S'està cercant, espereu....

Estàs en: ACTUALITAT

Pleno aprueba adhesión a Asoc. Ciudades Creativas Unesco - València

Vés enrere Pleno aprueba adhesión a Asoc. Ciudades Creativas Unesco

Tornar

El Ple aprova l’adhesió de València a l'Associació Espanyola de Ciutats Creatives de la UNESCO

• Unanimitat per a iniciar els tràmits per a l'adhesió de València a l'Associació

29/01/2024

  • La ciutat forma part de la xarxa en la categoria de ‘Disseny’ al costat de Hèlsinki, Berlín, Mont-real, Graz, Detroit, Budapest, Kaunas, Istanbul, Buenos Aires, Doha, Bangkok, Ciutat de Mèxic, Seül o Brasília

El Ple de l'Ajuntament de València ha aprovat per unanimitat iniciar els tràmits per a l'adhesió de València a l'Associació Espanyola de Ciutats Creatives de la UNESCO i designar com a representants del consistori al regidor d'Acció Cultural, Patrimoni i Recursos Culturals, José Luis Moreno, i al cap de Servici d'Acció Cultural, Bernardino Gaspar.

El mes d'octubre passat, la ciutat va ser triada per a ser membre de la Xarxa de Ciutats Creatives (Creative Cities Network) en la categoria de Disseny. Esta designació és el requisit sine qua non per a formar part de l'Associació. Ser soci permetrà a València obtindre i compartir coneixement amb altres ciutats creatives i participar en grups de treball que puguen donar lloc a actuacions conjuntes i coordinades en el si de l'Associació; facilitarà aliances de cara a nous projectes i activitats i la recepció de suport de l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID).

Així mateix, ajudarà a donar a conéixer, dins i fora de València, les activitats que, en el marc de ciutat creativa de la UNESCO es desenvolupen; propiciarà la possibilitat de treballar en xarxa i facilitar el desenvolupament local més enllà del terme municipal i la participació en la reflexió i posada en comú d'experiències d'interés relacionades amb el paper dels ajuntaments.

Durant el debat, Moreno ha recordat que el Partit Popular ja va recolzar en el Ple del 22 de desembre de 2022 presentar la candidatura de València Ciutat Creativa i, per això, “des del nou equip de govern seguim amb eixa línia de treball i suport ferm amb la tramitació de totes les qüestions que comporta presentar una sol·licitud a la UNESCO, sempre comptant amb la labor duta a terme pel Servici d'Acció Cultural”.

En este sentit, el regidor ha afirmat que “creem en el disseny i cal no oblidar que es tracta d'una cosa transversal que afecta a totes les regidories, perquè ser Capital del Disseny implica des de, per exemple, Urbanisme fins a Turisme”.

A més, José Luis Moreno ha explicat que el govern de Catalá “cree en el projecte i el fet que continuem el treball per a incorporar-nos ara a l'Associació Espanyola de Ciutats Creatives el demostra i respon també a eixa responsabilitat institucional que tenim”.

Per part seua, la regidora socialista Maite Ibáñez ha agraït tota la labor desenvolupada per l'anterior govern perquè València formara part de la Xarxa de Ciutats Creatives, “així com la col·laboració de molts col·lectius, entitats i empreses” i ha indicat que votaran a favor d'una proposta “que ha format part del nostre programa electoral i un dels punts que es va integrar en l'acord del Rialto”. També Ibáñez ha destacat que “estaran vigilants” amb el grup municipal Vox, ja que va ser l'únic que va votar en contra de la moció per a entrar en la Xarxa de Ciutats Creatives “i el seu pacte de govern amb Catalá posa en risc que es garantisca que la ciutat complisca amb este objectiu i es destruïsca tot el progrés i les oportunitats que hem aportat”.

En representació de Compromís, Pere Fuset ha manifestat el suport del seu grup a una iniciativa “que ve des de lluny i que va posar en marxa el govern de Joan Ribó”, però al mateix temps ha advertit que “vigilaran” perquè este reconeixement de València com a ciutat creativa “té els enemics a casa i fiscalitzarem a un dels socis de govern, el grup Vox, perquè va votar en contra la declaració”.

També Fuset ha afirmat que algunes de les accions d'este govern “van radicalment en contra de l'esperit d'esta ciutat creativa perquè no és propi posar-se de perfil quan s'està parlant de l'esborrament del mural de l'artista valencià amb projecció internacional, Escif, que denuncia l'explotació infantil d'algunes indústries tèxtils; l'esborrament d'un mural sobre Gaza al barri de Benimaclet, que afortunadament s'ha repintat; o la destitució del director del Centre del Carme”.

Referent a això, Moreno ha contestat que “no és este Ajuntament el que va fer que el mural tinguera data de caducitat i s'esborrara perquè no té competències, sinó que va ser la Diputació de València, governada per PSPV-PSOE i Compromís, la que va posar la censura prèvia al mural amb la delimitació en el temps de la seua duració fins a gener de 2023”.

Associació Espanyola de Ciutats Creatives de la UNESCO

L'Associació Espanyola de Ciutats Creatives de la UNESCO es constituïx a l'empar de la Carta Europea d'Autonomia Local i no té ànim de lucre i entre els seus fins destaquen impulsar la internacionalització de la cultura espanyola; fer costat a les indústries culturals creatives com a motor de la innovació; promoure la generació d'ocupació en els sectors culturals i creatius; i col·laborar amb la UNESCO en el desenvolupament de polítiques per a la creativitat, entre altres.

El grup de nou ciutats creatives espanyoles va decidir, en 2021 a partir de les necessitats detectades, crear una Associació que representarà els interessos del grup. En 2022 es va treballar en la creació d'esta Associació i en la reunió anual d'eixe any, a Dénia, es va fundar oficialment l'associació amb quatre socis fundadors, dels quals Burgos va ostentar la Presidència i Dénia, la Secretaria. La seu permanent de l'Associació és a la ciutat de Burgos.