Fem les primeres reunions dels Grups de Treball

#seguiment  

Durant les últimes setmanes de gener s’han realitzat els primers encontres dels tres Grups de Treball temàtics sorgits del procés Hola Malilla! Estratègia participada de barri. Aquests Grups naixen vinculats a un tema i es componen per aquells veïns, veïnes i entitats motivades per a desenvolupar i definir accions a emprendre en el barri de forma col·lectiva.

El primer encontre fou el del Grup per la transició energètica i ecològica. En aquest grup participen entitats com Geshuma (Gestora dels Horts Urbans de Malilla), AVENT (Ass. que promou una comunitat energètica local al barri), l’IES Malilla, el Centre Municipal de Joventut, el sindicat de barri Construint Malilla i altres veïns i veïnes que a títol personal també s’interessen per un un barri més verd i capaç de generar propostes en el context d’emergència climàtica que vivim. Aquest grup va definir les seues prioritats i objectius en els següents aspectes: transició verda i renaturalització del barri; transició energètica justa i de proximitat; alimentació saludable, sostenible i conscient; i mobilitat sostenible. En general van marcar com a reptes la descarbonització del barri, la necessitat de formar i empoderar al veïnat en aquests temes, l’oportunitat per generar xarxes comunitàries de col·laboració i gestió de recursos compartits i, per últim, la vinculació d’aquest tema en la creació de llocs de treball i manteniment de comerç de proximitat i teixit de barri.

El segon encontre fou el Grup de cultura i formació oberta i accessible + oci saludable i joventut. En aquest cas va participar el sindicat de barri Construint Malilla, el col·lectiu Surcultura, l’AMPGYL (ass. de famílies contra la intolerància per gènere), Geshuma i veïnat independent interessat en potenciar la cultura al barri de Malilla. Aquest grup va definir la cultura i l’oci a través de potenciar-los des d’un caràcter obert, proper, inclusiu, accessible i de comunitat. En tots els àmbits es va parlar de treballar des del barri i per al barri, tenint en compte les seues característiques, respectant la seua personalitat i incloent a tot el veïnat amb les seues diversitats. A més, es va destacar el paper de la joventut com a impulsora de creativitat, innovació i transformació del context i la necessitat de teixir vincles intergeneracionals entre el veïnat.

Per últim, va tenir lloc el Grup per un lloc de trobada veïnal amb la participació de l’AVV (ass. de veïns de Malilla), el sindicat de barri Construint Malilla, el Centre Municipal de Joventut i veïnat independent. Aquest grup va debatre entorn de les fórmules de gestió comunitària o cogestió d’espais de trobada veïnal i quines podrien ser les característiques d’un espai comú al barri de Malilla. Es va fer incidència en la necessitat d’un espai que permeta l’encontre, el suport mutu i la generació de xarxa entre veïnat per poder impulsar accions col·lectives. A més, es va debatre sobre la necessitat del caràcter obert, intergeneracional i inclusiu d’aquest espai, que hauria de fomentar el diàleg i el veïnatge.

En les setmanes vinents es farà una segona reunió de cada grup per concretar aquests objectius en accions. Si vols formar-ne part d’algun Grup, i participar en les sessions de treball, envia’ns un correu a estrategiamalilla@valencia.es per rebre més informació.

T’esperem!