Diversos estudis, entre ells el del Centre Reina Sofia sobre Adolescència i Joventut de la Fundació d’Ajuda contra la Drogoaddicció (FAD) revelen que augmenta la polarització de xics i xiques enfront de la igualtat, la violència de gènere i les relacions afectuoses. El baròmetre ‘Joventut i Gènere. Identitats, representacions i experiències en una realitat social complexa’, explica que en els últims quatre anys s’han produït avanços i reculades a parts iguals.

És a dir, un de cada cinc adolescents i joves homes de 15 a 29 anys creu que la violència de gènere no existeix i que és només un “invent ideològic”. Un reflex dels discursos negacionistes de partits ultres, que fan que situïn la violència contra les dones com una cosa ‘poc important’ o ‘inevitable’.

Un 72,9% de les joves considera que les desigualtats de gènere a Espanya són grans o molt grans, mentre que, entre els homes, aquests percentatges es redueixen al 42,6%. Una dada preocupant és que un de cada deu considera que no existeixen desigualtats de gènere de cap manera.

Des de 2017 a 2021, la percepció de desigualtat s’ha incrementat entre les dones (entre sis i set punts) però s’ha reduït entre els homes (de dos a quatre punts).

Les formes de violència en la parella més habituals entre les dones són revisar el mòbil (21,8%), forçar una relació sexual no desitjada (20,5%), controlar tota l’activitat (18,2%), controlar amb qui pot sortir o parlar i on (17,2%) i insultar i humiliar (16,7%). En el cas dels homes, únicament revisar el mòbil (15,4%), controlar tota l’activitat (11,5%) i tractar que no vegi a les seves amistats (10,5%) se situen per sobre del 10% de casos.

Quant a les situacions de violència exercides, una mica més de la meitat de dones (53,9%) i homes (50,8%) declara no haver exercit cap. L’única situació habitual és revisar el mòbil de la parella, que és esmentada pel 23,6% de les dones i pel 10% dels homes.

Com molts estudis apunten, en les primeres relacions, resulta difícil veure els senyals que estan latents en les relacions tòxiques, i és difícil demanar ajuda sobre això.

Per això, des de Taronja Sencera, podem ajudar-te si en el teu entorn o relació hi ha banderes taronja, és a dir, quan aquesta relació és font de sofriment i no veiem la sortida.