director de l’Institut Confuci de la Universitat de València, Vicent Andrés, i el president dels empresaris xinesos de València, Chen Hui, el programa d’actes organitzats a València per a donar la benvinguda al nou any xinés, una commemoració que, més conegut a Xina com la Festa de la Primavera (春节, 春節, chūnjíe), es reprèn a València després d’haver estat suspesa durant dos anys per la pandèmia del coronavirus.

Carlos Galiana, que ha reiterat “el suport municipal per a este tipus de celebracions que constituïxen un punt de trobada entre diferents cultures i fomenta l'enriquiment i intercanvi”, s’ha fet ressò de “la satisfacció de l’Ajuntament d’acollir, de nou, esta festa, que és un referent a la Comunitat Valenciana”, i ha convidat tothom “perquè s’implique en la comunitat xinesa i s’acoste a conéixer la seua cultura mil·lenària que té molts nexes d’unió amb la valenciana”.

La X Gran Cavalcada de l'Any Nou Xinés, organitzada per la Federació d’Associacions Xineses de la Comunitat Valenciana amb la col·laboració d’institucions com l’Ajuntament i l'Institut Confuci (creat a la Universitat de València amb la finalitat de promoure el desenvolupament de l'ensenyament i la cultura xinesa) serà el colofó d’una festa que començarà a les 11 hores a la plaça de l’Ajuntament. “I en concloure, tota la comunitat xinesa celebrarà al costat del poble valencià i en la plaça del poble l’entrada de l’any que estarà dedicat al Conill d’Aigua, que és símbol de la natura”, tal com ha ressaltat el director de l’Institut Confuci de la Universitat de València, Vicent Andrés.

El director d’esta institució ha explicat que la dada de l'Any Nou xinés, festivitat tradicional més important de l'any del calendari xinés, ve determinada pel calendari lunisolar utilitzat tradicionalment a Xina, i ha destacat que enguany la celebració coincideix amb la festivitat de Sant Vicent.

Per últim, el president dels empresaris xinesos de València, Chen Hui, ha agraït la col·laboració de l’Ajuntament i ha assegurat que esta festa “s’organitza com una cita cultural entre València i la Xina”.

Recursos multimèdia

Veure àlbum complet en Flickr

Carlos Galiana
Vicent Andrés