Que algú que no coneixem ens envie una sol·licitud d’amistat en xarxes socials o ens seguisca no és una cosa que al principi semble perillós, però mai hem de confiar a cegues que la persona que està a l’altre costat siga qui diu ser.

Ser víctima de grooming és més fàcil del que sembla, per això et convidem que tingues precaució i pares atenció als senyals.

 

Grooming, un delicte d’agressió sexual

El ‘grooming’ és una pràctica delictiva d’assetjament i abús sexual a través de mitjans tecnològics per un adult que, en guanyar-se la confiança de menors d’edat, tracta d’involucrar a aquest públic objectiu en una activitat sexual.

La digitalització i les xarxes socials, permeten usar aquests canals per establir un primer contacte. Però és important deixar clar que això és un delicte d’agressió sexual i que pots denunciar-ho.

 

Com ho fan?

Es tracta d’una pràctica segons la qual l’assetjador estableix contacte amb tu mitjançant les noves tecnologies i, després de guanyar-se la teua confiança fingint ser una altra persona, comença a parlar de temes relacionats amb el sexe, et sol·licita fotografies o vídeos íntims, o fins i tot arriba a pressionar-te per a mantenir relacions sexuals.

Qui duu a terme esta pràctica sol intentar que et sentes sol o sola, t’aïlla o t’allunya del teu cercle de confiança (família, amistats, professorat…) perquè sentes dependència.

És ací quan solen demanar que envies material compromés com nudes, que li comptes secrets o que faces alguna cosa per ell. Tot allò que pugues enviar a una persona, que realment no saps qui és, pot ser utilitzat per a fer-te xantatge baix amenaça d’exposar públicament la teua intimitat.

Per això, és important que mai dones per fet que una persona desconeguda, a la qual no has vist mai, és qui diu ser.

Si has sigut víctima de grooming, o creus que podries ser-ho, has de comptar amb el suport de les teues amistats, família, professorat o professionals. Si tens problemes pots confiar en l’equip de Taronja Sencera, estem ací per ajudar-te.