El 25 de novembre se celebra el Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència Contra les dones. Aquesta és una necessitat fonamental per a qualsevol societat que vullga considerar-se a si mateixa com mínimament avançada, és una cosa òbvia. El que no resulta tan clar és determinar quin és el paper dels homes, els nois i els adolescents en aquest objectiu tan necessari.

Des de “Taronja Sencera”, una iniciativa de l’Ajuntament de València per una adolescència basada en relacions sanes, volem convidar a tots els homes, xics i adolescents a formar part activa d’aquest procés, a convertir-nos en agents de canvi per a promoure des del més profund de nosaltres mateixos relacions respectuoses i d’igualtat, rebutjant la violencia de génere i masclista en totes les facetes de la vida.

L’àmbit laboral, escolar, el familiar, les relacions socials, les relacions de parella, la política i qualsevol situació de convivència entre persones són camp de batalla diari per a guanyar en avanç, desenvolupament i evolució com a societat. Així mateix l’exemple de la nostra conducta diària, les nostres accions i reaccions, i l’enfocament amb el qual afrontem les situacions que ens anem trobant en la vida, han de ser les nostres eines per a construir i donar forma a aquest canvi de paradigma que no té retorn. Què ens queda si no?! Desigualtat? opressió? Persones de primera i segona? Un futur en blanc i negre?

Què podem fer els homes, els joves i els xics en tot això?

No callar-nos, no normalitzar, ser barrera davant acudits i comentaris sexistes o despectius, contribuir amb el nostre exemple, comprometre’ns, formar-nos, informar-nos, ser proactius, estimar com qualsevol mereixem, respectar, compartir, participar, ser valents, conscients, ser companys, saber reconéixer, rebutjar i denunciar tota classe de violencia  contra les dones . Et sembla poc?
Home, xic: eres part fonamental d’aquest canvi revolucionari, imparable i necessari!!

 


Miguel A. Zapata Alemany

Psicòleg de “Taronja Sencera”