Notícies Destacades | Ajuntament de València - València
Cerca de notícies
Cerca per dia
Últimes notícies
València combat el desaprofitament alimentari mitjançant intel·ligència artificial, tecnologies innovadores i fermentació

• Gràcies a l'Acceleradora Agro·lab ToNoWaste, cinc startups han aportat solucions tecnològiques.
03/10/2025
- En el marc del Dia Internacional de la Conscienciació sobre la Pèrdua i el Desaprofitament d'Aliments, des de València Innovation Capital i el projecte europeu ToNoWaste s'ha dut a terme una acció de street màrqueting per a saber quins hàbits de consum i conservació d'aliments tenim a la ciutat
- A més, gràcies a l'Acceleradora Agro·lab ToNoWaste, la primera edició de la qual s'acaba de tancar, cinc startups han aportat solucions tecnològiques com un programari de mesurament de desaprofitament en hotels i restaurants, fermentació de verdures de l'horta de València o un sistema que allarga la vida dels aliments frescos netejant l'entorn
Un terç de la totalitat dels aliments que es produïxen en el món es perd o es malgasta entre la producció i el consum i precisament per a atallar el problema al llarg de tota eixa cadena, l'Ajuntament de València, a través de València Innovation Capital, participa en el projecte europeu ToNoWaste que treballa en el mesurament de la sostenibilitat de les accions que s'enfoquen en la prevenció i reducció del desaprofitament alimentari.
Basant-se en la ciència, el projecte ToNoWaste pretén crear un sistema que avalue les accions contra el desaprofitament d'aliments, dirigit a tots els actors del sistema agroalimentari (agricultors, indústria, xicotet comerç, mercats majoristes, menjadors escolars, consumidors i consumidores), així com a les autoritats públiques competents.
“Cada any, a la Unió Europea es perden o malgasten prop de 87 milions de tones d'aliments. No n'hi ha prou amb dir-los als xiquets que s'acaben el plat o amb comprar menys quantitat cada dia. El problema ha d'abordar-se des de l'origen”, ha assenyalat Paula Llobet, regidora d'Innovació, Turisme i Captació d'Inversions. “Per això, des de l'Ajuntament ens hem sumat al projecte europeu ToNoWaste, al costat d'altres ciutats, per a treballar en la prevenció del desaprofitament alimentari des de l'arrel: des de la presa de decisions en tota la cadena alimentària”.
Agro·lab ToNoWaste
En el marc del projecte europeu ToNoWaste, València Innovation Capital impulsa diverses iniciatives, entre les quals destaca Agro·lab ToNoWaste, l'acceleradora d'iniciatives agroalimentàries sostenibles. Esta iniciativa acaba de tancar la seua primera edició dedicada al repte del desaprofitament alimentari, amb la participació de cinc startups que han presentat solucions innovadores per a previndre i reduir esta problemàtica.
Effiwaste impulsa la gastronomia circular en el sector d'hotels, restaurants i menjadors mitjançant un programari per al mesurament del desaprofitament alimentari. Gambooza utilitza intel·ligència artificial i visió per ordinador per a ajudar el sector de l'alimentació a optimitzar les seues operacions, reduir el desaprofitament i millorar l'eficiència a través de l'anàlisi automatitzada d'imatges, mentres que KeepCool fabrica solucions per a allargar la vida dels aliments frescos, a través de processos ecològics i amb total seguretat alimentària, netejant l'aire amb el qual estan en contacte.
Per part seua, La Fermenteria de l'Horta elabora de manera artesanal ferments vegetals d'origen agroecològic i local sense pasteuritzar. Es tracta d'un sistema d'aprofitament i conservació dels aliments que, a més de previndre el desaprofitament alimentari, és completament sostenible. I Ronses ajuda a la indústria alimentària a valorar excedents o productes que no poden comercialitzar, mentres oferix als consumidors aliments més accessibles i sostenibles que els permeten estalviar en la seua cistella de la compra.
Accions contra el desperdici
Un aspecte molt important per a reduir el desaprofitament alimentari és saber conservar correctament els aliments i, per eixe motiu, València Innovation Capital i el projecte ToNoWaste van organitzar dissabte passat, amb motiu del Dia Internacional de la Conscienciació sobre la Pèrdua i el Desaprofitament d'Aliments de hui, una acció de street màrqueting en la plaça de la Ciutat de Bruges de València per a sensibilitzar a la ciutadania.
Mitjançant un repte pràctic, persones de diferents edats i nacionalitats van posar a prova els seus coneixements i hàbits d'emmagatzematge d'aliments, simulant situacions quotidianes quan arribem de la compra o ens trobem amb algun caducat o en “aparent” mal estat. Segons els seus costums, havien de situar-los en els llocs condicionats per a ells, com a nevera, congelador, rebost o diversos depòsits d'escombraries i reciclatge.
Encara que el resultat en línies generals va ser bastant bo, és cert que la majoria de persones participants van dubtar de la idoneïtat dels lactis amb data de caducitat ja expirada i la conservació correcta d'unes certes fruites o hortalisses com la tomaca o el plàtan.
Esta acció forma part del pilot que València Innovation Capital, en el marc del projecte europeu ToNoWaste, està duent a terme juntament amb la resta de socis (Universitat Jaume I, Mercavalencia, la Federació de Cooperatives Agroalimentàries CV i Cuinatur) en concret per a previndre el desaprofitament alimentari a la ciutat.